VLUCHT NAAR ADDIS

Vliegen met Turkish Airlines naar Addis Abeba. Nachtelijke aankomst, gevolgd door een korte transfer naar het hotel. Het vliegveld ligt niet ver van de stad, of de stad ligt niet ver van het vliegveld.

 

ADDIS STADSVERKENNING

Addis ligt op een hoogte van 2400 meter en heeft naast een paar musea, een aantal interessante kerken en kathedralen. Ook vind je hier de Mercato, waarvan gezegd wordt dat het de grootste openluchtmarkt van Afrika is. Optioneel is het deze dag mogelijk een georganiseerde city tour met gids te regelen.

 

BINNENLANDSE VLUCHT NAAR BAHIR DAR

Een vroege vlucht (rond 07.30 uur) van Ethiopian Airlines, meestal een Fokker, brengt je naar Bahir Dar, aan het Tana meer. Bahir Dar is de eerste van de vier klassieke plaatsen die je zult bezoeken. In de middag kun je met een motorbootje het meer op om enkele van de vele kloosters te bekijken, een ander optie is om de omgeving verkennen op een gehuurde fiets, of op een eenvoudige motor.

 

GONDAR

Eerst krijg je de watervallen van de Blauwe Nijl te zien en dan rijd je door naar Gondar. In de 17de eeuw werd de stad vanwege de gunstige ligging aan karavaanroutes door keizer Fasiladas uitgeroepen tot hoofdstad van het Abessijnse Rijk. De stad werd  welvarend, en binnen de ommuurde ‘Royal Enclosure’ bouwden vorsten kastelen en paleizen. Een groot deel van deze bouwwerken heeft de tand des tijds goed doorstaan. De kastelen hebben herkenbare Portugese invloeden. Een ander ‘place to see’ zijn de koninklijke baden. Tijdens het jaarlijks Timkat festival wordt deze op symbolische manier gebruikt om de doop van Jezus door Johannes de Doper te herdenken. Tot slot  is er de beroemde Debre Berhan Selassie kerk. Deze is bekend om haar plafondschildering van zo’n 1000 engelen.

 

GONDAR

Vandaag tijd voor andere ‘places to see’, zoals de koninklijke baden. Tijdens het jaarlijks Timkat festival worden deze op symbolische manier gebruikt om de doop van Jezus door Johannes de Doper te herdenken. Tot slot  is er de beroemde Debre Berhan Selassie kerk. Deze is bekend om haar plafondschildering van zo’n 1000 engelen.

 

SIMIEN NATIONAAL PARK

In Debark, aan de voet van het Simien gebergte, breng je vandaag de nacht door. Na incheck in een eenvoudig hotel kun je het Nationaal Park in op zoek naar de ‘Gelada Baboon’. Deze komt alleen in Ethiopië voor en is uniek in zijn soort. Je rijdt met je chauffeur en een verplichte ‘schout’ het park in, waarbij je langs de Simien Lodge komt. Dit is de hoogste lodge van Afrika.

 

AXUM

khk;hlkj;jjljklkj

 

OBELISKEN VAN AXUM

Aankomst Axum. De obelisken die je hier ziet zijn gebeeldhouwd als torens met meerdere etages. In een bijgebouw van de Heilige Mari van Zion kerk bevindt zich, volgens de vertellingen, de Bijbelse Ark van het Verbond. De ark wordt bewaakt door een monnik die zijn taak aan het eind van z’n leven overdraagt aan een familielid. Ook hier is er een uitgaansleven. Zoals in zoveel plaatsen in het land vind je er barretjes met live muziek en lokale restaurantjes.

 

BINNENLAND VAN ETHIOPIË OVERNACHTING IN MEKELE

Over spectaculaire kronkelwegen gaat de tocht voort. Als je halverwege het traject het asfalt verlaat is het mogelijk het Debr Damo klooster te bezoeken, het is een klooster waarvan wordt gezegd dat het in de 6e eeuw is gesticht. Dit klooster ligt boven op een rotsplateau en is enkel te bereiken met een dik touw via een kale, steile 18 meter hoge rotswand. Een bezoek aan dit complex, met mogelijk de oudste Ethiopische kerk, is enkel toegestaan voor mannen. Het is een inspannende klim en uitsluitend voorbehouden aan mannen met een goede lichamelijke conditie. In Adwa, de plaats waar in 1896 de Italianen vernietigend verslagen werden door de Ethiopiërs, kun je wellicht de lunch gebruiken. Je vindt hier ook een monument voor de gesneuvelde Italianen en er is een grafveld. Dan gaat het weer verder, langs cactussen met enorme vruchten en hellingen met acacia’s begroeid. Om aan het eind van de middag in Mekele uit te komen.

