Vervoer

Tijdens de Egypte reis gebruiken we voor de kortere afstanden en in de steden een eigen busje met chauffeur. Van Aswan naar Luxor zal er worden gestopt, zoals bij de tempel van Kom Ombo en de tempel van Edfu. De lange afstanden van Cairo naar Aswan (1000 km) en van Luxor weer terug naar Cairo worden gevlogen met binnenlandse vlucht van Egypt Air. De vlucht Amsterdam (Brussel) – Cairo v.v. is met Egypt Air. Er mag naast handbage 20 kilo aan ruimbagage worden meegenomen.

Accommodatie

Je verblijft over het algemeen in goede 4* hotels,  Houd er wel rekening mee dat in een land als Egypte niet dezelfde maatstaven gelden als in Nederland. De hotels die we gebruiken beschikken over een zwembad en WiFi.

Eten

Alle reizen zijn inclusief ontbijt. De lunches en diners zijn niet inbegrepen. Lunch wordt soms tijdens excursie gebruikt (Cairo). Voor het avondeten weet de gids of chauffeur, of hotelreceptie meestal we een passend restaurant. Er is ook een goede gelegenheid om zelf op pad te gaan en kennis te maken met de Egyptische keuken. Gemiddelde kosten voor een avondmaaltijd mogen niet veel hoger zijn dan zo’n € 12,- p.p.

Begeleiding

Een enkele keer wordt er gebruik gemaakt van de diensten van een Egyptische, Engelssprekende gids (Cairo, Luxor). Daarnaast krijg je waar nodig ook begeleiding van onze lokale agent.

Geld

De munteenheid in Egypte is het Egyptische Pond (LE 1 = ca. € 0,13). Bekijk voor de actuele koers: www.oanda.com/convert/classic. Neem geen Egyptische ponden mee vanuit Nederland, de koers is dan erg ongunstig. Het beste om mee te nemen zijn cash euro’s (of dollars). Zorg er in ieder geval voor ongeveer €150,- contant, in papiergeld, bij je te hebben.  In Cairo, Aswan, Luxor en Hurghada kun je pinnen. ’n Creditcard kun je over het algemeen gebruiken in de luxere hotels en grote winkelketens. Natuurlijk bepaal je zelf voor een groot deel hoeveel je wil uitgeven, maar €300 p.p. voor 10 dagen voor entrees en maaltijden is misschien een indicatie.

De Egyptenaren maken gebruik van een wijd verspreid fooiensysteem. Voor elke geleverde dienst, hoe klein dan ook, verwacht men een fooi. Richtlijn hierbij is niet veel, maar wel vaak te geven. Richtlijnen hierover ontvang je voor aanvang van de reis.

Reisdocumenten – Visum

Paspoort moet bij vertrek uit Egypte nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Het visum voor Egypte kun je bij aankomst op het vliegveld kopen. Kosten rond de €20,- en cash in euro te betalen. Ongeveer een week voor vertrek wordt het e-ticket toegestuurd.

Gezondheid

Vaccinaties zijn niet verplicht. Wie absoluut geen risico wil nemen wordt vaccinaties DTP, tyfus en Hepatitis A aangeraden. Vaccinaties en informatie hierover is te verkrijgen bij een lokale GGD of bij de eigen huisarts. Voor een advies per land kun je deze site bekijken www.lcr.nl. Vooral in de zomer verlies je veel vocht door transpiratie, in combinatie met reizigersdiarree kan dit uitdroging veroorzaken. Aangeraden wordt om altijd een fles water bij je te dragen en zo vaak mogelijk te drinken.

Kleding

Als gast in een land worden lokale gebruiken graag gerespecteerd. In sommige plaatsen kun je je net zo kleden als bij ons. Op sommige plaatsen is men traditioneler maar ook hier wordt over het algemeen geen aanstoot genomen aan de westerse manier van kleden. Wordt er een moskee bezocht dan is gepaste kleding wel noodzakelijk, vrouwen kunnen voor de zekerheid een hoofddoek meenemen. In het voor- en najaar kan een trui of vest ’s avonds aangenaam zijn.

