VLUCHT NAAR ADDIS

Vlucht, met een overstap in Istanbul, naar Addis Abeba. Addis Abeba is de grootste plaats in de Hoorn van Afrika en ligt op een hoogte van meer dan 2300 meter. Het vertrek kan naar wens vanaf Amsterdam, Rotterdam, Brussel, en andere steden in, of zelfs buiten Europa zijn. Het visum is bij aankomst verkrijgbaar (circa € 45,00). Onze lokale partner wacht je op en zorgt voor een vlotte transfer naar een gunstig gelegen hotel.

 

ADDIS ABEBA – CITY TOUR MET GIDS

Inmiddels gewapend met de nodige birr, de nationale munteenheid, bezoek je met een lokale Engels sprekende gids, de Mercato, shoppen op de grootste openluchtmarkt van Afrika. De bonte mix kraampjes en stalletjes vormt een kleurrijk spektakel. In het nationaal museum krijg je vervolgens een idee van de diverse locaties die je in het land gaat bezoeken. Tot slot is er het prachtig zicht vanaf de groene Entoto bergen. ’s Avonds kun je kennis met de lokale keuken, er is een veelheid van restaurants en koffiebarretjes.

 

NAAR HET ZUIDEN, VAN ADDIS NAAR LANGANO (200 km – 3 uur)

Vandaag begint de rit naar de Omo vallei, het gebied waar je in Ethiopië de stammen vindt. Het vervoer is per four wheel drive en je hebt je eigen Engelssprekende chauffeur, die heel de rit bij je blijft. Je rijdt van Addis naar Langano via Butajira. Gestopt wordt bij de archeologische Unesco site Tiya. Deze site is een prehistorische begraafplaats met 36 staande monolieten, waarvan de meeste zijn bewerkt met tot heden onverklaarbare symbolen. De site werd in 1935 ontdekt en wordt sinds 1980 gerekend tot het werelderfgoed. Overnacht wordt bij het meer van Langano, het kloppende hart van de Rift Valley. Dit meer is een broedplaats voor veel vogelsoorten waaronder ooievaars, flamingo’s en pelikanen. Omgeven door hoge bergen, is het ook voor mensen uit Addis een plek om tot rust te komen, de afstand vanaf de hoofdstad is goed te doen voor een lang weekend.

 

VAN LANGANO VIA DORZE NAAR ARBA MINCH (290 kilometer – 5,5 uur)

Je gaat de Guge Mountains in, maar eerst  bezoek je vandaag een van de vele hot water bronnen rond Langano. Indien gewenst kan een bezoek aan het Shalla Abiata National Park worden ingelast. Dan dient zich de eerste stam aan: de  Dorze. De eerste van de vele etnische groepen die je tijdens de reis te zien krijgt. De Dorze wonen in van bamboe gemaakte huisjes die de vorm hebben van bijenkorven, en ze staan bekend om hun zelf geweven kleding (de vrouwen spinnen, de mannen weven). Ook kun je een aantal mooie vergezichten verwachten over het lake Abaya en Chamo meer. Van Dorze naar Arba Minch is het dan nog een klein uur.

 

ARBA MINCH

Op ongeveer 15 kilometer tref je de lokale marktdag in Chencha, ook hier krijg je de nodige Dorze mensen te zien. In Arba Minch is het mogelijk een boottocht te maken op het Lake Chamo. Hier is het nodige wild te spotten: meters lange krokodillen, reusachtige nijlpaarden en een grote diversiteit aan vogelsoorten.

 

VAN ARBA MINCH – TURMI (285 kilometer – 5.00 uur )

Naar Turmi. Op donderdag en zaterdag zijn er lokale markten in respectievelijk de dorpen Key Afar en Dimeka. Als er gelegenheid is zul je deze aandoen. Wat je zeker te zien krijgt is de Konso. Dit is een heel eigen gemeenschap die niet lijkt op andere Ethiopische stammen. Intensief bedrijven ze landbouw op smalle terrassen die soms al eeuwen worden gebruikte en heel precies zijn aangelegd. Katoen en maïs, maar ook groenten en fruit, zoals papaja wordt er verbouwd.

 

TURMI

Vroeg op om leden van de Dassenech stam te kunnen zien in Omerate, uurtje rijden van af het hotel. Dit zijn de veehouders, en de minder bedeelden onder hen zijn ‘de vissers’. Deze wonen aan de rand van het Turkana meer, waar ze ook jacht maken op krokodillen. De middag is gereserveerd voor de markt in Turmi en een kennismaking met de Hamar. De vrouwen dragen kleurrijke halssieraden, leren rokken en smeren klei in de haren. De mannen tooien zich met amuletten van door hen gedode wilde dieren. De Hamar is ook de stam die bekend staat om de ‘Bulljump’. Een jongen die de huwbare leeftijd heeft wordt geacht enkele malen over de rug van een aantal stieren te kunnen springen, zonder daarbij te vallen. Lukt hem dit niet dan dienen de huwelijksplannen nog een jaartje te worden uitgesteld.

