Vervoer

Tijdens de reis gebruiken we voor de kortere afstanden een eigen bus met chauffeur. De bus is voorzien van airconditioning. Het traject van Aswan naar Luxor wordt gevaren in de cruise boot, de boot legt aan bij de tempel van Kom Ombo en de tempel van Edfu. De lange afstanden van Cairo naar Aswan (1000 km) en van Luxor weer terug naar Cairo zullen worden gevlogen.

 

Accommodatie

Je verblijft over het algemeen in goed tot zeer goede toeristenklasse hotels(4*, 5*) Houd er wel rekening mee dat in een land als Egypte niet dezelfde maatstaven gelden als in Nederland. De hotels beschikken over een zwembad. Alleen reizenden worden ingedeeld met andere alleen reizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een éénpersoonskamer boeken. Kosten hiervoor bedragen €385,00

Eten

De reis is inclusief ontbijt en op basis van vol pension tijdens de cruise. De lunches en diners zijn niet inbegrepen. Lunchen doen we soms onderweg in overleg met de reisbegeleider. Voor het avondeten wordt er meestal een suggestie gedaan voor een bepaald restaurant; het staat iedereen echter vrij hier wel of niet aan mee te doen. Het is ook een goede gelegenheid om zelf op pad te gaan en kennis te maken met de Egyptische keuken. Gemiddelde kosten voor een avondmaaltijd mogen niet hoger zijn dan zo’n € 15,- p.p.

Groepsgrootte

De grootte van de groepen ligt tussen de 8 en 17 deelnemers, een enkele keer kan hiervan afgeweken worden. Soms is er sprake van een andere nationaliteit maar nagenoeg altijd zijn het Nederlanders en Vlaamssprekende Belgen. De verhouding mannen/vrouwen is doorgaans gelijk en bij elke reis is er wel een aantal alleenboekers. We gaan er vanuit dat als je alleen boekt, je geen bezwaar hebt tegen kamerindeling (mannen bij mannen, vrouwen bij vrouwen). Mocht je een éénpersoonskamer willen boeken dan kan dit meestal, in dat geval is er echter sprake van een toeslag. Van de deelnemers wordt naast een goede lichamelijke conditie en de nodige flexibiliteit, een positieve houding verwacht ten opzichte van waarden en normen van het gastland.

Programma

Het programma wordt zoveel mogelijk aangehouden als is aangegeven; het kan echter voorkomen dat er toch afwijkingen zijn b.v. dat een programma onderdeel in de middag wordt afgewerkt i.p.v. in de ochtend, of op een andere dag. Soms zijn deze wijzigingen pas tijdens de reis bekend, een enkele maal al voordat de reis begint. Van wezenlijke wijzigingen die bekend zijn voor de reis wordt van te voren melding gemaakt.

Reisleiding

De reisleider is geen gids (in Egypte een beschermd beroep). De reisleider laat je kennis maken met het hedendaagse Egypte, weet de restaurantjes waar je anders niet terecht zou komen en laat je profiteren van zijn netwerk en kennis van het land. Bij meer dan 12 deelnemers is er Nederlandse reisleiding, bij minder deelnemers is er lokale Engels sprekende reisleiding, het is ook mogelijk dat de gids tevens reisleider is.

Geld

De munteenheid in Egypte is het Egyptische Pond Neem geen Egyptische ponden mee vanuit Nederland, de koers is dan erg ongunstig. Het beste om mee te nemen zijn cash euro’s (of dollars). Zorg er in ieder geval voor ongeveer €150,- contant, in papiergeld, bij je te hebben. In Cairo, Alexandrië, Luxor en Aswan kun je pinnen. Creditcard kan je over het algemeen gebruiken in hotels en grote winkelketens. Natuurlijk bepaal je zelf voor een groot deel hoeveel je wil uitgeven, maar € 275,- p.p. per week (voor 15 dagen) voor entrees en maaltijden is een indicatie.

De Egyptenaren maken gebruik van een wijd verspreid fooiensysteem. Voor elke geleverde dienst, hoe klein ook, verwacht men een fooi. Richtlijn hierbij is niet veel, maar wel vaak te geven. Omdat er in Egypte zo vaak fooi gegeven wordt (per dag wordt men geacht toch wel zo’n 10 keer bakshiesh te geven) is het praktisch om gezamenlijk een ‘fooienpot’ te maken. De ervaring heeft ons geleerd dat dit iedereen veel gemak oplevert.

