VLUCHT NAAR CAIRO

Lijnvlucht Amsterdam-Cairo met Egypt Air. Aankomst op het recent geopende Cairo International Airport. Na de visumformaliteiten, altijd een beetje spannend in Arabische landen, gaat het richting hotel. Het is al donker en de vele groen verlichte minaretten dragen bij aan een kleurrijk onthaal. De straten zijn verlaten, maar morgen zijn het claxonnerende zwart-witte taxi’s en uitpuilende stadsbussen, die het straatbeeld bepalen.

 

MET GIDS EXCURSIE NAAR PIRAMIDES EN SAQQARA

We brengen een bezoek aan de piramides van Giza, de Sphinx, het Papyrus Instituut en de dodenstad van Memphis: Saqqara. Terwijl je nog in de stad rijdt kun je in de verte al de top van de grote piramide zien. De drie piramides zijn in de loop van eeuwen het handelsmerk van Egypte geworden. Met dank aan de farao’s: Mykerinos, Chefren en Cheops. Al zijn er in Egypte honderden geregistreerde piramides, deze drie zijn de bekendste. Na de 3e dynastie werden koningen niet meer in mastaba’s begraven, maar in piramides bijgezet. Onze gids geeft tekst en uitleg en is bereid alle vragen te beantwoorden. In Saqqara krijg je naast de nodige graven van edelen en hoogwaardigheidsbekleders, de trappenmastaba van Djoser te zien. Het is deze farao waarvan men zegt dat hij, samen met zijn bouwmeester Imhotep, de eerste piramide heeft laten bouwen. ’s Avonds met of zonder reisbegeleiding uit eten in één van de vele restaurants van Cairo.

 

MET GIDS STADSTOUR

Tijdens de uitgebreide stadsverkenning van vandaag zul je ook verbazen over de rijvaardigheid van de Egyptische chauffeurs, en begrijpen waarom ‘self-drive’ in dit land door iedereen wordt afgeraden. Na de Citadel met de Mohammed Ali moskee bezocht te hebben, verkennen we lopend het oude stadsdeel en wandelen met onze gids vanaf het islamitisch museum via de oude stadspoort ‘Bab Zuweila’ naar de Sultan Moayyad Shaykh moskee. Je passeert de wirwar van nauwe steegjes van de bazaar, loopt langs eetstalletjes en kraampjes waar je vers vruchtensap wordt geschonken, en na over een hoge loopbrug een drukke vierbaansweg overgestoken te zijn kom je terecht in Khan al Khalili waar je specerijen-, zilver- en parfumwinkeltjes kunt bekijken. Tenslotte strijken we neer in één van de oudste theehuizen van Cairo. De middag is gereserveerd voor één van de beroemdste musea ter wereld: The Egyptian Museum. Hier tref je onder andere de schatten aan uit het graf van Toetankhamon. Het museum dateert uit 1902 en barst al een tijdje uit haar voegen. De op ouderwetse wijze uitgestalde voorwerpen staan heel dicht op elkaar en dan zijn er zelfs nog zoveel items in opslag, dat de magazijnen letterlijk uitpuilen.

 

NAAR ALEXANDRIË

Alexandrië vormt de noordpunt van de Nijldelta, hier stroom de imposante rivier Nijl in de Middellandse Zee.  Koele briesjes en een aangename zomertemperaturen maken het een populair toevluchtsoord voor Egyptenaren die de hitte willen ontvluchten. Alexandrië heeft als stad een Mediterrane uitstraling, maar heeft ook de nodige Romeinse en Faraonische sites. Egypte’s sfeervolste stad met oude koffie café’s. Bezoek Trianon, een Art Deco stijl, koffie huis. Bewonder de geschilderde wandpanelen en voel de grandeur van weleer van de jaren dertig.

 

ALEXANDRIË

Met onze gids gaan we kijken wat Alexandrië te bieden heeft. De stad die ooit gedomineerd werd door een indrukwekkende vuurtoren (één van de 7 wereldwonderen). In overleg met de gids wordt het programma vast gesteld; het Romeinse theater, het koninklijke Montazah paleis, de Citadel, de Pompeus pilaar, of de ‘catacomben’. De moeite waard is echter wel Bibliotheca Alexandrina. De huidige bibliotheek van Alexandrië is een eerbetoon aan de prestaties van zijn oude voorganger. Het is méér dan alleen een bibliotheek. De indrukwekkende leeszaal kan 8 miljoen boeken stallen. Er huizen ook vier musea en een planetarium in.  Maar je kunt natuurlijk ook een trammetje nemen en heerlijk over de boulevard slenteren, of op een terras een lekker vers visje naar binnen werken.

 

TERUG NAAR CAIRO

Via Wadi el Natrun keer je terug naar de hoofdstad. In Wadi el Natrun stonden ooit vijf Koptische kloosters, er resteren er nog vier; drie uit de vierde en één uit de vierde eeuw. Deze lemen kloosters zijn als een soort vestigingen gebouwd en staan midden in de woestijn. Via het in de middel of nowhere gebouwde Sadat City rijd je Cairo binnen.

 

CAIRO

Vandaag is er een excursie aan naar drie minder bekende piramides, die dan ook maar door weinigen worden bezocht. We bekijken de Rode piramide, de knikpiramide en de piramide van Meidoem. ’s Avonds uit eten in één van de vele restaurants van deze reusachtige stad.