 

TURMI – JINKA (circa 125 kilometer – 3 uur)

Naar Jinka met een omweg, zodat je de Karo mensen gade kunt slaan in Kolcho. De Karo heeft een traditie van lichaamsbeschildering. Bij feestelijkheden dossen zij zich kleurrijk uit en gebruiken hiervoor witte en rode kalk waarmee hun gezicht wordt beschilderd. Het is één van de kleinste stammen, maar door hun uitdossing ook één van de bekendste. Na de marktdag van Dimeka meegemaakt te hebben, kom je in het plaatsje Jinka, de belangrijkste plaats in de Omo Valley. In Jinka, de eindbestemming voor vandaag, is een museumpje met allerlei attributen van de diverse aan de regio gebonden stammen. Het is echter met name ook de uitvalsbasis voor het bezoek aan het ‘Mago National Park’. In dit park huizen, ver van de buitenwereld, de Mursi. Het zijn de vrouwen van deze etnische groep die schotels van klei in de onderlip dragen.

 

JINKA – MURSI – ARI – JINKA

Je bezoekt één van de meest afgelegen plaatsen van het land; het Mago National Park. Bij aankomst krijg je begeleiding van een scout. Hij fungeert als gids en tolkt bij de Mursi, die hun eigen taal spreken. Verder houdt hij een oogje in het zeil, omdat de Mursi, als opdringerig bekend staan. Het trekken, rukken en plukken, hebben zij zich al sinds lange eigen gemaakt. Er zijn meerdere dorpjes die bezocht kunnen worden en de scout probeert de aandacht van de moderne wereld zo goed mogelijk over deze dorpjes te verdelen. Voor de middag staat al weer een bezoek aan een andere stam gepland: de Ari. Deze  woont in het hoger gelegen gebied en verbouwt landbouwproducten, als koffie en granen.

 

JINKA – YABELO (260 kilometer – 5 uur)

Je verplaats je via Konso naar het oostelijk gelegen Yabello. Onderweg is er een stop bij de kleurrijke Key Afar markt. Hier worden de laatste nieuwtjes uitgewisseld tussen Banna, Hamer, Tsamai en Ari. Is de mooiste markt tot het laatst bewaard?

 

YABELO

Vandaag krijg je twee bijzondere spelingen van de natuur te zien. Op ongeveer 80 kilometer van het motel vind je de El Sod kratermeer. In de krater zijn zoutafzettingen, die een bron van inkomsten zijn voor een clubje ‘delvers’. Om het zout naar boven te kunnen halen, dalen ze over een bochtig pad bijna 400 meter in de krater af. Bij het meer gekomen ontkleden zij zich tot hun onderbroek en duiken het drassige water in. Met behulp van stokken halen ze dan grote donkere kluiten uit het water. Zout, het lokale goud!  Het andere verschijnsel deze dag zijn de ‘Singing Wells’. Als je geluk hebt zie je hoe de mannen van de Boranastam afdalen in zelf gegraven waterputten, om aan water te komen voor hun vee. Zij doen dit met behulp van primitieve stellages. Zwaar en gevaarlijk werk, zeker niet zonder risico. Het leven is niet voor iedereen even gul.

 

YABELO – YIRGA ALEM (240 – 4 uur)

Je rijdt vandaag door een streek met veel koffieplantages, waarvan je er ook eentje gaat bezoeken. Mocht het uitdraaien op een koffie-ceremonie dan ben je hier al gauw een uurtje mee zoet. Er is nog een stam die je niet gezien hebt; Sidamo. Deze leeft in dit gebied en je mag er van uit gaan dat je ook deze zult ontmoeten. Na al het mooi van deze dag is het goed toeven in de comfortabele lodge waar je met een drankje vanaf de veranda relaxed kunt genieten van een ondergaande zon.

 

 YIRGA ALEM – ADDIS (320 kilometer – 5 uur)

Vandaag leg je het laatste traject af naar Addis. Onderweg is er een stop bij de markt in Awassa, waar vis wordt verhandeld die gevangen is in het gelijknamige meer. Om bijzonder vogels te kunnen zien is er ook een stop bij het meer van Ziway. Dan bereik Addis, terug in de hoofdstad. In het hotel kun je je voorbereiden op de vlucht terug.

 

VLUCHT

Als zo vaak eindigt een reis zoals deze begonnen is: met een vlucht. In de loop van de ochtend word je naar het vliegveld gebracht voor de vlucht terug. The End.

 

+++++++++++++++++++++

PROLOOG / EPILOOG – VERLENGING ISTANBOEL

De reis is te verlengen (op heen-, of terugreis) met enkele dagen Istanboel. We bieden een pakket aan van 3 dagen (2 nachten). Prijs v.a. €240,- per persoon.

De verlenging houdt twee transfers in tussen vliegveld en het hotel. Het hotel is een kleinschalig middenklasser in het oude gedeelte van de stad bij de Blauwe Moskee, gereserveerd op basis van logies met ontbijt. De prijs op basis van dubbele kamerbezetting bedraagt  € 40,-.p.p. Op basis van enkele bezetting €360,-. De prijs is gebaseerd op een vlucht in vergelijkbare klasse als de oorspronkelijke reservering. De verlenging moet al bij boeking worden opgegeven.