 

PELGRIMSOORD LALIBELA

Vandaag kom je in de bekendste van de vier klassiek plaatsen; Lalibela. Ongetwijfeld een van de hoogtepunten van de reis. Deze plaats in de bergen van Lasta, is vernoemd naar koning Laibela die hier in de 12e eeuw elf kerken liet uithakken in de rotsachtige bodem. Deze plaats was ooit bedoeld als het ‘nieuwe Jerusalem’, nadat deze stad vol religieuze betekenis, door de moslims was ingenomen.

Het verhaal vertelt dat Lalibela, de broer van de toenmalige Ethiopische koning, door deze laatste als een bedreiging voor de kroon werd gezien. Om die reden werd hij gedood. Hij mocht van God terugkeren naar aarde als hij 10 kerken uit de rotsen zou houwen, engelen zouden hem daarbij van dienst zijn. Toen deze missie was voltooid werd hij de nieuwe koning. Echter toen de 10e kerk was afgerond pleitte de heilige St Joris alsnog voor een eigen kerk. Dit werd de 11e,  de diepste, en meest imposante kerk, die nog steeds te bewonderen is

 

LALIBELA

Je hebt twee volle dagen om je deze mystieke plaats eigen te maken, die nog steeds bewoond wordt door priesters die hier werken en de religieuze en artistieke schatten bewaken. De kerken zijn uit massieve rotsen gehouwen. Allereerst werd de omtrek in de diepte uitgehouwen en vervolgens van buiten uit naar binnen het interieur. De kerken zijn verdeeld in twee groepen. In de Noordelijke groep bevindt zich Bete Medhane Alem (Huis van de Redder van de Wereld). Aan de buiten- en binnenkant bevindt zich een lange rij dikke zuilen, het daartussen in fantasie volle vormen kleine raampjes. Het kamers zijn beschilderd met fresco’s, waarvan de kleuren door het geringe licht onvoldoende tot hun recht kunnen komen. In de kerken zijn eeuwenoude bijbels aanwezig, met edelstenen ingelegde kronen en ‘levensstokken’ met bijbehorende ijzeren kruizen. De clusters vormen kleine labyrinten, en zijn op diverse plekken met elkaar verbonden. Tussen 12.00 en 14.00 zijn de kerken niet toegankelijk.

 

LALIBELA

Extra dag in deze bijzondere plaats, doe wat je nog niet gedaan hebt, bekijk wat er nog te bekijken valt.

 

VLUCHT NAAR ADDIS ABEBA

In de ochtend vlieg je met Ethiopian Airlines terug naar Addis Abeba. ’s Avonds kun je je in één van de traditionele restaurants tegoed doen aan een laatste ‘injerra’. Dit is de nationale schotel, een dikke, sponsachtige pannenkoek belegd met stukjes vlees, kip of gepureerde groenten. Laat in de avond is de check-in voor de vlucht terug naar Nederland, of elders.

 

AANKOMST AMSTERDAM

Vroege vlucht terug via Istanboel naar Amsterdam, of indien gewenst naar Brussel.

++++++++++++++

PROLOOG / VERLENGING ISTANBUL

De reis is te verlengen (op heen-, of terugreis) met enkele dagen Istanbul. We bieden een pakket aan van 3 dagen (2 nachten). Prijs vanaf € 240,- per persoon.

De verlenging houdt twee transfers in tussen vliegveld en het hotel. Het hotel is een kleinschalig middenklasser in het oude gedeelte van de stad bij de Blauwe Moskee, gereserveerd op basis van logies met ontbijt. De prijs op basis van dubbele kamerbezetting bedraagt  € 240,-. p.p. Op basis van enkele bezetting € 360,-. De prijs is gebaseerd op een vlucht in vergelijkbare klasse als de oorspronkelijke reservering. De verlenging moet al bij boeking worden opgegeven.