RECHTSTREEKSE VLUCHT MET EGYPT AIR NAAR CAIRO

Vertrek naar Cairo. Ooit door een Arabisch ‘de Moeder van de Wereld’ genoemd. Op het recent geopende vliegveld, de trots van het land, wacht onze lokale agent je op. Nadat je zelf je visum hebt geregeld (even zegeltje kopen), is er een snelle transfer naar het in hotel, hartje stad. ’s Avonds is er nog wel het nodige verkeer op straat, maar nog geen files. Het drukke stadsverkeer staat morgen pas op het programma.

 

MET GIDS MUSEUM EN DE PIRAMIDES

In de ochtend staan de piramides van Giza en de Sfinx, het programma. De gids neemt je bij de piramides mee naar het panoramapunt, de enige plek waar de drie wereldberoemde piramides naast elkaar op de foto gezet kunnen worden. Kamelendrijvers worden ondertussen door politieagenten op gepaste afstand gehouden, maar er blijven genoeg Egyptenaren over die je iets willen verkopen. Na voldoende tijd gehad te hebben voor dit wereldwonder uit de oudheid stap je met de gids weer het busje in om over een stoffige weg langs ezelskarren met suikerriet en dadels weer naar de Metropool te rijden. De middag is gereserveerd voor het Egyptisch Museum en de Khan al Khalili bazaar. Het Nationaal Museum is nu nog in het centrum van de stad, het ligt aan het door de revolutie van 2011 bekend geworden Bevrijdingsplein. De verwachting is dat de volledige collectie binnen enkele jaren wordt ondergebracht in een nieuw museum bij de piramides. Deze dag eindigt in de bazaar, en meestal in een van de oudste theehuizen van de stad; Fishawi.

 

MET GIDS NAAR DE STAD EN VLUCHT ASWAN

Opnieuw met de gids de stad in, nu naar de Citadel en het Koptische deel, hier tref je onder andere kerken, kloosters en zelfs een synagoge. Als de tijd het toelaat is er ook nog gelegenheid voor het oude islamitsch deel van Cairo, Mocht je deze dag nog iets speciaals willen zien laat het dan tijdig aan de gids weten, meestal is er wel gelegenheid voor een aanpassing, of wijziging. Aan het eind van de middag is er de binnenlandse vlucht met Egyt Air naar Aswan, ook wel de ‘Poort van Afrika’ genoemd, omdat het de meest zuidelijke stad van het land is. Na aankomst is er de check-in op de 5* Cruise, waar je drie nachten op verblijft op basis van vol pension.

 

ABU SIMBEL

Gelegenheid voor een facultatieve excursie naar het ongeveer 300 kilometer zuidelijker, midden in de woestijn gelegen Abu Simbel. De monumenten hier worden tot de indrukwekkendste van de wereld gerekend. Door de komst van Lake Naseer waren ze bijna onder de waterspiegel verdwenen. Door ingreep van de UNESCO is dit de tempels echter bespaard gebleven. De cruise ligt deze dag en nacht nog aan de ketting in Aswan.

 

CRUISEN

Eerst heb je gelegenheid nog iets van Aswan te zien, dan gaan de trossen los, stroom afwaarts vaar je over de bekendste rivier van Afrika van Aswan naar Luxor. De boot vaart langs de enorme rotsblokken die de vorm hebben van olifanten (Elephantine Island), de botanische tuin van de Engelse Lord Kitchener en langs diverse tussen palmen verstopte Nubische dorpjes. Je ziet vrouwen die de was in de Nijl doen en mannen met stokken op ezeltjes. Onderweg wordt zowel bij de tempel van Kom Ombo als de Horus tempel van Edfu aangelegd.

 

MET GIDS NAAR DE WEST BANK IN LUXOR

Vroeg op want je gaat op excursie met een lokale gids naar de West Bank van de Nijl. Hier in Thebe vind je de wereldberoemde Koningsgraven, van bijvoorbeeld Toet Ankh Amon en de tempel van Hatsjepsoet. Met de gids kun je overleggen welke site je wilt bekijken, er zijn in totaal meer dan 12 locaties en meestal worden er hier drie van uitgezocht. Na de lunch verlaat je de boot en trek in het comfortabele Sonesta hotel. Het hotel ligt in op loopafstand van de tempel van Luxor, in een omgeving met veel leuke restaurantjes en barretjes.

 

VRIJE DAG LUXOR

Vrij. Een bezoek de tempels van Karnak en Luxor is eenvoudig op eigen houtje te regelen. Ook de bazaar van Luxor is een ervaring op zich, het zijn nodige shopeigenaren die er van alles doen om met je in contact te komen (‘Goedkoper dan de Hema’). Een andere optie is een fietsje huren,  op de thee in het Grand Winter Palace, een hotel uit 1900 met veel grandeur, of bekijk het plaatsje vanaf de bok van een van de vele calèches. Wie vandaag iets echt speciaals wil doen steekt opnieuw de Nijl over voor een bezoek aan het huis van Howard Carter. De woning, die niet ver verwijderd is van de Kings Valley, staat er bij alsof de bekende archeoloog de deur net dicht getrokken heeft. De inrichting is volledig authentiek en je waant je 100 jaar terug in de tijd. Prachtig! Voor wie dan nog energie over heeft is er het klank en lichtspel dat elke avond bij de grote Karnak tempel wordt opgevoerd, de zoveelste aanrader…

 

VLUCHT NAAR AMSTERDAM, OF BRUSSEL

Laatste dag van deze 8 daagse reis die moeiteloos verlengd kan worden met een bezoek aan Alexandrië, één van de Oases, of enkele dagen aan de Rode Zee. Voor wie dit allemaal niet nodig is vliegt vandaag naar huis. Eerst met een binnenlandse vlucht van Luxor naar Cairo en vervolgens door naar Nederland of België.