VLUCHT NAAR YEREVAN

Vlucht naar de hoofdstad van Armenië; Yerevan. Hier breng je drie nachten door waarbij overdag onze lokale partner voor de excursies zorgt die met een Engelssprekende gids worden uitgevoerd. Een visum is sinds enige tijd niet meer nodig.

 

CITY TOUR MET LOKALE GIDS

Verken Yerevan. Ga te voet de stad in en breng een bezoek aan het ‘monument van de genocide’. In de indrukwekkende tentoonstellingsruimte die hierbij hoort, wordt met beeldmateriaal, muziek en krantenartikelen een beeld geschetst van wat er zich zo’n honderd jaar geleden heeft afgespeeld. Verder is er de collectie manuscripten van het Maternadaran museum en de ‘Cascade’ (waterval), een betonnen versie van de Spaanse Trappen. In de Cascade is een museum van moderne kunst ondergebracht. De waterval doet ook dienst  als ontmoetingsplaats voor trendy jongeren. De sightseeing zouiniet compleet zijn als je op deze dag niet ook het parlementsgebouw, de residentie van de president en de opera, gezien hebt.

 

NAAR DE KATHEDRAAL VAN ECHMIADZIN

De ochtend start met een rit van ongeveer een uur naar de plaats die je het Vaticaan van Armenië kunt noemen: Echmiadzin. Onderweg rijd je langs een groot aantal casino’s met klinkende namen als ‘Las Vegas’ en ‘Le Moulin Rouge’. Op de terugweg is er een stop bij de restanten van de 7e eeuwse ronde paleiskerk van Zvartnots. De kathedraal van Echmiadzin is het best op zondag te bezoeken als er een dienst gehouden wordt. Je bent hier zeker welkom en het wordt niet als storend ervaren als je de dienst niet uit zit, of tijdens de vieringfoto’s maakt.

 

VIA DE SELIM PAS EN HET MEER VAN SEVAN NAAR DILIJAN

Bekend wordt verondersteld dat de berg Ararat, de trots van Armenië, in het oostelijk deel van Turkije te vinden is. Vandaag rijd je naar de kerk van Khor Virap. Vanaf het complex zie je de zwaarbewaakte grens. Aan beide kanten staan de nodige uitkijkposten opgesteld. Het was Sint Joris de Verlichter die hier in een diepe duistere kerker dertien jaar gevangen is gehouden, maar uiteindelijk wel in 301 de Armeense koning tot het christendom wist te bekeren. De plek is dus om twee redenen van grote nationale betekenis, en wordt dan ook veel voor schoolreisjes gebruikt. Ooit kende Armenië drie grote meren. Alleen het Sevanmeer is nu nog in Armeense handen. Door een foutief irrigatiebeleid zakte de waterspiegel in korte tijd meer dan 10 meter. Onderweg hiernaartoe bezoek je het schilderachtig gelegen klooster van Noravank en ‘Het veld van de Khachkars’. Khachkars zijn grote liggende met rozetten en kruismotieven bewerkte plaatstenen of stèles, die ter nagedachtenis dienen van een belangrijke gebeurtenis. Als je over de Selimpas rijdt (2200 meter) is er halverwege een stop bij de Selim karavanserai, pleisterplaats langs de oude zijderoute. De dag eindigt in het plaatsje Dilijan, waar je ook de nacht doorbrengt.

 

OMGEVING DILIJAN

Dilijan is een charmant plaatsje en wordt frequent door toeristen bezocht. Er is een straatje met winkeltjes en werkplaatsen waar oude ambachten worden uitgeoefend, het lijkt alsof je in de tijd terug gaat. Met het busje rijd je vervolgens naar het goed bewaard gebleven Haghartsin klooster. Langs dopjes met veel ‘Molokans’, een christelijke gemeenschap gevormd door van oorsprong Russische boeren die weigerden om de Russisch-orthodoxe kerk te gehoorzamen (‘Melkdrinkers’), rijd je het noordelijk berggebied in. Je bevindt je nu in de Lori provincie waar het riviertje de Debed stroomt. Dan is het tijd voor het klooster van Haghpat, een wandeling door het open veld brengt je vervolgens bij het Sanahin klooster. Beide kloosters dateren uit de 10e eeuw, worden altijd in één naam genoemd en komen ook voor op de UNESCO lijst van werelderfgoed. De monumenten die vandaag worden bezocht, liggen stuk voor stuk hoog in beboste bergen en gedeeltelijk verscholen.

 

NAAR YEREVAN

Terug naar Yerevan, via de hoogste bergketen van het land; Mount Asragats. Gestopt wordt bij de ruïne van wat ooit het Ambert kasteel is geweest, een tweede stop is bij het ‘Parc of Letters’. In het open veld is in gebeeldhouwd ijzer-steen het Armeense alfabet geplaatst. De locatie is niet toevallig, het is in de buurt van het graf van Mesrop Masjtots, die het alfabet ruim 1600 jaar geleden heeft geïntroduceerd. In Yerevan aangekomen zijn er nog wat te bezoeken plekken, zoals de lokale souvenirmarkt de Vernisaj. De dag eindigt meestal op één van de vele terrassen die rond het operagebouw zijn te vinden.

 

NAAR GARNI EN GEGHART KLOOSTERCOMPLEX

In de omgeving van Yerevan, gebouwd op de rand van een steile kloof staat de enige Romeinse tempel die het land rijk is; de tempel van Garni. Ooit gebruikte de koninklijke familie dit als zomerresidentie. Geniet van het fantastische uitzicht en neem ook een kijkje bij de restanten van het Romeinse badhuis. Enkele kilometers verderop bezoeken je het gedeeltelijke van boven naar beneden in de rotsen uitgehakte Geghard kloostercomplex. Het verhaal gaat dat de speer waarmee Jezus doorstoken werd, hier lange tijd is bewaard.

 

VLUCHT TERUG

Vroege transfer voor de vlucht terug naar Nederland, of België.