Vervoer

Afhankelijk van het aantal personen wordt er gebruik gemaakt van een eigen bus(je) met chauffeur, of comfortabele 4×4. Beide zijn voorzien van airconditioning en het aantal zitplaatsen is ruim. Je houdt nagenoeg heel de reis de zelfde chauffeur. Verder is er een binnenlandse vlucht met Ethiopian Airlines. Gevlogen wordt van Addis Abea naar Bahar Dar en van Lalibela naar Addis terug. Meer, maar ook minder, binnenlandse vluchten is mogelijk, afhankelijk van afspraak, budget en programma.

Accommodatie

Je verblijft over het algemeen in wat betere kleinschalige hotels/lodges. Waar de accommodatie wat eenvoudiger is, wordt toch gekozen voor het beste ter plaatse. Eénpersoonskamers zijn beperkt boekbaar. Bij accommodatie worden hotels genoemd die tijdens de reis gebruikt kunnen worden.

Prijs

De reissommen van onze reizen zoals vermeld op de website vermeld zijn per persoon op basis van kamerdeling (d.w.z twee pesonen per kamer) De reissommen op onze website kunnen veranderen. Dit is afhankelijk van de bezetting, vluchtbeschikbaarheid en tijdstip van boeking. Het kan bijvoorbeeld ook komen doordat luchtvaartmaatschappijen hun tarieven veranderen, de goedkope klasse niet meer te boeken is, of dat er sprake van een nieuwe toeslag is.

Normaal gesproken geldt: hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper de reis. Onze prijzen zijn dus flexibel, de gepubliceerde reissom op onze website op het moment van boeking is van toepassing voor de reis. Voor reizen rond kerst geldt dat deze uiterlijk boekbaar zijn tot 1 september daarna wordt het duurder of is niet meer te boeken.

Eten

Bij deze reis is het ontbijt inbegrepen. De lunches en diners zijn niet inbegrepen. Tijdens reisdagen wordt onderweg vaak geluncht op suggestie van de chauffeur, of gepicknickt als je dit hebt ingeslagen.  ’s Avonds kan er vaak in het hotel gegeten worden, maar je kunt ook op eigen houtje op pad gaan. Gemiddelde kosten voor een avondmaaltijd zullen niet veel hoger zijn dan € 12,- p.p.

Geld

De munteenheid is de birr.  Kijk voor de actuele koers: www.oanda.com/convert/classic. Neem geen birrs mee vanuit Nederland, de koers is dan erg ongunstig. Het beste om mee te nemen zijn cash euro’s (of dollars). Pinnen is op veel plaatsen mogelijk. Vergeet niet voor je vertrekt je pas op ‘buiten Europa’ te laten zetten. Natuurlijk bepaal je zelf voor een groot gedeelte hoeveel je uitgeeft, maar € 400,- p.p. (voor 16 dagen) voor maaltijden en entrees is misschien een indicatie

Klimaat

Een heuvelachtig land met bergmassieven die een hoogte van 4600 meter bereiken. Ethiopië kent vanwege de verscheidenheid aan landschappen, meerdere klimaatbeelden. De oostelijke laaglanden zijn warm en drukkend en hebben een woestijnklimaat. De reis van Rosetta speelt zich echter af in de heuvels en bergen en daar is het klimaat meer gematigd tot aanzienlijk koeler. Het noorden is doorgaans het hele jaar te bereizen, gemiddelde temperatuur is 23 graden met wisselende avondtemperaturen. Het regenseizoen duurt van juni tot september; de meeste regen valt in de namiddag in de centrale en westelijke hooglanden. In de warme laaglanden is lichte kleding voldoende, maar in de heuvels is warmere kleding aan te bevelen, in de avonduren kan het sterk afkoelen.

Programma

Het programma wordt zoveel mogelijk aangehouden als is aangegeven; het kan echter voorkomen dat er toch afwijkingen zijn b.v. dat een programma onderdeel in de middag wordt afgewerkt i.p.v. in de ochtend, of op een andere dag. Soms zijn deze wijzigingen pas tijdens de reis bekend, een enkele maal al voordat de reis begint. Van wezenlijke wijzigingen die bekend zijn voor de reis wordt van te voren melding gemaakt.

Feestdagen

Ethiopië heeft veel religieuze en nationale feestdagen. Er worden christelijke feestdagen als Pasen en Kerstmis gevierd, maar ook islamitische zoals Aid al-Fitr (Suikerfeest).

Timkat (goddelijke openbaring, 19 januari);
Overwinning van Keizer Menelik II op het Italiaanse leger bij Adowa,(2 maart);
Patriots Victory Day (5 mei);
Dag ter herdenking van de val van de Derg (28 mei);
Meskaram First (Ethiopischnieuwjaar, 11 september);
Meskal (de ontdekking van het ‘Ware kruis van Sint Helena’, 27 september).