 

VLUCHT NAAR ASWAN

Een vroeg vlucht breng ons in minder dan twee uur naar het  duizend kilometer zuidelijk gelegen Aswan. Er is dan nog voldoende tijd om een aantal zaken in de directe omgeving te bekijken. Zo zijn er de oude en de nieuwe dam, het Nassermeer, de prachtige Philae tempel (ook in de avond te bezoeken), de opgravingen op het eiland Elephantine, de onvoltooide obelisk en het Nubisch museum.

 

FACULTATIEF NAAR ABU SIMBEL

Abu Simbel. De tempel is volledig in de rots uitgehouwen, een hoogtepunt van Nubische bouwkunst uit de tijd van Ramses II. Het complex kent twee tempels. De vier kolossale beelden bij de ingang van de grote tempel tonen farao Ramses II in al zijn grootheid. De kleine tempel heeft de farao laten bouwen voor zijn lievelingsvrouw Nefertari. Het is bijna zeker dat eerst de kleine tempel is gebouwd en daarna de grote. De tempels dreigden door de aanleg van het Nasserstuwmeer onder water te verdwijnen. Dankzij een grootscheepse reddingsoperatie van de UNESCO kon dit echter worden voorkomen. In vijf jaar, 1963-1968, werden de tempels volledig in stukken gezaagd en landinwaarts verplaatst naar een hoger gelegen deel, buiten het bereik van het te vormen stuwmeer. De huidige tempels liggen 64 hoger dan waar ze zijn uitgehakt. Op de benen van de vier grote Ramses beelden staan jaartallen uit vorige eeuwen met Franse, Engelse en Arabische namen. Ook van de Italiaan Belzoni, hij was het die in de 19e eeuw deze tempel voor een groot deel uit het zand heeft opgegraven. In de loop van de dag rijden we terug naar Aswan en schepen in voor de drie daagse Nijlcruise naar Luxor.

 

VAREN RICHTING LUXOR

Stroomafwaarts begint de cruise naar Luxor. In het begin wordt de boot door felouka’s omgeven. Een Felouka is een traditionele zeilboot met een driehoekig zeil. Deze boten varen al eeuwenlang over de Nijl en waren van oorsprong bedoeld voor het vervoer van vee en landbouwproducten. De bouw en het ontwerp van de schepen is al eeuwen onveranderd.

 

VAREN VIA EDFU EN KOM OMBO NAAR LUXOR

Aangelegd wordt bij de tempels van Kom Ombo en Edfu. De tempel van Kom Combo is opgedragen aan de goden Soek (met de krokodillenkop) en Horus (met de valkenkop, het is dan ook een dubbeltempel en dateert uit de tweede eeuw voor Chr. De Horus tempel in Edfu is één van de compleetste van wat er in het land te bewonderen is. Lunches en diners zijn de komende dagen inbegrepen en in de middag is het Tea Time.

 

WEST BANK LUXOR MET GIDS

We verplaatsen ons van de oostelijke naar de westelijke oever en bezoeken daar met onze eigen gids onder andere de graven der Koningen (hier ligt o.a. Toetankhamon begraven), de Vallei der Edelen, bekijken de rotstempel van Hatsjepsoet, de kolossen van Memnon en stoppen bij ’t ‘Ramesseum Resthouse’ om mogelijk kennis te maken met de eigenaar wiens grootvader direct betrokken was bij de ontdekking van het graf van Toetankhamon.

 

TEMPELS VAN DENDERA EN ABYDOS

Met ons eigen busje rijden we vandaag, door wellicht het mooiste deel van Egypte: stroomafwaarts langs de Nijl richting Assiut. Doel van deze dag: de Hathor tempel van Dendera en het complex van Abydos. De eerste tempel is bekend vanwege de daar gevonden zodiak of dierenriem en de enige afbeelding die we kennen van Cleopatra, en Abydos is het Osiris heiligdom dat Seti I voor zich heeft laten bouwen. Het belangrijkste reliëf van deze tempel is de (incomplete) ‘Koningslijst van Abydos’ .

 

VRIJ IN LUXOR

Vrij. Mogelijkheden te over. Bezoek de tempel van Luxor, de tempel van Karnak, huur een fiets, doorkruis het plaatsje in een koetsje, ga naar het museum, flaneer over de boulevard, etc. Vergeet in ieder geval niet één van deze dagen het prachtige Old Winter Palace te bezoeken, een hotel uit het begin van de vorige eeuw. Met enige fantasie waan je je hier in de wereld van Agatha Christie. Attentie graag voor het ‘Brooke Hospital for Animals’. Dit is een van oorsprong Engels project, met name bedoeld voor slecht verzorgde, gewonde of zieke paarden en ezels. Ook wordt gezorgd voor compensatie van de hierdoor gederfde inkomsten. Het initiatief dient gesteund te worden. Rosetta is één van de donateurs. Of wordt het vandaag een luchtballon, en krijg je al het moois van uit een ander perspectief te zien?

 

VLUCHT TERUG

Transfer naar het vliegveld van Luxor voor de binnenlandse vlucht naar Cairo. Na een korte overstap volgt de terugvlucht naar Amsterdam.