Vervoer

Tijdens deze reis maken we in Oezbekistan  gebruik van een eigen bus, en in Turkmenistan van terreinwagen met chauffeur. Verder is er één vroege binnenlandse vlucht in Oezbekistan. Gevlogen wordt van Tashkent naar Nukus.

Accommodatie

Je verblijft over het algemeen in toeristenklasse hotels, ***. Er is één overnachting in een tentje in de woestijn. Houd er wel rekening mee dat in deze landen niet dezelfde maatstaven gelden als in Nederland. De hotelkamers hebben minimaal een eigen douche/toilet en airconditioning. We gaan er vanuit dat als je alleen boekt, je geen bezwaar hebt tegen kamerindeling (mannen bij mannen, vrouwen bij vrouwen). Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je tegen bijbetaling een éénpersoonskamer boeken (beperkt beschikbaar). Dit moet je bij het boeken van de reis dan aangeven.

Eten

De reis is op basis van logies met ontbijt. Lunchen doen we soms onderweg in overleg met de reisbegeleider. Voor het avondeten wordt er meestal een suggestie gedaan voor een bepaald restaurant; het staat iedereen echter vrij hier wel of niet aan mee te doen. Gemiddelde kosten voor een avondmaaltijd mogen niet veel hoger zijn dan zo’n € 10,- p.p.

Groepsgrootte

De grootte van de groep ligt tussen de 8 en 17 deelnemers, een enkele keer kan hiervan afgeweken worden. Soms is er sprake van een andere nationaliteit maar nagenoeg altijd zijn het Nederlanders en Vlaamssprekende Belgen. De verhouding mannen/vrouwen is doorgaans gelijk en bij elke reis is er wel een aantal alleenboekers. Van de deelnemers wordt naast een goede lichamelijke conditie en de nodige flexibiliteit, een positieve houding verwacht ten opzichte van waarden en normen van het gastland.

Programma

Het programma wordt zoveel mogelijk aangehouden als is aangegeven; het kan echter voorkomen dat er toch afwijkingen zijn b.v. dat een programma onderdeel in de middag wordt afgewerkt i.p.v. in de ochtend, of op een andere dag. Soms zijn deze wijzigingen pas tijdens de reis bekend, een enkele maal al voordat de reis begint. Van wezenlijke wijzigingen die bekend zijn voor de reis wordt van te voren melding gemaakt.

Reisleiding

De Nederlandse reisleider, die mee reist vanaf 12 personen, is geen gids. Verwacht van hem/haar dus geen uitgebreide verhalen over de geschiedenis of monumenten, maar beschouw hem/haar als aanspreekpunt en centrale figuur voor de uitvoering van de reis.  De reisleider laat je kennismaken met het hedendaagse leven, weet de restaurantjes waar je anders niet terecht zou komen, en laat je profiteren van zijn netwerk en kennis van het land. Soms wordt gebruik gemaakt van de diensten van een lokale Engelssprekende gids.

Reisdocumenten

Je paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn bij vertrek uit Nederland. De visa worden in Nederland door Rosetta Reizen geregeld. Formulieren hiervoor worden tijdig toegestuurd, het paspoort hoeft niet voor de reis worden opgestuurd. Op het vliegveld van Tashkent, krijg je bij aankomst een visum-stempel in je paspoort en het visum voor Turkmenistan ligt voor je klaar bij de grens overgang. Voor beide visa is een invitatie nodig afgegeven door het te bezoeken lang. De kosten voor beide uitnodigingen bedragen 45 euro p.p. Ongeveer een week voor vertrek wordt het e-ticket toegestuurd.

Excursies

Entrees zijn niet bij de totaalsom inbegrepen, de kosten hiervan zijn echter te verwaarlozen.

Klimaat

De beste reistijd voor beide landen is tussen mei en eind oktober. Tussen oktober en mei kunnen er regenbuien voorkomen. In de zomermaanden is dat heel af en toe het geval., de temperatuur kan dan flink oplopen, 35 graden C. is geen uitzondering. Bekijk deze website voor het weerbericht: http://www.weeronline.nl/Azie/Turkmenistan/106.