Excursies

Genoemde excursies zijn bij de reissom inbegrepen! Entrees zijn niet bij de reissom inbegrepen. In overleg met de chauffeur is het soms mogelijk bepaalde sites tijdens de verplaatsingen toe te voegen.

Bagage

Kan het best mee genomen worden in een niet té grote koffer, of rugzak. Naast je normale reisbagage (max. 20 kilo) en een reisgids over Ethiopië verdient het aanbeveling de volgende artikelen mee te nemen:

* geldbuidel (b.v. voor op de heup, of onder je kleren)
* zonnebril, iets voor op het hoofd tegen de zon, zonnecrème
* oordopjes, wekker, rol toiletpapier, zakmes (met blikopener)
* zaklamp en reserve batterijen (ook voor camera)
* EHBO-spulletjes, muggenolie, evt. gele inentingsboekje
* modium (anti-diarree-middel) en/of entosorbine, ORS (zoutoplossing tegen uitdroging)
* adapter/eurostekker (de in Nederland gebruikte stekkers zijn bruikbaar)
* slippers (douche)
* evt. reservebril voor contactlensdragers (het kan stoffig zijn) + sjaal tegen stof (bescherming camera)
* keeltabletten (airconditioning en stof slaat op de keel)
* reisverzekering werelddekking + kopie van de polis!!

Gezondheid

Vaccinaties zijn niet verplicht. Wie geen risico wil nemen wordt vaccinaties DTP, tyfus en Hepatitis A aangeraden. Vaccinaties en informatie hierover zijn te verkrijgen bij een lokale GGD of bij de eigen huisarts. Anders dan bij divers aanbieders te lezen valt, is het  niet verplicht om een inentingsbewijs voor gele koorts bij je te hebben (actuele informatie 2018). Voor een advies per land kun je deze site bekijken http://www.lcr.nl. Vooral in de zomer verlies je veel vocht door transpiratie, in combinatie met reizigersdiarree kan dit uitdroging veroorzaken. Aangeraden wordt om altijd een fles water bij je te dragen, en zo vaak mogelijk te drinken.

Kleding

Als gast in een land worden lokale gebruiken graag gerespecteerd. Bij bezoeken aan kerken en soms ook binnen kleinere gemeenschappen word je geacht bedekkende kleding te dragen (rok, broek, shirt, of blouse met lange mouwen). Na zonsondergang zijn lange mouwen en lange broek aan te raden i.v.m. muggen, en ’s avonds kan het flink afkoelen.

Reisdocumenten

Je paspoort moet bij vertrek uit Ethiopië nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Anders dan op diverse reissites is te lezen, kun je het visum je bij aankomst op het vliegveld kopen (actueel 2018). Kosten bedragen circa € 48,–. Tegenwoordig is het ook mogelijk om online een visum aan te vragen voor Ethiopië.  Deze procedure duurt ongeveer 3 werkdagen. Op de site moeten alle gegevens worden ingevuld en een paspoort scan en pasfoto scan worden geüpload. Ongeveer een week voor vertrek wordt het e-ticket toegestuurd.

Tijdsverschil

Het is in Ethiopië in de winter 2 uur later dan in Nederland, in de zomer is het 1 uur later.

Communicatie

Mobiel telefoneren kan (nog) niet overal. In Addis Abeba zijn de meeste internetmogelijkheden. De meeste hotels hebben WiFi.

Voltage

Het voltage in Ethiopië is 220 volt en je kunt hier niet overal met ‘onze’ stekkers terecht. Een verloopstekker is dus aan te raden. Het afsluiten van elektriciteit komt nogal eens voor tijdens de regenperiode. Een zaklamp is dan handig. Neem zo nodig ook (goede) batterijen mee voor je apparatuur. Zie ook: http://electricaloutlet.org/type-d.

Tot slot

We proberen alle reizen uit te voeren conform de verwachtingen die je redelijkerwijs van deze reizen mag hebben. Door de bestemmingen die wij aandoen hebben de reizen een avontuurlijk karakter. Dingen veranderen in de loop van het seizoen, visumregels worden aangescherpt, plotseling is er sprake van een onvoorziene belasting, toeslag, etc. Ook kennen we niet alle hotelkamers van de hotels die tijdens de reis gebruikt worden en weten we soms niet van te voren in welke bus gereden gaat worden. Zijn er feiten of dingen die tijdens de reis echt anders zijn dan je op grond van onze informatie mocht verwachten, laat dit dan duidelijk en tijdig, d.w.z. tijdens de reis weten, eerste aan de direct betrokene(n), als dat niet helpt, dan aan het kantoor in Nederland. Soms is er enkel sprake van miscommunicatie en kan er met weinig moeite een ‘probleem’ worden verholpen. Bedenk dat eenmaal thuis, er niets meer kan worden opgelost.