DAGVLUCHT NAAR YEREVAN

Vlucht naar Yerevan de hoofdstad van Armenië waar je  in het donker, maar voor middernacht, aan komt op Zvartnots International Airport. Een visum is sinds enige tijd niet meer nodig, maar toch nemen de douane formaliteiten even tijd. In de aankomsthal staat de vertegenwoordiger van onze lokale partner. In een mum van tijd sta je vervolgens in de lobby ons super centraal gelegen hotel, waar je de komende drie nachten slaapt. De reis is begonnen.

 

CITY TOUR MET GIDS

Reisleiding en lokale Engels sprekende gids starten rond een uur of negen met de ‘city tour’. Vandaag is de kennismaking met de hoofdstad van Armenië. Zonder compleet te willen zijn, en in een willekeurige volgorde genoemd, wordt er een keus gemaakt uit de ‘Vernisaj’ (markt met handgemaakte producten), de Opera met haar terrassen waar volop geflaneerd wordt, het ‘monument van de genocide’. In de indrukwekkende tentoonstellingsruimte die hierbij hoort, wordt met beeldmateriaal, muziek en krantenartikelen een beeld geschetst van wat er zich zo’n honderd jaar geleden heeft afgespeeld. Verder staat de ‘Cascade’ (waterval), een betonnen versie van de Spaanse Trappen, waarin een museum van moderne kunst is ondergebracht op het programma. De waterval doet tevens dienst als ontmoetingsplaats voor trendy jongeren. Dan is er nog het Matenadaran (met oorspronkelijke manuscripten in de eigen taal) en het, op een hoge heuvel geplaatste. beeld van ‘Moeder Armenië’. Op eigen gelegenheid kan er nog een bezoek worden gebracht aan de stokerij van de bekende ‘Ararat’ cognac.

 

KHOR VIRAP EN NORAVANK

We gaan er van uit dat bekend is dat de berg Ararat, de trots van Armenië, in het oostelijk deel van Turkije te vinden is. Vandaag rijden we die richting uit om de kerk van Khor Virap te bekijken. Vanaf het complex zie je de zwaarbewaakte grens met Turkije. Aan beide kanten staan de nodige uitkijkposten opgesteld. De gids vertelt over Sint Joris de Verlichter die hier in een diepe duistere kerker 13 jaar gevangen is gehouden, maar uiteindelijk in 301 de Armeense koning tot het christendom wist te bekeren. De plek is dus om twee redenen van grote nationale betekenis en wordt dan ook veel voor schoolreisjes gebruikt. Verder bezoek je deze dag het schilderachtig gelegen klooster van Noravank, waar we ook de lunch gebruiken. Op weg terug bezoek je een wijnhuis, waar je wordt rondgeleid langs meters hoge houten wijnvaten. Uiteraard wordt er ook het nodige geproefd en soms iets ingeslagen voor onderweg, of om mee te nemen naar huis.

 

TEMPEL VAN GARNI – KLOOSTERKERK GEGHARD

Je verlaat Yerevan en op het programma staan de goed bewaard gebleven tempel Garni, Romeins erfgoed, en het Gerhard Kloostercomplex.

De Romeinse tempel is gebouwd op de rand van een steile kloof en biedt een magnifiek vergezicht. Klassieke muziek klinkt door kundig weggewerkte geluidsboxen, dit om het plaatje plaatje compleet te maken. Ooit had de koninklijke familie hier haar zomerresidentie. Geniet van het uitzicht en neem een kijkje bij de restanten van het badhuis uit de zelfde periode. Enkele kilometers verderop bezoeken we het gedeeltelijke van boven naar beneden in de rotsen uitgehakte Geghard kloostercomplex. Het klooster heeft een bijzondere akoestiek en het is al regelmatig gebeurd dat er tijdens het bezoek een koorzang was van dorpsbewoners.

Dan door naar Dilijan, via de hoogste bergketen van het land; Mount Asragats. Er is nog een stop bij het ‘Park of Letters’. In het open veld tussen de korenbloemen is op gebeeldhouwd steen het Armeense alfabet geplaatst, de letters zijn ook in ijzer neer gezet. De locatie is niet toevallig, het is in de buurt van het graf van Mesrop Masjtots, die het alfabet ruim 1600 jaar geleden heeft geïntroduceerd.

 

DILIJAN

Dilijan, in de Sovjettijd stond hier een immens sanatorium dat nu als hotel is ingericht een wat sfeerloze immense kolos, die dan ook niet door ons gebruikt wordt. We kiezen voor een wat intiemere accommodatie in de oude dorpskern. Je ziet hier een straatje met gerestaureerde 19e eeuwse huisjes, sommige bewoond, andere worden nu als werkplaats of galerie gebruikt. Dan rijden we naar het Dilijan Nationaal Park. Een wandeling over een pad door bossen en groene weiden met wilde bloemen brengt ons bij het Goshavank klooster. Het tweede klooster dat je vandaag bezoekt is het Haghartsin klooster. Driehonderd jaar geleden was dit klooster het cultureel, religieus en educatief centrum van Armenië.

 

DILIJAN – TBILISI

Onderweg naar de Georgische grens krijg je kolossale, afgetakelde staal- en betonrestanten van de aluminiumindustrie te zien, hier stond het gebied ooit om bekend. De grensformaliteiten duren vaak langer dan we zouden willen wat soms te maken heeft met ambtenaren die opzoek zijn naar stempelinkt of nieuwe carbonpapiertjes. Ondertussen kan er wel tax free geshopt worden. Eenmaal in Georgië rijden we direct door naar de hoofdstad en strijken neer in één van de hotels in het hart van het oude deel van de Tbilisi.

 

STADSVERKENNING MET LOKALE GIDS

Stadsverkenning met een Engelssprekende gids door de historische kern van de stad. Welcome in the ‘Pearl of the Kaukasus’, of anders gezegd ‘Welkom in Georgië’, samen met Armenië een christelijk eiland in een islamitische zee. De bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar en zijn makkelijk bereikbaar. Gestart wordt met een bezoek aan de 13e eeuwse Metekhi kerk, strategisch gelegen aan de rivier de Mtkvari. Dan volgen de badhuizen met zwavelhoudend water, de burcht, de synagoge en natuurlijk de houten huizen met bewerkte balkonnetjes. Het stratenplan is simpel, maar door de drukte doet het wat chaotisch aan. De Rustavali Avenue is voor ‘lopen en kopen’ en ’s avonds is het goed toeven in het mondaine wijkje rond Chardin street, een bruisend buurtje met straatmuzikanten en bandjes die voor live muziek zorgen in cafés en op terrassen. Hier kan tot diep in de nacht gegeten, gedronken en gedanst kan worden. In het oude centrum heerst een levendig stadsleven waarin  restaurants. bars en restaurants, tot laat in de avond  een actieve rol spelen.

 

TERUGVLUCHT

Vroege transfer naar het internationale airport van Georgië, dat op ongeveer 17 kilometer van Tbilisi ligt. Deze dag wordt met name bepaald door de vlucht met overstap, terug naar Nederland. Rond het middag uur land je op Schiphol.