Vervoer

Tijdens deze reis word je rondgereden in een eigen auto met privé chauffeur. De chauffeur is bekend met toeristen en heeft elementaire kennis van de Engels taal. Gevlogen wordt met Georgian Airlines, het betreft een rechtstreekse vlucht die op maandag en zaterdag wordt uitgevoerd.

Accommodatie

Je verblijft over het algemeen in kleinschalige hotels, of guesthouses. Houd er wel rekening mee dat in Georgië niet dezelfde maatstaven gelden als in Nederland. De hotelkamers hebben minimaal een eigen douche/toilet en airconditioning. Wil je een éénpersoonskamer dan is dat mogelijk voor de geldende meerprijs.

Eten

Alle overnachtingen zijn inclusief ontbijt. Bij de overnachtingen buiten de hoofdstad is het avondeten meerder malen inbegrpen. Lunch is op eigen houtje, of tijdens de transfers in overleg met de chauffeur. Voor het avondeten weet gids of chauffeur vast wel een leuk restaurant, dit kan ook het hotel zijn. In Tbilisi is er volop gelegenheid om zelf op pad te gaan en kennis te maken met de lokale keuken. Gemiddelde kosten voor een avondmaaltijd mogen niet veel hoger zijn dan zo’n € 10,- p.p.

Programma

Het programma wordt zoveel mogelijk aangehouden als in de offerte, of op de website beschreven; het kan echter voorkomen dat er afwijkingen zijn b.v. dat een programma onderdeel in de middag wordt afgewerkt i.p.v. in de ochtend, of op een andere dag. Soms zijn deze wijzigingen pas tijdens de reis bekend, een enkele maal al voordat de reis begint. Van wezenlijke wijzigingen die bekend zijn voor de reis wordt van te voren melding gemaakt, we streven er dan na een zo goed mogelijk alternatief te bieden.

Geld

De munteenheid in Georgië is de Georgische Lari (GEL). Voor de actuele koers verwijzen we je naar: www.oanda.com/convert/classic. Neem geen GEL’s mee vanuit Nederland, de koers is dan erg ongunstig. Het beste om mee te nemen zijn cash euro’s (of dollars). Zorg er in ieder geval voor ongeveer € 150,- contant, in papiergeld, bij je te hebben. In Georgië is het op vele plaatsen mogelijk om te ‘pinnen’, je pinpas dan wel op ‘buitenlands pinnen’ staan.

Reisdocumenten

Voor Georgië heb je sinds enkele jaren geen visum meer nodig. Het is dus niet nodig om het paspoort op te sturen, ook worden hier geen pasfoto’s gevraagd. Ongeveer een week voor vertrek wordt het e-ticket toegestuurd.

Gezondheid

Vaccinaties zijn niet nodig. Wie absoluut geen risico wil nemen wordt vaccinaties DTP, tyfus en Hepatitis A aangeraden. Vaccinaties en informatie hierover zijn te verkrijgen bij een lokale GGD of bij de eigen huisarts. Voor een advies per land kun je deze site bekijken www.lcr.nl. Vooral in de zomer verlies je veel vocht door transpiratie, in combinatie met reizigersdiarree kan dit uitdroging veroorzaken. Aangeraden wordt om altijd een fles water bij je te dragen en zo vaak mogelijk te drinken.

Bagage

Kan het best mee genomen worden in een niet té grote koffer, rugzak of handzame tas. Naast je normale reisbagage (max. 20 kilo) en een reisgids over Georgië, bekijk hiervoor onze literatuurlijst. verdient het aanbeveling de volgende artikelen mee te nemen:
* geldbuidel (b.v. voor op de heup, of onder je kleren)
* zonnebril, iets voor op het hoofd tegen de zon,
* universele verloopstekker (altijd handig als je dit bij je hebt)
* imodium (anti-diarree-middel) en/of entosorbine
* slippers (douche)
* zwemkleding (je kunt niet weten)
* keeltabletten (airconditioning slaat op de keel)
* reisverzekering + kopie van de polis!!
* EHBO-spulletjes en muggenolie
* (warme)trui/vest/jas; ’s avonds en ‘s ochtends vroeg kan het fris zijn vooral van eind september t/m april
* regenkleding
* hoofddoek voor vrouwen
* stevige (wandel)schoenen

Kleding

Je kunt je ‘gewone’ Europese kleding aan tijdens de reis en het is het beste om ‘laag over laag’ kleding mee te nemen. In de kerken wordt het gewaardeerd als de schouders en bovenbenen bedekt zijn. Voor vrouwen is een hoofddoek handig, deze vraagt men soms te gebruiken bij kerkelijk bezoek.

Excursies

Entrees zijn niet bij de genoemde excursies inbegrepen. De prijzen voor entree zijn, anders dan in meer toeristische landen, nagenoeg te verwaarlozen.

Tijdverschil

Het land kent niet als Nederland een zomer en een wintertijd. In de zomer is het 2 uur later, in de winter 3 uur later.

Voltage

In Georgië is het voltage ook 220 volt. Zie ook: http://electricaloutlet.org/type-c

Klimaat

De beste tijd om te reizen in is het late voor- of het vroege najaar, dan is het klimaat op zijn best. In de winter is het erg koud en in de maanden juli en augustus kan het erg heet zijn. In de avonden kan het flink afkoelen.

Communicatie

Telefoneren kan in Georgië ook mobiel. Er is helaas echter niet overal bereik, maar het wordt steeds beter.  De meeste hotels hebben WiFi, dat gratis is te gebruiken.

Tot slot

We proberen alle reizen uit te voeren conform de verwachtingen die je redelijkerwijs van deze reizen mag hebben. Door de bestemmingen die wij aandoen hebben de reizen een avontuurlijk karakter. Dingen veranderen in de loop van het seizoen, visumregels worden aangescherpt, plotseling is er sprake van een onvoorziene belasting, toeslag, etc. Ook kennen we niet alle hotelkamers van de hotels die tijdens de reis gebruikt worden en weten we soms niet van te voren in welke bus gereden gaat worden. Zijn er feiten of dingen die tijdens de reis echt anders zijn dan je op grond van onze informatie mocht verwachten, laat dit dan duidelijk en tijdig, dus tijdens de reis weten, eerst aan de direct betrokkene(n), mocht dat niet helpen, dan aan ons kantoor. Soms is er enkel sprake van miscommunicatie en kan er met weinig moeite een ‘probleem’ worden verholpen.