VLUCHT NAAR TBILISI

Vlucht naar de hoofdstad van Georgië; Tbilisi. Onze lokale agent wacht je op en brengt je naar het hotel in het hartje van de oude stad. Al deze avond krijg je een impressie van het bruisend uitgaansleven, dat zich voor een groot gedeelte afspeelt in de op alle plekken volop verlichte binnenstad. Mondain vertier dat je op voorhand niet in de Kaukasus zou verwachten, maar het is er wel.

 

STADSVERKENNING TBILISI

Stads verkenning vanuit het centraal gelegen hotel met Engels sprekende gids. De bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar en zijn makkelijk bereikbaar. Zo is er de 13e eeuwse Metekhi kerk, strategisch gelegen aan de rivier de Mtkvari, de badhuizen met zwavelhoudend water, de burcht (per kabaalbaan te bereiken) een synagoge en natuurlijk de houten huizen met bewerkte balkonnetjes. De oude binnenstad is voor ‘happen en stappen’, de Rustavali Avenues voor ‘lopen en kopen’. ’s Avonds is het goed toeven in het mondaine wijkje rond Gardin Street, met restaurantjes en barretjes met spannende namen als ‘KGB, back in town’.

 

NAAR VARDZIA

Je verlaat Tbilisi en rijdt over een uitzonderlijk mooie vlakke route (het meren circuit) naar het afgelegen grottencomplex van Vardzia. Over een lengte van bijna een halve kilometer en 6 verdiepingen hoog vind je hier zo’n 3000 in de rotsen uitgehakte grotten. De kern van het complex is de Assumption kerk. De gevel hiervan is bij een aardbeving gedeeltelijk verdwenen maar de fresco’s uit de 12e eeuw worden tot de mooiste van de regio gerekend. Het bij de kerk horend klooster is ook vandaag de dag nog in gebruik. In hoogtijdagen woonden hier zo’n 2000 monniken. Na dit bekeken te hebben brengt de chauffeur je naar Akhaltsikhe In de dorpskern is voor vannacht een hotel gereserveerd.

 

NAAR KUTAISI

Vandaag krijg je te zien waar Georgië onder andere om bekend staat; prachtige natuur. Als eerste stopt je chauffeur bij het Nationaal Park Bordzjomi – Chargaoeli, één van de grootste parken van Europa. Het park heeft een oppervlakte van ruim 760 km², bijna 1% van het totale grondgebied van Georgië. Veel Georgische dagjes mensen komen hier bemand met flessen en jerrycans om water te halen bij een onuitputtelijke bron. Het populaire water is overal in het land verkrijgbaar en staat bekend als Borjomi. I

Kutaisi een middelgrote plaats in het land van Kolchis, de naam waarmee dit gebied in de oudheid werd aangeduid. De streek is bekend uit het verhaal van de Griekse mythe Jason en de Argonauten die hier het Gulden Vlies kwamen halen. Rond een centraal plein vindt je statige klassieke gebouwen die het centrum van het stadje vormen. ’s Zomers vinden hier vaak openluchtconcerten plaats waar zowel oud als jong op afkomt. Plaatsen die de moeite waard zijn in en rond Kutaisi zijn de Bagrati kerk uit de 11e eeuw, waarvan de restauratie inmiddels is voltooid. De ingrijpende verbouwing was voor de UNESCO reden om de kathedraal van haar lijst van erfgoed te schrappen. Kijk en oordeel zelf of dit terecht is. Ook het Gelati klooster en de daarbij gelegen academie is een site die veel bezocht wordt. In dit complex ligt de ‘vader des vaderlands’ David de Bouwer begraven. Gezien zijn grote betekenis voor de tot standkoming van de eenheid van Georgië is dit tot een echte bedevaartsplek geworden.

 

GORI EN GUDAURI

Op weg naar Gudauri is er een stop in Gori, de geboorteplaats van Jozeph Stalin. Zijn geboortehuis staat er nog en in  er het door hemzelf ter meerdere eer en glorie neergezette ‘Stalinmuseum’ vertellen supoosten met ingehouden trots over hun plaatsgenoot. Ook is zijn gepantserde treinstel te zien. De chique met mahoniehout uitgevoerde wagon heeft een keukentje, een communicatie coupé, twee gastenvertrekken, een salon en een slaap- en badcoupé. Na tijd genomen te hebben om te lunchen gaat de rit verder over de Military Highway richting Russische grens. De weg leidt naar Gudauri en is aangelegd in de tijd dat de Russen het in Georgië voor het zeggen hadden. Gestopt wordt bij het Ananuri complex, een oude vesting met twee rijk gedecoreerde kerken aan de oever van een meer. Afhankelijk van het aantal keren dat de wagen moet stoppen voor schapen of koeien die de weg blokkeren, kom je dan aan het end van de middag aan bij het hotel.

