Vervoer

Tijdens deze reis maken wordt gebruik gemaakt van een 4WD terreinwagens met een lokale Engelssprekende chauffeur. Zijn Engels zal geen Oxford Engels zijn, maar voldoende om te communiceren, en te overleggen.

Accommodatie

Je verblijft over het algemeen in  kleinschalige hotels, lodges en een keer in een pension. Houd er wel rekening mee dat in derde wereldland niet dezelfde maatstaven gelden als in Nederland. De hotelkamers hebben minimaal een eigen douche/toilet. In Turmi wordt twee nachten in een lodge geslapen. In Jinka wordt het Eyob Pension gebruikt. Eénpersoonskamers zijn beperkt boekbaar.

Eten

Bij deze reis is het ontbijt inbegrepen. De lunches en diners zijn niet inbegrepen. Bij langere reisdagen wordt vaak onderweg geluncht. Ook kan er vaak in het hotel gegeten worden, maar je kunt ook op eigen houtje op pad gaan. Gemiddelde kosten voor een avondmaaltijd zullen niet hoger zijn dan € 10,- p.p. De chauffeur zorgt voor zijn eigen maaltijden.

Programma

Het programma wordt zoveel mogelijk aangehouden als is aangegeven; het kan echter voorkomen dat er toch afwijkingen zijn b.v. dat een programma onderdeel in de middag wordt afgewerkt i.p.v. in de ochtend, of op een andere dag. Soms zijn deze wijzigingen pas tijdens de reis bekend, een enkele maal al voordat de reis begint. Van wezenlijke wijzigingen die bekend zijn voor de reis wordt van te voren melding gemaakt.

Tijdsverschil

Het is in Ethiopië in de winter 2 uur later dan in Nederland, in de zomer is het 1 uur later.

Beste reistijd

Het zuiden van Ethiopië kan buiten het regenseizoen (juni-september) goed bereisd worden, de temperatuur bljft echter aangenaam. Tussen maart en juni is het de natste periode. In deze periode zijn de wegen dan niet makkelijk begaanbaar door de modder.   In de avond koelt het flink af. De zomermaanden juni, juli en augustus zijn warm. Toch is de hitte draaglijk in deze tijd. De droge lucht zorgt voor een lagere gevoelstemperatuur dan de thermometer aangeeft.  Bekijk deze website voor het weerbericht: http://www.weeronline.nl/Afrika/Ethiopie/42

Chauffeur

De chauffeur is geen gids. Verwacht van hem/ dus geen uitgebreide verhalen over de geschiedenis en cultuur, maar beschouw hem/haar als aanspreekpunt en centrale figuur voor de uitvoering van de reis. Soms kan er gebruik gemaakt van de diensten van een lokale, Engelstalige gids/scout zoals bij de Mursi. De chauffeur weet natuurlijk wel iets van gebruiken, en heeft zo zijn lokale contacten. Tegen meerprijs is het mogelijk dat heel de reis een Engelssprekende gids mee reist. De prijs hiervan is op aanvraag en wordt mede bepaald door het seizoen.

Kleding

Als gast in een land worden lokale gebruiken graag gerespecteerd. In het zuiden is het tropisch. Overdag is zomerse kleding geen probleem. Na zonsondergang zijn lange mouwen en lange broek aan te raden i.v.m. malaria en in de wintermaanden is het ’s avonds koeler.

