VLUCHT NAAR TEHERAN

Aankomst Teheran. Een aangename kennismaking, of een prettig weerzien. Visaformaliteiten afhandelen, bagage van de band halen en in de bus stappen voor een ritje van ongeveer een uur naar ons centraal gelegen hotel.

 

TEHERAN

Gids en bus zijn beschikbaar en bieden een programma naar het noordelijk deel van de stad. Daar In de bossen tref je de paleizen van de laatste sjah, tegenwoordig als musea te bezoeken. We bekijken eerst op het Saadabad complex het Witte Paleis. Dan stappen we de bus weer in en gaan naar het Niyavaran complex, het voormalig woonpaleis van de Sjah, Fara Diba en hun vier kinderen; de zonen Reza, Ali Reza, en twee dochters, Farahnaz en Leila. Ook is hier gelegenheid voor lunch, of een kopje koffie. Tot slot wordt het hoger gelegen en verkoelende Darband met de water-terrassen en restaurantjes bezocht. Mogelijk is er dan nog tijd over voor een van de vele musea in de stad. Maar je kunt vandaag ook volledig je eigen programma maken als je daar meer zin in zou hebben.

 

VIA QAZVIN NAAR HAMADAN

Reisdoel van vandaag is de stad Hamadan. Op weg hier naar toe bezoeken we de plaats Qazvin. Dit is een van de oude residentie plaatsen van het land. Na Tabriz, was dit korte tijd de hoofdstad van het rijk, uiteindelijk is dat Esfahan geworden. We bekijken wat van de monumentale gebouwen die deze periode kenmerken. Dan gaat het verder naar Hamadan.

 

HAMADAN

In de ochtend bezoeken we ’Ganjnameh’. Deze archeologische site ligt op ongeveer een uur rijden van het hotel. Je vindt hier rotsinscripties daterend uit het Achaemenid tijdperk, ongeveer 500 voor Chr. Het zijn loftuitingen. God wordt geprezen, maar ook Darius en Khashayaer (beiden regerend Sjah tijdens deze periode) worden hierbij betrokken. De inscripties zijn in drie, in die tijd belangrijkste, talen geschreven; Perzisch, Elamit en Babylonisch. Je zult niet de enige zijn, de inscripties en de nabijgelegen waterval lokken ook veel Iraanse dagjesmensen. ’s Middags heb je gelegenheid Hamadan eigen te maken, dit kan lopend van uit het hotel. De Alavian Domeuit de 12e kan worden bezocht en ook de tombe van Esther is een bezoekje waard (bukken bij het betreden anders stoot je je hoofd bij de ingang).

 

SANDAJ

Dan rijden we door authentiek en kleurrijk Koerdistan naar Sanadaj, de hoofplaats van de provincie Koerdistan. Het landschap is kaal en heuvelachtig en ademt de sfeer van vervlogen tijden. We passeren besnorde Koerden met petten en pofbroeken en vrouwen in bonte gewaden. Je rijdt door een gebied met gastvije bewoners waar de tijd al decennia lijkt stil te hebben gestaan en je bent overduidelijk welkom. Wellicht is er onderweg gelegenheid voor een picknick en anders weten gids en chauffeur wel een restaurantje waar de lunch gebruikt kanworden. Sandaj dient soms ook als uitvalsbasis voor Palanganmet, een dorp met goed bewaard gebleven stenen huizen die van uit de rivierbedding gelaagd tegen een heuvelrug zijn gebouwd.

 

TEKAB VIA TROON VAN SALOMON

Tekab is de plaats waar we vannacht overnachten. Het hotel oogt een beetje stoffig, maar heeft door z’n eenvoud wel een zekere charme. Voor we inchecken is er een bezoek aan wat wordt genoemd ‘de troon van Salomon’. Onze gids laat de restanten zien van een Zoroastrische tempel gewijd aan de godin Anahita. De site de bakermat van het Zoroastrisme genoemd en staat op UNESCO lijst van werelderfgoed. Het complex ligt rond een kratermeer en je moet de bus uit om te voet zo’n 15 minuten heuvel opwaarts te lopen

 

ZANJAN

We laten Sandaj achter ons en rijden naar Zanjan. Net buiten Zanjan vinden we het mausoleum van II Khan Ölieitü, ook bekend als ‘de Koepel van Soltaniyeh’. Dit majestueus en solitair graf, geplaatst op de UNESCO werelderfgoedlijst, werd tussen 1302–1312 gebouwd en was ooit het centrale punt in een groot religieus complex vol moskeeën en Koranscholen. De tombe heeft één van de grootste bakstenen koepels ter wereld en wordt ook wel gezien als een voorstudie voor de Taj Mahal. Het gebouw is door haar geisoleerde ligging al van grote afstand te zien. Zanjan zelf heeft een wat toeristische ‘Rakhtshoy Khaneh’, een plek waar poppen verbeelden hoe in vroeger tijden de was werd gedaan. De bazaar staat bekend vanwege haar goede kwaliteit van ter plaatse gemaakte messen en tapijten. In de bazaar is ook een theehuis (voormalig badhuis). Het restaurant Snanu,in een oude caravanserai, staat bekend om haar abgusht (stoofpotje met vlees en aubergine) en fesenjan (stoofkip, wallnoten en grantaanappel).

