TEHERAN

Vliegtuigen landen tegenwoordig op het Imam Khomeini Airport. Het nieuwe vliegveld, dat op ongeveer 40 kilometer van Teheran ligt. Direct na de douane staat iemand je op te wachten, herkenbaar aan een bordje met je naam. Hij helpt je met de registratie, laat je geld wisselen, regelt je bagage en zorgt voor vervoer naar het hotel. Op weg naar het hotel rijd je langs de in felle kleuren gehulde moderne tombe van Ayatollah Khomeini. Mocht je al eerder in Iran zijn dan ga je op eigen houtje naar het hotel.

 

TEHERAN

Vrije dag in Teheran, de metropool. Vaak wordt op deze dag het paleizencomplex van de laatste sjah bezocht. Het complex ligt iets buiten de stad en bestaat uit 18 gebouwen die nu als museum zijn ingericht. Het Groene- en het Witte Paleis zijn de voormalig woon- en werkvertrekken en de inrichting zoals deze is intact gebleven. Een andere optie is Het Golestan Paleis, de voormalige residentie van de Sjah in de stadskern, ook dit is opengesteld voor het publiek. Om de hoek ligt de grote bazaar van Teheran, de gewelfde daken en spitse bogen zijn een mooi voorbeeld van de eeuwen oude traditionele architectuur. Verder kan er dan nog een keus gemaakt worden uit diverse musea, zoals het Juwelen-, Glass & Ceramic – en het Nationaal Museum. Zoek je liever de koelte van de bergen, ga dan naar Darband. Met de Tele Kabin-e Tochal omhoog en, met een stop bij één van de vele theehuizen. lopend terug (indien gewenst kunnen we je deze dag ook met je in overleg een eigen programma (zonder of met gids) aanbieden.

 

TEHERAN – QAZVIN – SOLTANIEH – ZANDJAN

Je verlaat Teheran en rijdt per auto-met-chauffeur via Qazin naar Zandjan. Bij Qazin krijg je de restanten te zien van wat in de 16e eeuw de hoofdstad van het Perzische Safavidenrijk was. Het was Sjah Abbas die de hoofdstad verplaatste naar Esfahan. In Soltanieh zie je het 700 jaar oude mausoleum van Sultan Oljeitu, het enig nog resterend bouwwerk van wat ooit de hoofdstad van het Mongoolse rijk is geweest. Dit juweeltje van architectuur toont aan dat de Mongolen niet alleen barbaars waren, maar ook gevoel hadden voor schoonheid. Vanwege de ligging en sierlijke decoraties, wordt dit majestueus solitaire graf vaak gezien als voorloper van de Taj Mahal.

 

ZANDJAN – TAKHT – E SALMON – MARAGHE

De dag begint met een rondje Zandjan. Je ziet onder andere Rakhtshoy Khaneh, een gerestaureerde plek waar vroeger de was werd gedaan. Op weg naar Maraghe wordt ‘de troon van Salomon’ bezocht. Hier staan de resten van een Zoroastrische tempel gewijd aan de godin Anahita. De site zou ook de bakermat van het Zoroastrisme zijn en is sinds 2003 door UNESCO tot werelderfgoed verklaard. Geslapen wordt in Maraghe.

 

MARAGHEN – TABRIZ

In Maragheh staan vijf graftorens uit de 12e eeuw de je aan inspectie kunt onderwerpen. Het oudste mausoleum is de ‘Red Dome’. Deze tombe dateert uit 1149. Mooie bepleistering met tegels en ook inscripties. Dit is één van de eerste tombes waar voor de buitenwanden geglazuurde tegels zijn gebruikt. De blauwe fragmenten hiervan zijn nog zichtbaar. De overnachting is in Tabriz.

 

TABRIZ – GHARA KELISSA – TABRIZ

Deze dag is gereserveerd voor Ghara Kelissa, in het Engels bekend als het ‘St. Thaddeus Monastery’. Dit Armeense klooster ligt in de provincie West Azerbedjan en is opgedragen aan Judas Thaddeüs, één van de twaalf apostelen. Thaddeüs predikte met Simon het evangelie in Syrië, Armenië en Perzië. Op de plaats waar hij begraven is werd een kerk gezet die bij een aardbeving in 1319 volledig is verwoest. Het grootste deel van het huidige gebouw dateert uit de 19e eeuw. Deze UNESCO site staat ook bekend als ‘the black church’, dit vanwege de grote zwarte stenen die bij de bouw gebruikt zijn. Terug in Tabriz is het tijd voor de Blauwe Moskee en de bazaar, één van de oudste en meest karakteristieke van heel het Midden-Oosten. Het is een gigantisch complex, met rijk gedecoreerde koepels waar licht en lucht door naar binnen komt. De bazaar is zo bijzonder dat deze het predicaat ‘werelderfgoed’ heeft gekregen.

