Vervoer

Tijdens deze reis gebruiken we een eigen bus(je) met chauffeur. Deze bus is voorzien van airconditioning. Het aantal stoelen in de bus hangt is gekoppeld aan het aantal deelnemers, we hebben dus geen standaard bus. Het aantal stoelen is altijd meer dan het aantal deelnemers aan de reis.

Accommodatie

Je verblijft over het algemeen in kleinschalige hotels. Houd er wel rekening mee dat in Yerevan en Tbilisi niet dezelfde maatstaven gelden als in Nederland. De hotelkamers hebben minimaal een eigen douche/toilet en airconditioning. Alleen reizenden worden zo goed mogelijk  ingedeeld met andere alleen reizenden van hetzelfde geslacht. In het geval we je geen kamergenoot kunnen aanbieden, krijg je een eenpersoonskamer en delen we de kosten (50/50%). Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je tegen bijbetaling een éénpersoonskamer boeken. Dit moet je bij het boeken van de reis dan aangeven

Groepsgrootte

De grootte van de groepen ligt tussen de 8 en 17 deelnemers, een kleine afwijking is mogelijk. Soms is er sprake van een andere nationaliteit maar nagenoeg altijd zijn het Nederlanders en Vlaamssprekende Belgen. De verhouding mannen/vrouwen is doorgaans gelijk en bij elke reis is er wel een aantal mensen dat alleen heeft geboekt. We gaan er vanuit dat als je alleen boekt, je geen bezwaar hebt tegen kamerindeling (mannen bij mannen, vrouwen bij vrouwen).

Eten

De reis is inclusief ontbijt. De lunches en diners zijn niet inbegrepen. Lunchen doen we soms onderweg in overleg met de reisbegeleider. Voor het avondeten wordt er meestal een suggestie gedaan voor een bepaald restaurant; het staat iedereen echter vrij hier wel of niet aan mee te doen. Het is ook een goede gelegenheid om zelf op pad te gaan en kennis te maken met de lokale keuken. Tijdens de vlucht wordt er tegen betaling een maaltijd aangeboden, die soms snel uitverkocht zijn. Het advies is om zelf iets te eten mee te nemen aan boord.

Prijs

De reissommen van de groepsreizen zoals vermeld op de website zijn per persoon op basis van indeling.  De reissommen op onze website kunnen wel veranderen. Dit is afhankelijk van de bezetting, vluchtbeschikbaarheid en tijdstip van boeking. Het kan bijvoorbeeld ook komen doordat luchtvaartmaatschappijen hun tarieven veranderen, de goedkope klasse niet meer te boeken is, er een kleiner of groter toestel wordt ingezet, of dat er sprake van een nieuwe toeslag is.

Het kan dus gebeuren dat  reizigers op dezelfde reis een andere reissom hebben betaald. Normaal gesproken geldt: hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper de reis. Onze prijzen zijn dus flexibel, de gepubliceerde reissom op onze website op het moment van boeking is van toepassing voor de door jou geboekte reis.

Programma

Het programma wordt zoveel mogelijk aangehouden als is aangegeven; het kan echter voorkomen dat er toch afwijkingen zijn b.v. dat een programma onderdeel in de middag wordt afgewerkt i.p.v. in de ochtend, of op een andere dag. Soms zijn deze wijzigingen pas tijdens de reis bekend, een enkele maal al voordat de reis begint. Van wezenlijke wijzigingen die bekend zijn voor de reis wordt van te voren melding gemaakt.

Reisleiding

De Nederlandse reisleider (bij meer dan 12 deelnemers) is geen gids. Verwacht van hem/haar dus geen uitgebreide verhalen over de geschiedenis, of monumenten, maar beschouw hem/haar als aanspreekpunt en centrale figuur voor de uitvoering van de reis. De reisleider laat je kennis maken met het hedendaagse leven, weet de restaurantjes waar je anders niet terecht zou komen, en laat je profiteren van zijn netwerk en kennis van het land. In beide landen is er sprake van een meereizende lokale Engels sprekende gids (bij 12 of minder deelnemers verzorgt deze ook de reisleiding).

Excursies

Entrees zijn niet bij de totaalsom inbegrepen. Een schatting aan kosten voor entrees tijdens heel de reis is 25 euro.

