Vervoer

Tijdens de rondreis maken we gebruik van een eigen bus met chauffeur. De bus is voorzien van airconditioning, het aantal zitplaatsen is afhankelijk van de groepsgrootte, maar er zijn altijd meer stoelen dan het aantal deelnemers.

Accommodatie

Je verblijft over het algemeen in kleinschalige hotels. Houd er wel rekening mee dat in beide landen niet dezelfde maatstaven gelden als in Nederland. De hotelkamers hebben minimaal een eigen douche/toilet en waar nodig airconditioning. Eénpersoonskamer beperkt boekbaar.

Eten

De hotels zijn inclusief ontbijt. De lunches en diners zijn niet inbegrepen. Lunchen doen we soms onderweg in overleg met de reisbegeleider. Voor het avondeten wordt er meestal een suggestie gedaan voor een bepaald restaurant; het staat iedereen echter vrij hier wel of niet aan mee te doen. Gemiddelde kosten voor een avondmaaltijd mogen niet veel hoger zijn dan  € 12,50 p.p. Tijdens de vlucht wordt er tegen betaling een maaltijd aangeboden, die soms snel uitverkocht zijn. Het advies is om zelf iets te eten mee te nemen aan boord.

Groepsgrootte

De grootte van de groepen ligt tussen de 8 en 17 deelnemers, een enkele keer kan hiervan worden afgeweken. Soms is er sprake van een andere nationaliteit maar nagenoeg altijd zijn het Nederlanders en Vlaams sprekende Belgen. De verhouding mannen/vrouwen is doorgaans gelijk en bij elke reis is er wel een aantal alleenboekers. We gaan er vanuit dat als je alleen boekt, je geen bezwaar hebt tegen kamerindeling (mannen bij mannen, vrouwen bij vrouwen). Mocht je een éénpersoonskamer willen boeken dan kan dit meestal, in dat geval is er echter sprake van een toeslag. Mocht je voor kamerindeling gaan en wij hebben geen kandidaat dan krijg je de eenpersoonskamer aangeboden met 50% korting.

Van de deelnemers wordt naast een goede lichamelijke conditie en de nodige flexibiliteit, een positieve houding verwacht ten opzichte van waarden en normen van het gastland.

Prijs

De reissommen van de groepsreizen zoals vermeld op de website zijn per persoon op basis van indeling. De reissommen op onze website kunnen veranderen. Dit is afhankelijk van de bezetting, vluchtbeschikbaarheid en tijdstip van boeking. Het kan bijvoorbeeld ook komen doordat luchtvaartmaatschappijen hun tarieven veranderen, de goedkope klasse niet meer te boeken is, of dat er sprake van een nieuwe toeslag is.

Het kan dus gebeuren dat  reizigers op dezelfde reis een andere reissom hebben betaald. Normaal gesproken geldt: hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper de reis. Onze prijzen zijn dus flexibel, de gepubliceerde reissom op onze website op het moment van boeking is van toepassing voor de reis. Daarbij geven we ook prijsgarantie. In afwijking van de ANVR reisvoorwaarden zal een eenmaal gefactureerde prijs niet meer worden aangepast, ook niet als dit volgens de algemene voorwaarden zou mogen.

Programma

Het programma wordt zoveel mogelijk aangehouden als is gepubliceerd; het kan echter voorkomen dat er toch afwijkingen zijn b.v. dat een programma onderdeel in de middag wordt afgewerkt i.p.v. in de ochtend, of op een andere dag. Soms zijn deze wijzigingen pas tijdens de reis bekend, een enkele maal al voordat de reis begint. Van wezenlijke wijzigingen die bekend zijn voor de reis wordt van te voren melding gemaakt.

Tijdsverschil

Het is in Azerbeidzjan 3,5 uur later, in Iran is dat 2,5 uur, dan in Nederland.

Klimaat

Het klimaat kenmerkt zich door grote temperatuurverschillen in de verschillende seizoenen. Over het algemeen zijn de winters fris en koud. De zomers zijn daarentegen heet. Temperaturen van boven de veertig graden zijn geen uitzondering. Voorjaar (mei) en de herfst (van af eind augustus tot half oktober) zijn de beste reistijden. De temperaturen liggen dan wat lager en dus is het er aangenamer.

Reisdocumenten

Paspoort moet bij vertrek uit Iran nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Uit niets mag blijken dat je in Israël geweest bent. De visa worden in Nederland door Rosetta Reizen aangevraagd. Voor beide visa krijg je na boeking uitgebreide informatie van ons over de te volgen procedure, je hoeft voor den aanvraag niet zelf naar Den Haag. De kosten die je aan ons betaalt bedragen circa 135 euro. Het e-ticket krijg je ongeveer een week van te voren opgestuurd. Paspoort moet bij vertrek uit Iran nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Belgische reizigers hebben een internationale reispas nodig. Uit niets mag blijken dat je in Israël geweest bent. Het e-ticket en overige documenten krijg je ongeveer een week van te voren opgestuurd. Bij aankomst in  Iran kan worden gevraagd naar een verklaring van je zorgverzekering. Het is verstandig deze van te voren aan te vragen, de meeste verzekeraars hebben hier inmiddels ervaring mee en geven dit binnen een dag af. De verklaring moet aan het volgende voldoen;

in het Engels zijn opgesteld
het woord Iran moet erin vermeld staan
naam van verzekerde moet zijn vermeld
op briefpapier van de zorgverzekering (logo)
van wanneer tot wanneer het verblijf in Iran is

Communicatie

Telefoneren kan in ook met een smart-honen in beide landen. Bijna alle hotels hebben WiFi, soms enkel in de lobby. In Iran kunnen zakelijk accounts geblokt worden en FB is gecensureerd, en niet toegankelijk.

