Vervoer

Tijdens deze reis wordt gebruik gemaakt van een eigen auto met chauffeur, het is de bedoeling dat de hele reis dezelfde auto wordt gebruikt. De chauffeur heeft in ieder geval elementaire kennis van de Engelse taal.

Accommodatie

Je verblijft over het algemeen in goede toeristenklasse hotels ***, bewust gekozen voor ligging of comfort . Houd er wel rekening mee dat in Armenië niet dezelfde maatstaven gelden als in Nederland. De hotelkamers hebben minimaal een eigen douche/toilet en airconditioning. Wil je een éénpersoonskamer dan is de meerprijs €185,- voor de hele reis.

Eten

Alle reizen zijn inclusief ontbijt. De lunches en diners zijn niet inbegrepen. Lunchen doe je soms onderweg. Voor het avondeten weet de gids of chauffeur vast wel een leuk restaurant. Er is ook een goede gelegenheid om zelf op pad te gaan en kennis te maken met de lokale keuken. Gemiddelde kosten voor een avondmaaltijd mogen niet veel hoger zijn dan zo’n € 10,- p.p.

Programma

Het programma wordt zoveel mogelijk aangehouden als is aangegeven; het kan echter voorkomen dat er toch afwijkingen zijn b.v. dat een programma onderdeel in de middag wordt afgewerkt i.p.v. inode ochtend, of op een andere dag. Soms zijn deze wijzigingen pas tijdens de reis bekend, een enkele maal al voordat de reis begint. Van wezenlijke wijzigingen die bekend zijn voor de reis wordt van te voren melding gemaakt.

Geld

De munteenheid in Armenië de Dram (AMD).  Neem geen AMD’s mee vanuit Nederland, de koers is dan erg ongunstig. Het beste om mee te nemen zijn cash euro’s (of dollars). Zorg er in ieder geval voor ongeveer € 150,- contant, in papiergeld, bij je te hebben. In Armenië kun je op beperkt pinnen. Het is handig om gezamenlijk een ‘fooienpot’ te maken. De ervaring heeft ons geleerd dat dit iedereen veel gemak oplevert. Meer informatie hierover ontvang je drie weken voor aanvang van de reis.

Reisdocumenten

Voor Armenië koop je het visum bij aankomst op het vliegveld (circa €10). Het is dus niet nodig om het paspoort op te sturen, ook worden hier geen pasfoto’s gevraagd. Ongeveer een week voor vertrek wordt het e-ticket toegestuurd.

Gezondheid

Vaccinaties zijn niet verplicht. Wie absoluut geen risico wil nemen wordt vaccinaties DTP, tyfus en Hepatitis A aangeraden. Vaccinaties en informatie hierover zijn te verkrijgen bij een lokale GGD of bij de eigen huisarts. Voor een advies per land kun je deze site bekijken www.lcr.nl. Vooral in de zomer verlies je veel vocht door transpiratie, in combinatie met reizigersdiarree kan dit uitdroging veroorzaken. Aangeraden wordt om altijd een fles water bij je te dragen en zo vaak mogelijk te drinken.

Kleding

Je kunt je ‘gewone’ westerse kleding aan tijdens de reis en het is het beste om ‘laag over laag’ kleding mee te nemen. In de kerken wordt het gewaardeerd als de schouders en bovenbenen bedekt zijn. Voor vrouwen is een hoofddoek ook aan te raden op sommige plaatsen.

Excursies

Entrees zijn niet bij de totaalsom inbegrepen (geschatte kosten 15 euro).

Communicatie

Telefoneren kan in Armenië we is goed bereik. Veel hotels hebben WiFi.

Tijdsverschil

In Armenië is het in de winter 3 uur later, in de zomer 2 uur later.

Voltage

In Armenië is het voltage 220 volt. Zie ook: http://electricaloutlet.org/type-c.

Bagage

Kan het best mee genomen worden in een niet té grote koffer, rugzak of handzame tas. Naast je normale reisbagage (max. 20 kilo) en een reisgids over Armenië verdient het aanbeveling de volgende artikelen mee te nemen:
* geldbuidel (b.v. voor op de heup, of onder je kleren)
* zonnebril, iets voor op het hoofd tegen de zon, zonnecrème
* oordopjes (vooral in de grote steden veel lawaai)
* universele verloopstekker
* imodium (anti-diarree-middel) en/of entosorbine
* slippers (douche)
* wandelschoenen
* keeltabletten (airconditioning slaat op de keel)
* reisverzekering + kopie van de polis!!
* EHBO-spulletjes, muggenolie,
* (warme)trui/vest/jas; ’s avonds en ‘s ochtends vroeg kan het fris zijn
* regenkleding
* hoofddoek voor vrouwen

Klimaat

De beste tijd om te reizen in is het voor of najaar, dan is het klimaat op zijn best. In de winter is het erg koud en in de maanden juli en augustus kan het erg heet zijn. In de avonden kan het flink afkoelen. Armenië, met binnen zijn landsgrenzen de berg Ararat, is een klein bergachtig land met doorgaans prachtige zomers. Je kunt hier tot twaalf uur per dag van de zon en hoge temperaturen genieten, al kan het in de nacht sterk afkoelen.

Tot slot

We proberen alle reizen uit te voeren conform de verwachtingen die je redelijkerwijs van deze reizen mag hebben. Door de bestemmingen die wij aandoen hebben de reizen een avontuurlijk karakter. Dingen veranderen in de loop van het seizoen, visumregels worden aangescherpt, plotseling is er sprake van een onvoorziene belasting, toeslag, etc. Ook kennen we niet alle hotelkamers van de hotels die tijdens de reis gebruikt worden en weten we soms niet van te voren in welke bus gereden gaat worden. Zijn er feiten of dingen die tijdens de reis echt anders zijn dan je op grond van onze informatie mocht verwachten, laat dit dan duidelijk en tijdig, d.w.z. tijdens de reis weten, eerst aan de direct betrokkene(n), als dat niet helpt aan het kantoor in Nijmegen, Soms is er enkel sprake van miscommunicatie en kan er met weinig moeite een ‘probleem’ worden verholpen.