Geld

De munteenheid in Georgië is de Georgische Lari (GEL), in Armenië de Dram (AMD). Bekijk voor de actuele koers: www.oanda.com/convert/classic. Neem geen GEL’s en AMD’s mee vanuit Nederland, de koers is dan erg ongunstig. Het beste om mee te nemen zijn cash euro’s (of dollars). Zorg er in ieder geval voor ongeveer € 150,- contant, in papiergeld, bij je te hebben. In Armenië kun je alleen in de hoofdstad ‘pinnen’ met Visa en Mastercard. In Georgië kun je in Tbilisi pinnen met Visa en Mastercard. Het is handig om gezamenlijk een ‘fooienpot’ te maken. De ervaring heeft ons geleerd dat dit iedereen veel gemak oplevert (circa 25 euro p.p.)

Reisdocumenten

Voor Georgië en Armenië heb je geen visum nodig.  Pasfoto’s zijn niet nodig. Ongeveer een week voor vertrek wordt het e-ticket toegestuurd.

Klimaat

De beste tijd om te reizen in is het voor of najaar, dan is het klimaat op zijn best. In de winter is het erg koud en in de maanden juli en augustus kan het erg heet zijn. In de avonden kan het flink afkoelen. Armenië, met binnen zijn landsgrenzen de berg Ararat, is een klein bergachtig land met doorgaans prachtige zomers. Je kunt hier tot twaalf uur per dag van de zon en hoge temperaturen genieten, al kan het in de nacht sterk afkoelen.

Gezondheid

Vaccinaties zijn niet verplicht. Wie absoluut geen risico wil nemen wordt vaccinaties DTP, tyfus en Hepatitis A aangeraden. Vaccinaties en informatie hierover zijn te verkrijgen bij een lokale GGD of bij de eigen huisarts. Voor een advies per land kun je deze site bekijken www.lcr.nl. Vooral in de zomer verlies je veel vocht door transpiratie, in combinatie met reizigersdiarree kan dit uitdroging veroorzaken. Aangeraden wordt om altijd een fles water bij je te dragen en zo vaak mogelijk te drinken.

Kleding

Je kunt je ‘gewone’ westerse kleding aan tijdens de reis en het is het beste om ‘laag over laag’ kleding mee te nemen. In de kerken wordt het gewaardeerd als de schouders en bovenbenen bedekt zijn. Voor vrouwen is een hoofddoek ook aan te raden op sommige plaatsen.

Bagage

Kan het best mee genomen worden in een niet té grote koffer, rugzak of handzame tas. Naast je normale reisbagage (max. 20 kilo) en een reisgids over Georgië en Armenië verdient het aanbeveling de volgende artikelen mee te nemen:
* geldbuidel
* zonnebril, iets voor op het hoofd tegen de zon,
* imodium (anti-diarree-middel) en/of entosorbine
* slippers (douche)
* keeltabletten (airconditioning slaat op de keel)
* reisverzekering + kopie van de polis!
* EHBO-spulletjes,
* (warme)trui/vest/jas; ’s avonds en ‘s ochtends kan het fris zijn,
* stevige (wandel)schoenen

Communicatie

Telefoneren kan in  beide landen, er is een redelijke dekking, ook zijn er  voldoende internetmogelijkheden en op veel plaatsen is er WiFi, gratis te gebruiken.

Tijdsverschil

In beide landen is het in de winter drie uur later, in de zomer is het 2 uur later.

Voltage

In Georgië en Armenië is het voltage 220 volt. Zie ook: http://electricaloutlet.org/type-c.

Tot slot

We proberen alle reizen uit te voeren conform de verwachtingen die je redelijkerwijs van deze reizen mag hebben. Door de bestemmingen die wij aandoen hebben de reizen een avontuurlijk karakter. Dingen veranderen in de loop van het seizoen, visumregels worden aangescherpt, plotseling is er sprake van een onvoorziene belasting, toeslag, etc. Ook kennen we niet alle hotelkamers van de hotels die tijdens de reis gebruikt worden en weten we soms niet van te voren in welke bus gereden gaat worden. Zijn er feiten of dingen die tijdens de reis echt anders zijn dan je op grond van onze informatie mocht verwachten, laat dit dan duidelijk en tijdig, d.w.z. tijdens de reis weten, eerst aan de direct betrokkene, als dat niet helpt aan ons kantoor in Nederland. Soms is er enkel sprake van miscommunicatie, en kan met weinig moeite een ‘probleem’ worden verholpen.