Reisdocumenten – Visum

Paspoort moet bij vertrek uit Egypte nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Het visum voor Egypte kun je bij aankomst op het vliegveld kopen. Dit kost circa € 25,- en in euro’s te betalen. Ongeveer een week voor vertrek wordt het e-ticket toegestuurd.

Gezondheid

Vaccinaties zijn niet verplicht. Wie absoluut geen risico wil nemen wordt vaccinaties DTP, tyfus en Hepatitis A aangeraden. Vaccinaties en informatie hierover is te verkrijgen bij een lokale GGD of bij de eigen huisarts. Voor een advies per land kun je deze site bekijken www.lcr.nl. Vooral in de zomer verlies je veel vocht door transpiratie, in combinatie met reizigersdiarree kan dit uitdroging veroorzaken. Aangeraden wordt om altijd een fles water bij je te dragen en zo vaak mogelijk te drinken.

Kleding

Als gast in een land worden lokale gebruiken graag gerespecteerd. In sommige plaatsen kun je je net zo kleden als bij ons. Op sommige plaatsen is men traditioneler maar ook hier wordt over het algemeen geen aanstoot genomen aan de westerse manier van kleden. Wordt er een moskee bezocht dan is gepaste kleding wel noodzakelijk, vrouwen kunnen voor de zekerheid een hoofddoek meenemen. In het voor- en naseizoen kan een trui of vest ’s avonds aangenaam zijn.

Klimaat

De beste tijd om te reizen in Egypte is het voor- en najaar, dan is het klimaat op zijn best. In de winter is de temperatuur echter nog steeds aangenaam. In de avond koelt het flink af. De zomermaanden juni, juli en augustus zijn warm. Toch is de hitte draaglijk in deze tijd. De droge lucht zorgt voor een lagere gevoelstemperatuur dan de thermometer aangeeft. Als je vroeg in de ochtend op pad gaat en het ’s middags rustig aan doet, dan is reizen in de zomer goed te doen. In de zomer zal het aanzienlijk minder druk zijn bij de vele bezienswaardigheden.

Ramadan

De Ramadan heeft voor Westerse toeristen ‘leuke en minder leuke kanten’. Waar je in de praktijk mee te maken krijgt is het volgende: overdag is het zeer aan te raden niet (te opzichtig) in het openbaar te eten en te drinken en overdag zal het overal wat rustiger zijn. ‘s Avonds is het juist drukker, er heerst dan een uitgelaten stemming, vooral in de buurt van moskeeën. De openingstijden kunnen aangepast zijn en restaurants kunnen overdag gesloten zijn. Verder zal men in de landen waar alcohol geschonken wordt, ook ’s avonds terughoudender zijn.

Musea, kantoren en banken zijn vaak ’s middags eerder gesloten. De sites zijn wel geopend.

Tegen zonsondergang kan het moeilijk zijn een taxi te krijgen omdat iedereen dan op tijd naar huis wil om te eten.

Tijdens de Ramadan wordt extra gelet op gepaste kleding.

 

Links

Een virtueel museum met voorwerpen die gevonden zijn in Egypte. Deze voorwerpen zijn in bezit van verschillende musea over de hele wereld. Ook de topstukken van het Egyptisch museum kun je hier alvast bekijken. De site is ook in het Nederlands.

http://www.globalegyptianmuseum.org/

 

Tot slot

We proberen alle reizen uit te voeren conform de verwachtingen die je redelijkerwijs van deze reizen mag hebben. Door de bestemmingen die wij aandoen hebben de reizen een avontuurlijk karakter. Dingen veranderen in de loop van het seizoen, visumregels worden aangescherpt, plotseling is er sprake van een onvoorziene belasting, toeslag, etc. Ook kennen we niet alle hotelkamers van de hotels die tijdens de reis gebruikt worden en weten we soms niet van te voren in welke bus gereden gaat worden. Zijn er feiten of dingen die tijdens de reis echt anders zijn dan je op grond van onze informatie mocht verwachten, laat dit dan duidelijk en tijdig, d.w.z. tijdens de reis weten, eerst aan de begeleiding, en als dat niet helpt aan ons kantoor. Soms is er enkel sprake van miscommunicatie en kan er met weinig moeite een ‘probleem’ worden verholpen