 

NAAR TABRIZ

Na een ontbijtje met olijven en schapenkaas beginnen we aan de rit naar Tabriz. Hier vind je het regionaal museum, de bazaar en de grote moskee. De grote moskee met het kleurrijke tegelwerk, dateert uit 1465 en wordt gezien als een meesterwerk van Iraanse tegelkunst. Dit ondanks alle schade die het gebouw heeft opgelopen bij twee fikse aardbevingen. De beroemde bazaar van Tabriz is een netwerk van gangen en straatjes. Rijk gedecoreerde gewelven en koepels waar licht en lucht door naar binnen komt, hebben er voor gezorgd dat ook dit een UNESCO moment is. in de stoffige doorgangen van deze levendige bazaar is het een komen en gaan, loven en bieden, keuren en gekeurd worden

 

KANDOVAN

Vanuit Tabriz is er een excursie naar het ongeveer 800 jaar oude dorpje Kandovan Hier zijn de huizen in rotsen uitgehouwen. Het plaatsje is voor het grootste deel gevormd door vulkanisch gesteente, overgebleven van een uitbarsting van een nabijgelegen vulkaan. De woningen zijn niet op een berg gebouwd, maar in een berg. Wat in de zomer voor verkoeling zorgt en de warmte in de winter vasthoudt. Unieke architectuur. Het plaatsje wordt ook wel ‘het verborgen dorp’ genoemd. Terug in Tabriz resteert er dan nog tijd de stad wat meer eigen te maken. Het Shah Goli Park is de plaats waar de mensen zelf graag heen gaan.

 

GRENS ARMENIË, BLACK CHURCH EN SINT SEPHANUS CATHEDRAL

In het grens gebied met Armenië krijg je deze dag de meest indrukwekkende natuur van de reis te zien. Enorme rotspartijen, wilde riviertjes, droge wadi’s, imposante berghellingen, vergezichten die zich niet laten beschrijven. Je bent op weg naar Ghara Keliss, in het Engels bekend als het ‘St. Thaddeus Monastery’. Dit Armeense klooster ligt in de provincie Oost Azerbeidzjan en is opgedragen aan Judas Thaddeüs, één van de twaalf apostelen. Op de plaats waar hij begraven is werd een kerk gezet die bij een aardbeving in 1319 volledig is verwoest. Het grootste deel van het huidige gebouw dateert dan ook uit de 19e eeuw. Deze UNESCO locatie staat vanwege de zwarte stenen die bij de bouw zijn gebruikt bij de UNESCO geregistreerd als ‘the black church’.

 

OVERSTEEK VAN JOLFA NAAR GORIS

Met zicht op het ‘beoogde land’ rijden we eerst naar twee goed bewaarde stenen boogbruggen, die in een soort niemandsland liggen. De eerste telt 11 bogen en dateert uit de 11 eeuw, de tweede kent 15 bogen en in de 13e eeuw gebouwd. Dan verruilen we Iran voor Armenië. Een visum is niet nodig, dus dat is het probleem niet. Wel dat er hier maar heel weinig toeristen de grens passeren en dat het daarom wel even kan duren. Maar je zult je niet vervelen, want de grensovergang wordt druk gebruikt door Armeniërs en Iraniërs. Op zich al de moeite waard om te zien wat hier zoal aan handel de grens overgaat, in auto’s, handkarren, of gewoon met een zak goederen lopend op de rug. Hier gaat vast niet alles even legaal aan toe. Eenmaal alle barrières genomen maken we kennis met onze nieuwe gids en chauffeur en stappen de bus in richting Goris.

Als de tijd het toe laat rijden we voor we bij het hotel inchecken eerst naar het panoramapunt voor een blik op ‘Old Goris’, tot voor enkele tientallen jaren woonden in dit gebied families in grotten. Net als bij het Jordaanse Petra heeft de overheid deze gezinnen verplaats naar een nieuwe locatie en de grotten onbewoonbaar verklaard. Bij de bouw van het nieuwe Goris zijn de oude woningen wel een bron van inspiratie geweest. Nauwe steegjes en kleine huizen, in een bijzonder rustige omgeving.

