VLUCHT NAAR TBILISI

Vlucht naar de hoofdstad van Georgië; Tbilisi. Onze lokale agent wacht je op en brengt je naar het hotel in het hartje van de oude stad. Al deze avond kun je kennis maken met de lokale keuken en het bruisend uitgaansleven,dat zich voor een groot gedeelte afspeelt in de open lucht.

 

STADSVERKENNING

Verken de stad. De bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar en zijn makkelijk bereikbaar. Zo is er de 13e eeuwse Metekhi kerk, strategisch gelegen aan de rivier de Mtkvari, de badhuizen met zwavelhoudend water, de burcht, de synagoge en natuurlijk de houten huizen met bewerkte balkonnetjes. De oude binnenstad is voor ‘happen en stappen’, de Rustavali Avenues voor ‘lopen en kopen’. In de historische binnenstad zijn voldoende restaurants en terrassen. Voor vleeseters zijn de Kaukasisch shaslicks, sappige stukjes vlees aan een grote spies. Maar er zijn ook volop vegetarische gerechten, zoals in dunne plakjes gesneden gebakken aubergine.

 

NAAR VARDZIA

Vandaag krijg je het binnenland van Georgië te zien. De vlakke weg voert langs diverse meren. Het uiteindielijk doel van vandaag is het imposante grottencomplex van Vardzia. Over een lengte van bijna een halve kilometer en 6 verdiepingen hoog vind je hier zo’n 3000 in de rotsen uitgehakte grotten. De kern van het complex is de Assumption kerk. De gevel hiervan is bij een aardbeving verdwenen maar de fresco’s uit de 12e eeuw worden tot de mooiste van de regio gerekend. Het bij de kerk horend klooster is ook vandaag de dag nog in gebruik. In hoogtijdagen woonden hier zo’n 2000 monniken. De overnachting is in Akjaltsikhe, een plaats die door een groot fort wordt gedomineerd. Zelfs in de zomer kan het hier nog fris zijn.

 

KUTAISI

Een niet al te lange rit via Borjomi (bekend van het bronwater), langs wouden en kleine gehuchten brengt je naar Kutaisi. Hier bekijk je de Bagrarti Kathedraal en het Gelati klooster. Beide gebouwen behoren tot het door de UNESCO opgestelde werelderfgoed. Bijna elk dorp heeft een weekmarkt waar groenten, fruit en bloemen worden verkocht, grote kans dat je dit en-route mee kunt pikken. Er wordt overnacht in een guesthouse, een klein familiehotel waar je ook de maaltijd gebruikt.

 

GORI – OEPLISTSIKHE – ANANURI COMPLEX – GUDAURI

Je verlaat Kutaisi. Het land van Kolchis, de naam waarmee dit gebied in de oudheid werd aangeduid. De streek is bekend uit het verhaal van de Griekse mythe Jason en de Argonauten die hier het Gulden Vlies kwamen halen. Naast landschappelijk schoon zie je veel Russisch erfgoed; lege en vervallen, kolossale fabriekscomplexen en tientallen gesloten tankstationnetjes.

Gori, is de eerste halteplaats. Tot voor kort kon je hier een standbeeld van Jozeph Stalin treffen Het is dan ook de stad waar zijn geboortehuis staat. Het beeld moest twee jaar geleden plots wijken, maar er is besloten dat er toch weer een beeld komt te staan. Ook is er het door hemzelf ter meerdere eer en glorie neergezette en ingerichte ‘Stalinmuseum’, en kun je tegen betaling zijn gepantserde treinstel bezoeken. De route gaat dan verder langs het oudste grottendorp van Georgië: Oeplistsikhe. Dit in de rotsen uitgehouwen complex is duizenden jaren oud, en er zijn resten terug te vinden van een troonzaal, een theater, wijnkelders en een 10e eeuwse kerk. De volgende etappe leidt naar het Ananuri complex. Met late avondzon baadt de burcht in de laatste zonnestralen, mooi moment voor een foto-stop. Via de Military Highway kom je uiteindelijk in Gudauri, ook Gudauri is een typisch skioord. Hier overnacht je in een hotel om morgen de ‘Drievuldigheidskerk’ te bezoeken.

 

DRIEVULDIGHEIDSKERK – TBILISI

Prachtig gelegen, volledig geïsoleerd op een heuveltop met als achtergrond de besneeuwde Mount Kazbek (ruim 5000 meter en één van de hoogste berg in de Kaukasus) vind je de Gergeti Trinity kerk. Vanuit het hotel is het een rit van ruim een uur over een slecht begaanbare en kronkelende weg met besneeuwde bermen. Vanuit het dorp tot waar de chauffeur kan komen is het een klimmetje van ongeveer anderhalf uur naar de drie-eenheids-kathedraal. Het alternatief dat door dorpsbewoners geboden wordt is paard en fourwheeldrive. Na het bezoek wordt de daling naar Tbilisi ingezet. Onderweg de nodige stops, waarvan er in ieder geval één is bij het ietwat vervallen ‘Russisch-Georgisch vriendschapsmonument’ en bij de UNESCO sites van Mitskheta, in een grijs verleden de hoofdstad van het land.

 

TBILISI

Terug in de hoofdsstad, terug in dat bruisende Tbilisi. Waar de oude stad op diverse locaties naadloos overgaat in de 21e eeuw. Geniet van het uitbundig stadsleven vol straatmuziek, wijnkelders en terrasjes. Is Tbilisi, het nieuwe Beiroet? Neem de stoeltjes lift naar de oude citadel, in 360 gebouwd door de Perzen. Zie hoe strategische de stad zich uitstrekt langs de oevers van de rivier Mtkvari. Maak een keuze uit de diverse musea. Daarvan mag vooral het Kunst Museum niet gemist worden, met veel iconen, juwelen en een kleine Egyptische sectie. Zie wat je nog niet gezien hebt, doe wat je nog niet gedaan hebt.  ’s Avonds is tijd voor een laatste wodka, wijn, of cognac, als slaapmutsjes, want morgen is het vroeg dag.

 

VLUCHT TERUG

Na een korte nacht in Tbilisi is er de vlucht terug naar Amsterdam. Ook in de vroege ochtend domineren de St Nicolaaskerk en de Narikalavesting het stadsbeeld. De chauffeur brengt je in een half uurtje naar de internationale luchthaven Novo Alexeyevka, voor de vlucht naar Amsterdam, Brussel, of welke andere stad vanwaar je vertrokken bent.