RECHTSTREEKSE VLUCHT MET EGYPT AIR NAAR CAIRO

Vertrek naar Cairo. Op het vliegveld wacht de agent; deze zorgt nadat het is geregeld voor  een vlotte transfer naar het centraal gelegen hotel.  ’s Avonds is er nog volop verkeer op de weg, maar geen files, die worden bewaard voor overdag.

 

MET GIDS NAAR DE PIRAMIDES

De piramides van Giza, de Sfinx, Saqqara en het kolossale beeld van Ramses in Memphis staan op het programma. De gids haalt je op bij je hotel in de wijk Dokki en over de drukke Pyramids Road, rijd je richting het Giza plateau. Opeens rijst de indrukwekkende top van de grote piramide op. Even later sta je ook in oog met de drie bekendste piramides van het land; Cheops, Chefren en Mukerinois. Er is één punt waar je ze alle drie tegelijk kunt zien, de gids brengt je hier zeker heen. Ook is er op het plateau een boot tentoongesteld die bij een van de piramides is opgegraven, het is het schip dat de dode farao naar het hiernamaals moest brengen.

Als je voldoende tijd gehad hebt voor deze wonderen uit de oudheid stap je met de gids weer het busje in om de mysterieuze Sphinx te bekijken. Deze is echt uniek, de enige in zijn soort. Opnieuw neem je het busje om over een stoffige weg langs ezelskarren met suikerriet en dadels naar Saqqara te rijden, de dodenstad van het oude Memphis. Hier krijg je wat minder bekende graven en de trappenpiramide van Djoser te zien. Op de terugweg is er, als de tijd het toelaat, nog een bezoek aan een papyrusinstituut, waar je een demonstratie krijgt hoe duizenden jaren gelegen dit perkament werd gefabriceerd.

 

MET GIDS NAAR MUSEUM EN STAD

Opnieuw met de gids op stap. Op het programma staat een uitgebreide stadsverkenning met o.a. het Egyptisch Museum en de Khan al Khalili bazaar. Het Nationaal Museum is nu nog in het centrum van de stad, het ligt aan het door de revolutie van 2011 bekend geworden Bevrijdingsplein. Dit monumentale gebouw ligt boordevol oudheden en barst bijna uit zijn voegen. De verwachting is dat de volledige collectie binnen enkele jaren wordt ondergebracht in een nieuw, al in aanbouw zijnd, museum op het plateau bij de piramides. .De bazaar is een mengelmoes van authentiek en toeristisch, een mooie plek om de handelaar in de Egyptenaar te leren kennen. In de middag wordt een bezoek gebracht aan de Citadel hier heb je een fantastisch uitzicht over de miljoenenstad en bij helder weer kun je zelfs de grote piramide van Cheops zien liggen. Als er nog tijd voor is eindig je in het Koptische deel van de stad, hier tref je onder andere kerken, kloosters en zelfs een synagoge. Misschien kun je je op de terugweg af laten zetten bij Groppi, het beroemde theehuis waar de high society in de 50e jaren gebak kwam eten (wat nog steeds mogelijk is). Met een taxi, of lopend, kun je dan terug naar het hotel.

 

VLIEGEN NAAR ASWAN

Binnenlandse vlucht naar Aswan, ook wel de ‘Poort van Afrika’ genoemd, omdat het de meest zuidelijke stad van Egypte is. Facultatief kan in  de middag een tochtje op de Nijl met een authentieke feloeka-zeilboot worden gemaakt. De captain vaart langs de enorme rotsblokken die de vorm hebben van olifanten (Elephantine Island), de botanische tuin van de Engelse Lord Kitchener en langs diverse Nubische dorpjes. In de avond zijn er op de Corniche uitnodigende restaurantjes met uitzicht op de Nijl.

 

ABU SIMBEL

Facultatieve excursie naar het ongeveer 300 kilometer zuidelijker, midden in de woestijn gelegen Abu Simbel (indien gewenst in Nederland al te boeken). De monumenten hier worden tot de indrukwekkendste van de wereld gerekend. Door de komst van Lake Nasser waren ze bijna onder de waterspiegel verdwenen. Door ingreep van de UNESCO is dit de tempels echter bespaard gebleven. Op de terugweg rijd je over de door de Britten aangelegde oude Dam en kun je de Philae tempel zien liggen.

 

VRIJE DAG ASWAN

Vrije dag in Aswan. De agent zal een excursie aanbieden naar de tempel van Philae, wat meestal gecombineerd wordt met een bezoek aan de onafgemaakte obelisken de dam van het Nasser Stuwmeer, met een stop bij het Russische Egyptische vriendschapsmonument in de vorm van een lotusbloem. Deze excursie is uiteraard vrijblijvend en is ook zonder tussenkomst van onze lokale partner uit te voeren, voel je tot niets verplicht.

 

NAAR LUXOR, VIA KOM OMBO- EN EDFU TEMPEL

Op weg naar Luxor wordt er zowel bij de tempel van Kom Ombo als de Horus tempel van Edfu gestopt en krijg je ruim de tijd deze tempels in je op te nemen. Vooral deze laatste tempel is goed bewaard gebleven, dat komt waarschijnlijk omdat ze jaren onder het zand heeft gelegen en niet voor het oog zichtbaar is geweest. In de loop van de middag kom je aan in Luxor.

 

MET GIDS NAAR DE WEST BANK IN LUXOR

Vroeg op want je gaat op excursie met een lokale gids naar de West Bank van de Nijl. Hier in Thebe vind je de wereldberoemde Koningsgraven, van bijvoorbeeld Toet Ankh Amon en de tempel van Hatsjepsoet. Met de gids kun je overleggen welke site je wilt bekijken, er zijn in totaal meer dan 12 locaties en meestal worden er hier drie van uitgezocht.

 

VRIJE DAG LUXOR

Vrij. Een bezoek de tempels van Karnak en Luxor is eenvoudig op eigen houtje te regelen.Ook de bazaar van Luxor is ook al een ervaring op zichzelf, het zijn nodige shopeigenaren die er van alles doen om met je in contact te komen (‘Goedkoper dan de Hema’).

 

VLUCHT TERUG NAAR AMSTERDAM, OF BRUSSEL

Laatste dag van deze 10 daagse reis die moeiteloos verlengd kan worden met een bezoek aan Alexandrië, één van de Oases, of enkele dagen aan de Rode Zee. Voor wie dit allemaal niet nodig is vliegt vandaag naar huis. Eerst met een binnenlandse vlucht van Luxor naar Cairo en vervolgens door naar Nederland, of desgewenst naar een andere bestemming.