 

GUDAURI – KAZBEGI – GUDAURI

Vandaag krijg je de Gergeti Trinty Church te zien, de door toeristen meest bezochte en gefotografeerde kerk van Georgië. Het mooiste is om naar de hooggelegen kerk te lopen, het is een steil, wat moeilijk begaanbaar steil pad langs boerenschuren en plattelandshuisjes. Wie dit wat te inspannend vindt kan gebruik maken van diensten die door de dorpsbewoners worden aangeboden; per paard of 4×4 naar boven gereden worden. De inspanning wordt beloond, want het zicht op één van de hoogste bergen van het land, de Mount Kazbegi (meer dan 5000 meter), is een blijvende herinnering. Na al dit moois en nog wat rondgekeken te hebben in het museum en het dorpje, word je terug gereden naar het hotel.

 

MITSHEKA EN TELAVI

Het reisdoel van vandaag is Telavi één van de belangrijkste plaatsen Kakheti, de wijnregio van Georgië. Volgens de verhalen is Georgië het eerste land dat wijn produceerde. Feit is dat de wilde wijnstok Vitis vinifera, waar de druiven aan groeien, oorspronkelijk uit dit gebied komt. Ook vandaag de dag vind je hier het grootste aantal druivenvarianten. Maar voor je aan de wijn kunt passeer je het strategisch gebouwde Mitskheta, voorheen was dit de hoofdstad. Hier is gelegenheid de Svetiskhoveli Kathedraal en het Jvari klooster te bekijken. Beide gebouwen komen voor op de UNESCO lijst van werelderfgoed. Vanuit Telavi (auto en chauffeur zijn beschikbaar) heb je de gelegenheid het ommuurde Sighnaghi te bezoeken. Het vestingplaatsje leent zich voor een korte wandeling waarbij je vanaf het fort uitzicht heb over de vruchtbare vallei.

 

 MITSHEKA EN TELAVI

Extra dag om omgeving te verkennen.

 

DAVID GEREJA

Voor je bij het Daved Gereja complex arriveert kun je nog een stop maken bij het Bodbe klooster, een waar pelgrimsoord. Dan verandert het landschap en krijg je te maken met savanne en semi woestijn Je krijgt vele tinten groen, geel en rood te zien, het David Gerja complex kondigt zich aan. Het klooster is voor een ieder met een normale conditie te bezoeken, maar wil je de berg op dan moet je goed ter been zijn. Boven heb je een wijds zicht op buurland Azerbeidzjan en de uitkijktorens in het korenveld maken overduidelijk dat je je een grensgebied bent beland.

 

VRIJE DAG TBILISI

Terug in de hoofdstad. Doe wat je nog niet gedaan hebt, zie wat je nog niet gezien hebt. Volgens de lokale VVV zijn er meer dan 50 interessante sites. De diverse metro stations met mozaiëken uit de periode dat de Russen het voor het zeggen hadden horen daar zeker toe. Ook de vele markten zijn prachtige plekken om het leven van alle dag te bekijken en op de Dry Bridge Market staan talloze stalletjes waar Sovjetspulletjes aan de man worden gebracht. Wie meer Sovjet erfgoed wil zien gaat naar de wijk Nutsubidze, hier vind je een onder architectuur van het socialistisch classicisme gebouwde woonwijk vol Sovjets flats. Houd je meer van eigentijds, dan is er de ultra moderne ‘Brug van de Vrede’, een wandelbrug over de Mtkvari rivier. Deze boogbrug is een constructie van staal en glas en wordt ’s avonds futuristisch verlicht. Ben je van het oude centrum deze voetgangersbrug eenmaal over dan kom je in het Rike Park vanwaar je, tot in de late uurtjes, met de kabelbaan naar het fort kunt dat hoog boven de stad torent.

 

TERUGVLUCHT

Vroege transfer naar het internationale airport van Georgië, dat op ongeveer 17 kilometer van Tbilisi ligt. Deze dag wordt met name bepaald door de vlucht, met een overstap, terug naar waar de reis 11 dagen geleden begonnen is.