Bagage

Kan het best mee genomen worden in een niet té grote koffer, rugzak of handzame tas. Naast je normale reisbagage (max. 20 kilo) en een reisgids over Ethiopië verdient het aanbeveling de volgende artikelen mee te nemen:

* geldbuidel (voor op de heup, of onder je kleren)
* zonnebril, iets voor op je hoofd tegen de zon, zonnecrème
* oordopjes, wekker, rol toiletpapier
* goede, sterke, zaklamp en reserve batterijen
* handdoek
* slippers (douche),
* Eventueel een lakenzak/dekbedovertrek (voor hygiene en extra warmte) + kussen(sloop)
* EHBO-spulletjes,
* imodium (anti-diarree-middel) en/of entosorbine, ORS (zoutoplossing tegen uitdroging)
* azaron tegen insectenbeten
* malariaprofylaxe!!
* adapter (eurostekker) en reserve batterijen (ook voor camera)
* evt. reservebril voor contactlensdragers (het kan stoffig zijn) + sjaal (tegen het stof)
* reisverzekering werelddekking + kopie van de polis!!
* kopieën van belangrijke documenten
* kleding: zomerkleding en lange mouwen en broeken (zie ook kleding)

Geld

De munteenheid in Ethiopië is de Birr (23 Birr voor 1 euro en 20 Birr voor 1 US $). Bekijk voor de actuele koers: www.oanda.com/convert/classic. Neem geen Birrs mee vanuit Nederland, de koers is dan erg ongunstig. Het beste om mee te nemen zijn cash euro’s (of dollars). Pinnen is niet altijd mogelijk. Natuurlijk bepaal je zelf voor een groot gedeelte hoeveel je uitgeeft, maar € 300,- p.p. (voor maaltijden en drankjes) is misschien een indicatie. maken.

Reisdocumenten

Paspoort moet bij vertrek nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Het visum kun je bij aankomst op het vliegveld kopen. Dit kost circa € 40,-. Ongeveer een week voor vertrek wordt het e-ticket toegestuurd.

Excursies

De entrees (rond $ 85,-) zijn niet bij de reissom inbegrepen. Bij Lake Chamo kan facultatief een excursie per boot gemaakt worden, kosten 25 euro p.p. Het wordt op prijs gesteld als dit al direct bij boeking, of voor vertrek kenbaar wordt gemaakt.

Gezondheid

Vaccinaties zijn niet verplicht. Wie geen risico wil nemen wordt vaccinaties DTP, tyfus en Hepatitus A aangeraden. Malariaprofylaxe is aan te raden. Vaccinaties en informatie hierover zijn te verkrijgen bij een lokale GGD of bij de eigen huisarts. Voor een advies per land kun je deze site bekijken www.lcr.nl. Vooral in de zomer verlies je veel vocht door transpiratie, in combinatie met reizigersdiarree kan dit uitdroging veroorzaken. Aangeraden wordt om altijd een fles water bij je te dragen en zo vaak mogelijk te drinken.

Communicatie

Telefoneren is mogelijk vanuit speciale telecommunicatiekantoren. Vraag je eigen provider in hoeverre je bereik hebt in Ethiopie. In Addis Abeba zijn de meeste internetmogelijkheden.

Voltage

Het voltage in Ethiopië is 220 volt en je kunt hier niet overal met ‘onze’ stekkers terecht. Een verloopstekker is dus aan te raden. Het afsluiten van elektriciteit komt nogal eens voor tijdens de regenperiode (juni-september). Een zaklamp is dan handig. Neem zo nodig ook (goede) batterijen/accu’s mee voor je apparatuur.

Tot slot

We proberen alle reizen uit te voeren conform de verwachtingen die je redelijkerwijs van deze reizen mag hebben. Door de bestemmingen die wij aandoen hebben de reizen een avontuurlijk karakter. Dingen veranderen in de loop van het seizoen, visumregels worden aangescherpt, plotseling is er sprake van een onvoorziene belasting, toeslag, etc. Ook kennen we niet alle hotelkamers van de hotels die tijdens de reis gebruikt worden en weten we soms niet van te voren in welke bus gereden gaat worden. Zijn er feiten of dingen die tijdens de reis echt anders zijn dan je op grond van onze informatie mocht verwachten, laat dit dan duidelijk en tijdig, d.w.z. tijdens de reis weten aan ons kantoor. Soms is er enkel sprake van miscommunicatie en kan er met weinig moeite een ‘probleem’ worden verholpen.