 

TATEV KLOOSTER EN ARMEENS STONEHENGE

Tatev zouden we mogelijk links hebben laten liggen als daar niet de langste kabelbaan ter wereld is te vinden. Over een lengte van bijna 6 kilometer brengt een grote gondel (‘de vleugels van Tatev’) je in ongeveer 12 minuten naar het, geïsoleerd in de bergen gelegen, Tatev klooster. Dit is de reality-droomvlucht, je hebt van grote hoogte een kijkje op het leven in een Armeense vallei. In het eeuwenoude klooster worden nog dagelijks diensten gehouden en veel gelovigen melden zich regelmatig bij de charismatische priester. Na deze ervaring rijden we door open, met kleurrijke weidebloemen getooide, apprelgroen getinte velden naar een plek die volgens geleerden veel overeenkomst vertoond met het mysterieuze Stonehenge. Deze locatie met steencirkels die precies zo staan gericht dat ze de bewegingen van de zon en de maan kunnen volgen, zou echter honderden jaren ouder zijn. Niet uitgesloten is dat hier opgedane kennis via Frankrijk uiteindelijk in een Engels graafschap terecht is gekomen.

 

NORAVANK EN KHOR VIRAB MET ZICHT OP DE ARARAT

Het kuuroord Jermuk, waar de nacht is doorgebracht, wordt in één adem genoemd met watervallen, warmwaterbronnen en thermische baden. Een korte wandeling uit het hotel brengt je naar de ‘Mineralwatergallery’ een monumentaal gebouw waar de diverse warmwaterbronnen samenkomen. Het aantal graden in Celsius is daarbij keurig gerubriceerd.

Op weg naar de hoofdstad Yerevan zijn er drie ‘stops’. De eerste bij het Noravank klooster. Het klooster ligt in een nauwe kloof met rode rotsen en dateert oorspronkelijk van 1205. Dan passeren we Areni het ‘Wijncentrum van Armenië’. Je bezoekt een van de fabriekjes waar (vooral rode) wijn geproduceerd wordt, maar ook fruitwijnen van abrikozen en granaatappels. Leuk als souvenir. Dan bereiken we het Khor Virab-klooster met zicht op de immer besneeuwde kammen van de berg Ararat. Hier zat de prediker Gregorius de Verlichter vele jaren opgesloten in een ondergronds gewelf. Toen hij echter de koning van krankzinnigheid wist te genezen, bekeerde deze zich tot het Christendom en werd dit de staatsreligie. De plek is zo een waar pelgrimsoord geworden, maar om genoemde reden ook populair voor schoolreisjes. Aan het eind van de middag bereiken we Yerevan.

 

CITY TOUR YEREVAN

In de ochtend bezoek je de collectie manuscripten van het Maternadaran museum, ook gaan we naar het ‘monument van de genocide’. In de indrukwekkende tentoonstellingsruimte, wordt met, muziek, foto’s en krantenartikelen een beeld geschetst van wat er ruim honderd jaar geleden in een buurland heeft afgespeeld. De middag is vrij; bezoek de ‘Cascade’, een betonnen versie van de Spaanse Trappen, met daarin een museum van moderne kunst (tevens hangplek voor alternatieve jongelui), de Vernisaj (markt met lokale producten), of pak een terrasje bij het Opera gebouw en laat het eens allemaal aan je voorbij komen.

 

TEMPEL VAN GARNI, GERHARD COMPLEX, ECHAMIADZIAN, ZWARTNOTS

We verlaten Yerevan voor een dagtrip die ons als eerste naar de Romeinse tempel in Garni brengt. De tempel uit de 1e eeuw na Chr. is goed geconserveerd gebleven, ooit werd zij gebruikt als Koninklijke zomerresidentie. Het ruige dal waar je op uitkijkt is zeker een beeld dat je bij zal blijven van deze reis. Iets verder in de rotsen uitgehakt vinden we de ‘het klooster van de speer’: het Gerhard complex. Op de weg terug rijden we langs het ‘Rome van Armenië’; de Echmiadzin kathedraal (ouder dan het Vaticaan). Ook is er een fotostop bij de restanten van de 7e eeuwse ronde paleiskerk van Zwartnots, het laatste UNESCO erfgoed van deze reis.

 

VLUCHT TERUG

Transfer naar het vliegveld voor de terugvlucht naar Nederland, of desgewenst België, waarbij we allen hopen op weinig turbulentie en een ‘soft landing’.