Excursies

Entrees zijn niet bij de totaalsom inbegrepen. De kosten van de facultatieve excursie naar Abu Simbel per bus bedragen circa € 35,-. Als je er nog voor in aanmerking komt, kun je een internationale studentenkaart meenemen. Daarmee krijg je soms korting op entreeprijzen.

Communicatie

Mobiel telefoneren kan in Egypte nagenoeg over al, er is een ruim netwerk met goede dekking.

Tijdsverschil

Het is in Egypte 1 uur later dan in Nederland.

Voltage

Het voltage in Egypte is 220 volt. Zie ook: http://electricaloutlet.org/type-c

Bagage

Kan het best mee genomen worden in een niet té grote koffer, rugzak of handzame tas. Naast je normale reisbagage (max. 20 kilo) en een reisgids over Egypte verdient het aanbeveling de volgende artikelen mee te nemen;

* zonnebril, iets voor op het hoofd tegen de zon, zonnecrème
* oordopjes (vooral in Cairo veel lawaai)
* imodium (anti-diarree-middel) en/of entosorbine
* geldbuidel voor op de heup, of onder de kleren
* slippers (strand, douche)
* zwemkleding, snorkelspul en plastic schoentjes
* keeltabletten (airconditioning slaat op de keel)
* reisverzekering + kopie van de polis!!
* EHBO-spulletjes, muggenolie,
* (warme)trui/vest/jas; ’s avonds en ‘s ochtends vroeg kan het fris zijn

Klimaat

De beste tijd om te reizen in Egypte is het voor- en najaar, dan is het klimaat op zijn best. In de winter is de temperatuur echter nog steeds aangenaam. In de avond koelt het flink af. De zomermaanden juni, juli en augustus zijn warm. Toch is de hitte draaglijk in deze tijd. De droge lucht zorgt voor een lagere gevoelstemperatuur dan de thermometer aangeeft. Als je vroeg in de ochtend op pad gaat en het ’s middags rustig aan doet, dan is reizen in de zomer goed te doen. In de zomer zal het aanzienlijk mind

Ramadan

De Ramadan heeft voor Westerse toeristen ‘leuke en minder leuke kanten’. Waar je in de praktijk mee te maken krijgt is het volgende: overdag is het zeer aan te raden niet (te opzichtig) in het openbaar te eten en te drinken en overdag zal het overal wat rustiger zijn. ‘s Avonds is het juist drukker, er heerst dan een uitgelaten stemming, vooral in de buurt van moskeeën. De openingstijden kunnen aangepast zijn en restaurants kunnen overdag gentleness zijn. Verder zal men in de landen waar alcohol geschonken wordt, ook ’s avonds terughoudender zijn. Musea, kantoren en banken zijn vaak ’s middags gesloten. De sites zijn o.h.a. wel geopend.

Tegen zonsondergang kan het moeilijk zijn een taxi te krijgen omdat iedereen dan op tijd naar huis wil om te eten. Mocht je tijdens de Ramadan willen reizen dan is dat geen bezwaar, we attenderen we je hier op. Tijdens de Ramadan wordt iets meer gelet op gepaste kleding.

Tot slot

We proberen alle reizen uit te voeren conform de verwachtingen die je redelijkerwijs van deze reizen mag hebben. Door de bestemmingen die wij aandoen hebben de reizen een avontuurlijk karakter. Dingen veranderen in de loop van het seizoen, visumregels worden aangescherpt, plotseling is er sprake van een onvoorziene belasting, toeslag, etc. Ook kennen we niet alle hotelkamers van de hotels die tijdens de reis gebruikt worden en weten we soms niet van te voren in welke auto/bus gereden gaat worden. Zijn er feiten of dingen die tijdens de reis echt anders zijn dan je op grond van onze informatie mocht verwachten, laat dit dan duidelijk en tijdig, d.w.z tijdens de reis weten, eerst aan de direct betrokkene(n), als dat niet helpt aan het kantoor in Nederland. Soms is er enkel sprake van miscommunicatie en kan er met weinig moeite een ‘probleem’ worden verholpen.