 

TABRIZ – ARDEBIL

Geen monumenten of archeologische sites vandaag, maar genieten van natuur. De rit naar Ardebil gaat over bergen, door uitgestrekte bossen en langs zoetwatermeren. Afgelegen dorpjes met huizen uit klei opgetrokken, grazende geiten, schapen en ezels zorgen voor een impressie van het Iraanse platteland. De route gaat voor een deel door de  ‘Coulered Mountains’, een natuurverschijnsel dat verder niet in Iran voorkomt.

 

ARDEBIL – BANDAR ANZALI – MASOUL – QAZVIN

Ardebil was ooit het religieus centrum van de Safadische broederschap en is bekend om het mausoleum van Sjeik Safi al Din, stichter van deze van oorsprong soennitische soefiorde. Volgelingen van deze Sjeik trokkenmassaal naar deze plaats en al snel werd het een bedevaartsoord. Van 1501 tot 1722 regeerde de Safavidische dynastie met Ardebil als politiek en religieus middelpunt. De Safavidische vorsten stelden zelf dat ze seyyeds, directe afstammelingen van de profeet Moahmmed, waren. Aantoonbaar is slechts een rechte lijn met Sjeik Safi- al Din. Na de bezichtiging rijd je langs de kust naar Bandar e-Anzali Hier kun je even de benen strekken en frisse lucht inademen van de Kaspische Zee, of met een motorbootje de lagune in. Resteert deze dag nog het bergdorpje Masoul. De architectuur is hier heel bijzonder. De huizen zijn zo schuin op een heuvel gebouwd dat de onderste laag met de bovenste is verbonden. Het dak van een huis kan de binnenplaats zijn van een hoger gelegen huis.

 

QAZVIN – HAMEDAN

Door de gelijknamige provincie rijd je deze dag naar Hamedan waar je de Alavian Dome, een indrukwekkend 12e-eeuws monument, met één van de meest gedecoreerde gevels in Iran, te zien krijgt.  Andere historische plekken waar je heen kunt zijn de tombes van de dichter Baba Taher en filosoof Avicenna. Als zo veel tombes in Iran liggen ook deze monumenten in parkjes waar ze als sociale ontmoetingsplek worden gebruikt.

 

HAMEDAN

Vandaag is ’Gandjnameh’ aan de beurt. Rotsinscripties daterend uit het Achaemenid tijdperk, ongeveer 500 voor Chr. Het zijn teksten waarin God wordt geprezen, maar ook Darius en Khashayaer, beiden Sjah tijdens deze regeerperiode, worden verheerlijkt. De tekst is in drie verschillende talen geschreven; Perzisch, Babylonisch en Elamit.

 

HAMEDAN – KERMANSHAH

Op weg naar Kermanshah bezoek je Bisotoun. Het belangrijkste monument van deze archeologische site is het bas-reliëf en spijkerschrift inscriptie van ongeveer 1200 regels in opdracht van Darius I, toen hij de troon besteeg van het Perzische Rijk, 521 v.Chr.

 

KERMANSHAH – KHORAMABAD – DEZFUL

Bezoek aan het strategisch gelegen Falak-Ol-Aflak, een gigantische burcht uit de Sassanidische tijd (226-651). Het op een steile berg gebouwde fort kende van oorsprong 12 torens, waarvan er nog 8 staan. Dezful is een plaats met rijke geschiedenis en is bekend door haar stenen brug die al eeuwen wordt gebruikt.

 

DEZFUL – ANDIMESHK – SUSA – CHOGHA – AHWAZ

Meer en meer nader je de grens met Irak, je blijft echter in Iran en krijgt de door Franse archeologen herbouwde citadel van Shush te zien. Nu je toch in de omgeving bent mag je het graf van de in het Oude Testament genoemde profeet Daniël niet vergeten. De tombe heeft een heel eigen sfeer en is een bedevaartplek voor zowel moslims als Iraanse Joden.

 

BINNENLANDSE VLUCHT

Tussen Ahwaz en Teheran zijn per dag vijf binnenlandse vluchten, één daar van wordt voor de terugvlucht naar de hoofdstad gebruikt. We proberen een vroege vlucht te boeken zodat er nog voldoende tijd is om de hoofdstad nog het een en ander te gaan bekijken.

 

TEHERAN

Na een korte nacht is er de transfer van het hotel naar het vliegveld. Het wekken is afhankelijk van de vertrektijd van de maatschappij waarmee gevlogen wordt.