Gezondheid

Vaccinaties zijn niet verplicht. Wie absoluut geen risico wil nemen wordt vaccinaties DTP, tyfus en Hepatitis A aangeraden. Vaccinaties en informatie hierover zijn te verkrijgen bij een lokale GGD of bij de eigen huisarts. Voor een advies per land kun je deze site bekijken www.lcr.nl. Vooral in de zomer verlies je veel vocht door transpiratie, in combinatie met reizigersdiarree kan dit uitdroging veroorzaken. Aangeraden wordt om altijd een fles water bij je te dragen en zo vaak mogelijk te drinken.

Bagage

Kan het best mee genomen worden in een niet té grote koffer, rugzak of handzame tas. Naast je normale reisbagage (max. 20 kilo) en een reisgids over Turkmenistan verdient het aanbeveling de volgende artikelen mee te nemen:

* paspoort + paspoortkopie
* geldbuidel (b.v. voor op de heup, of onder je kleren)
* zonnebril, iets voor op het hoofd tegen de zon, zonnecrème
* oordopjes (vooral in de grote steden veel lawaai)
* wekker
* zaklamp, reserve batterijen
* zakmes
* imodium (anti-diarree-middel) en/of entosorbine
* ORS (tegen uitdroging)
* pilletjes tegen reisziekte (bv. primatour)
* keeltabletten (airconditioning slaat op de keel)
* reisverzekering + kopie van de polis!!
* EHBO-spulletjes
* muggenolie
* lakenzak (kampeernacht)
* slippers (douche)
* extra batterijen voor foto/film apparatuur
* adapter
* (warme) trui/vest/jas; ’s avonds en ’s ochtends vroeg kan het fris zijn
* evt. regenjas, paraplu

Anders dan wellicht in veel boeken over beide lande staat vemeld, is het dragen van wijde en bedekkende kleding hier niet aan de orde. Je kunt je ‘gewone’ Europese kleding aan tijdens de reis. Laagjes kleding is handig. Korte broeken worden afgeraden (je loopt volgens locals in je onderbroek) en het is verstandig om als vrouw een hoofddoek mee te nemen voor eventueel moskeebezoek.

Geld

De munteenheid in Turkmenistan is de nieuwe Turkmeense manat (1 nieuwe manat = ca. € 0,27). Bekijk voor de actuele koers: www.oanda.com/convert/classic.  Het is verstandig om zowel cash Euro’s als (nieuwe) dollars mee te nemen. Je kunt vaak met dollars betalen, kleine coupures ($10 en $20) zijn handig. Dollars kunnen ter plekke worden gewisseld bij de banken. Er kan niet gepind worden. Natuurlijk bepaal je zelf voor een groot gedeelte hoeveel je uitgeeft, maar $400,- p.p. (voor 13 dagen) voor maaltijden, entrees en eenvoudige drankjes is misschien een indicatie. Het is handig om gezamenlijk een ‘fooienpot’ te maken. De ervaring heeft ons geleerd dat dit iedereen veel gemak oplevert.

Tijdsverschil

Het drie uur later dan in Nederland.

Communicatie

Telefoneren kan. I-phone gebruik is mogelijk. Meeste hotels hebben WiFi.

Voltage

In beide landen is het voltage 220 volt. Zie ook: http://electricaloutlet.org/type-c. Het is aan te raden een adapter mee te nemen.

Ramadan

Is voor deze bestemming niet van invloed.

Tot slot

We proberen alle reizen uit te voeren conform de verwachtingen die je redelijkerwijs van deze reizen mag hebben. Door de bestemmingen die wij aandoen hebben de reizen een avontuurlijk karakter. Dingen veranderen in de loop van het seizoen, visumregels worden aangescherpt, plotseling is er sprake van een onvoorziene belasting, toeslag, etc. Ook kennen we niet alle hotelkamers van de hotels die tijdens de reis gebruikt worden en weten we soms niet van te voren in welke bus gereden gaat worden. Zijn er feiten of dingen die tijdens de reis echt anders zijn dan je op grond van onze informatie mocht verwachten, laat dit dan duidelijk en tijdig, d.w.z. tijdens de reis weten aan ons kantoor. Soms is er enkel sprake van miscommunicatie en kan er met weinig moeite een ‘probleem’ worden verholpen. Klachten die tijdens de reis niet kenbaar zijn gemaakt aan het kantoor in Nederland, worden na afloop van de reis niet in behandeling genomen.