De reis wordt uitgevoerd per AC auto met chauffeur. Indien je met meer dan 3 boekt is dit een AC busje. De chauffeur heeft elementaire kennis van de Engelse taal en is geen gids. Standaard wordt gevlogen met Georgia Airlines (KLM), het betreft een rechtstreekse vlucht. Mocht je meer dan 8 dagen willen dan kan het zijn dat de heen, of terugvucht met een andere maatschappij gevlogen moet worden omdat de rechtstreekse vluchten niet dagelijks gaan. Rechtstreeks heen en terug naar Tbilisi is enkel mogelijk op zaterdag en maandag. Je mag 20 kilo bagage meenemen.

Accommodatie

Je verblijft over het algemeen in kleinschalige hotels. Houd er wel rekening mee dat in Georgië niet dezelfde maatstaven gelden als in Nederland. De hotelkamers hebben minimaal een eigen douche/toilet en airconditioning. Wil je een éénpersoonskamer dan is de meerprijs € 285,- voor de hele reis, je moet dan echter wel met twee of meer personen boeken.

Eten

Alle reizen zijn inclusief ontbijt. Bij de overnachtingen buiten de hoofstad is het diner in Kutaisi en Gudauri inbegrepen. Voor de lunchen weet de chauffeur meestal wel iets leuks. In Tiblisi is er volop gelegenheid om zelf op pad te gaan en kennis te maken met de lokale keuken. Gemiddelde kosten voor een avondmaaltijd mogen niet veel hoger zijn dan zo’n € 15,- p.p.

Prijs

De reissommen van de reizen zoals vermeld op de website zijn per persoon op basis van indeling.

Programma

Het programma wordt zoveel mogelijk aangehouden als is aangegeven; het kan echter voorko­men dat er toch afwijkingen zijn b.v. dat een programma onderdeel in de middag wordt afgewerkt i.p.v. in de ochtend, of op een andere dag. Soms zijn deze wijzigingen pas tijdens de reis bekend, een enkele maal al voordat de reis begint. Van wezenlijke wijzigingen die bekend zijn voor de reis wordt van te voren melding gemaakt, we streven er dan na een zo goed mogelijk alternatief te bedenken.

Geld

De munteenheid in Georgië is de Georgische Lari (GEL). Bekijk voor de actuele koers: www.oanda.com/convert/classic. Neem geen GEL’s mee vanuit Nederland, de koers is dan erg ongunstig. Het beste om mee te nemen zijn cash euro’s (of dollars). Zorg er in ieder geval voor ongeveer € 150,- contant, in papiergeld, bij je te hebben. In Georgië is het op vele plaatsen mogelijk om te ‘pinnen’ (zorg dat pinnen-buitenland is ingeschakeld).

Reisdocumenten

Voor Georgië heb je geen visum nodig. Het is dus niet nodig om het paspoort op te sturen, ook worden hier geen pasfoto’s gevraagd. Ongeveer een week voor vertrek wordt het e-ticket toegestuurd.

Gezondheid

Vaccinaties zijn niet verplicht. Wie absoluut geen risico wil nemen wordt vaccinaties DTP, tyfus en Hepatitis A aangeraden. Vaccinaties en informatie hierover zijn te verkrijgen bij een lokale GGD of bij de eigen huisarts. Voor een advies per land kun je deze site bekijken www.lcr.nl. Vooral in de zomer verlies je veel vocht door transpiratie, in combinatie met reizigersdiarree kan dit uitdroging veroorzaken. Aangeraden wordt om altijd een fles water bij je te dragen en zeker in de zomer regelmatig wat te drinken.

Bagage

Kan het best mee genomen worden in een niet té grote koffer, rugzak of handzame tas. Naast je normale reisbagage (max. 20 kilo) en een reisgids over Georgië, bekijk hiervoor onze literatuurlijst. verdient het aanbeveling de volgende artikelen mee te nemen:

* geldbuidel (b.v. voor op de heup, of onder je kleren)
* zonnebril, iets voor op het hoofd tegen de zon, zonnecrème
* oordopjes
* universele verloopstekker (altijd handig als je dit bij je hebt)
* imodium (anti-diarree-middel) en/of entosorbine
* slippers (douche)
* zwemkleding (som kan er ergens gezwommen worden)
* keeltabletten (airconditioning slaat op de keel)
* reisverzekering + kopie van de polis!!
* EHBO-spulletjes,
* (warme)trui/vest/jas; ’s avonds kan het fris zijn
* regenkleding
* hoofddoek voor vrouwen, een enkele keer in kerken te gebruiken.
* stevige (wandel)schoenen

Kleding

Je kunt je ‘gewone’ Europese kleding aan tijdens de reis en het is het beste om ‘laag over laag’ kleding mee te nemen. In de kerken wordt het gewaardeerd als de schouders en bovenbenen bedekt zijn. Voor vrouwen is een hoofddoek ook aan te raden op sommige plaatsen.

Excursies

Entrees zijn niet bij de genoemde excursies inbegrepen. Voor heel de reis is het echter een te verwaarlozen bedrag (circa € 25,00).

Tbilisi – kennismaking met de stad op eigen gelegenheid, Vardzia en Borjomi bron, In Kutaisi Gelati klooster en Bagrati kathedraal. Op weg naar Gudauri; Gori, Uplistsikhe grotwoningen, Ananuri complex. Gergeti Trinity kerk, Russisch vriendschapsmonument. Mtskheta Jvari klooster en Svetiskhoveli kathedraal.

 

Communicatie

Telefoneren kan in Georgië ook mobiel Je kunt hierover het beste contact opnemen met je provider. Een groot deel van de hotels heeft WiFi.

Tijdsverschil

In Georgië is het in de winter drie uur later, in de zomer is het 2 uur later.

Voltage

In Georgië is het voltage 220 volt.

Klimaat

De beste tijd om te reizen in is het voor of najaar, dan is het klimaat op zijn best. In de winter is het erg koud en in de maanden juli en augustus kan het erg heet zijn. In de avonden kan het flink afkoelen. Bekijk deze website voor het weerbericht: http://www.weeronline.nl/Azie/Georgie/120

Tot slot

We proberen alle reizen uit te voeren conform de verwachtingen die je redelijkerwijs van deze reizen mag hebben. Door de bestemmingen die wij aandoen hebben de reizen een avontuurlijk karakter. Dingen veranderen in de loop van het seizoen, visumregels worden aangescherpt, plotseling is er sprake van een onvoorziene belasting, toeslag, etc. Ook kennen we niet alle hotelkamers van de hotels die tijdens de reis gebruikt worden en weten we soms niet van te voren in welke bus gereden gaat worden. Zijn er feiten of dingen die

echt anders zijn dan je op grond van onze informatie mocht verwachten, laat dit dan duidelijk en tijdig, dus tijdens de reis weten. Eerst aan de direkt betrokkene(n), als dat niet helpt aan het kantoor in Nederland. Soms is er enkel sprake van miscommunicatie en kan er met weinig moeite een ‘probleem’ worden verholpen.