Reisleiding

De lokale gidsen die gedurende heel de reis meereizen zijn er voor de cultuurhistorische toelichting en kunnen vertellen over gewoonten en gebruiken. Bij  groepen van minder dan 10 deelnemers zijn zij tevens reisleider. Bij 10 of meer deelnemers reist er een Nederlandse reisleider mee.

Geld

De munteenheid in Iran is de Rial. Bekijk voor de actuele koers: www.oanda.com/convert/classic. Neem geen Rials mee vanuit Nederland, de koers is dan erg ongunstig. Het beste om mee te nemen zijn cash euro’s (of dollars). Het is in Iran niet mogelijk om te pinnen. Wel kun je met ’n creditcard grotere souvenirs als tapijten, miniaturen kopen in bv. Isfahan. Natuurlijk bepaal je zelf voor een groot gedeelte hoeveel je uitgeeft, maar € 400,- p.p. (voor 16 dagen) voor maaltijden en entrees is misschien een indicatie. Het is handig om gezamenlijk een ‘fooienpot’ te maken. De ervaring heeft ons geleerd dat dit iedereen veel gemak oplevert. Het is tijdens heel de reis niet overal mogelijk om te ‘pinnen’, in Azerbeidzjan kan dit wel, maar niet op alle plaatsen, in Iran is het niet mogelijk.

Gezondheid

Vaccinaties zijn niet verplicht. Wie absoluut geen risico wil nemen wordt vaccinaties DTP, tyfus en Hepatitis A aangeraden. Vaccinaties en informatie hierover zijn te verkrijgen bij een lokale GGD of bij de eigen huisarts. Voor een advies per land kun je deze site bekijken: www.lcr.nl. Vooral in de zomer verlies je veel vocht door transpiratie, in combinatie met reizigersdiarree kan dit uitdroging veroorzaken. Aangeraden wordt om altijd een fles water bij je te dragen en zo vaak mogelijk te drinken.

Kleding

Als gast in een land worden lokale gebruiken graag gerespecteerd. Voor zowel mannen als vrouwen geldt dat het lichaam zoveel mogelijk bedekt moet zijn. Mannen kunnen korte mouwen dragen, géén korte broeken. Het dragen van een stropdas wordt afgeraden. Vrouwen dragen de verplichte hoofddoek vanaf het moment dat ze Iran binnenkomen. In heiligdommen is voor de dames ook de chador verplicht. Deze krijg je daar te leen. Kledingadvies voor vrouwen (zie ook foto’s hieronder): een bovenstuk (met lange mouwen) dragen tot ruim over de billen/heupen evt. tot de knieën. Wijd in omvang, de vrouwelijke vormen mogen niet zichtbaar zijn. Eronder een wijde broek (pantalon), lange rok en/of jurk, spijkerbroek, net wat je gewend bent. Zwart (donker) is de beste kleur om te dragen op de wat conservatievere plekken,maar doorgaans volstaat iedere gewenste kleur (rood, geel, blauw, groen, wit etc.). Ook kleurrijke hoofddoekjes zijn geen probleem, maar blijf bescheiden in het gebruik van make-up. Jonge vrouwen en meisjes zullen vaak kleuriger gekleed gaan. Katoenen of linnen is geschikte stofkeuze in de warme maanden (mei t/m sept.). Blote voeten in de sandalen is toegestaan, maar geen blote voeten in de moskee, sokjes zijn dan handig en hygiënisch.

Bagage

Kan het best mee genomen worden in een niet té grote koffer, of  rugzak.Naast je normale reisbagage (max. 20 kilo) en een reisgids over Iran verdient het aanbeveling de volgende artikelen mee te nemen:

* geldbuidel (b.v. voor op de heup, of onder je kleren)
* EHBO-spulletjes, muggenolie, keeltabletten ( aircoditioning)
* imodium/norit (anti-diarree-middel) en/of entosorbine
* reisverzekering werelddekking + kopie van de polis !!
* zonnebril, iets voor op het hoofd tegen de zon, zonnecrème (in de zomer)
* oordopjes (geluidsoverlast), wekker, reserve batterijen
* (warme) trui/vest; ’s avonds en ‘s ochtends vroeg kan het fris zijn
* zwemkleding (je kunt nooit weten)
* stevige (wandel)schoenen
* slippers (douche)
* hoofddoek (voor vrouwen)
* let op! alcohol invoeren in Azerbeidzjan kan, in Iran is dit ten strengste verboden!

Excursies

Alle belangrijke excursies zijn bij de reis inbegrepen! Anders dan bij veel vergelijkbare reisorganisaties worden er geen facultatieve excursies ‘verkocht’. Tijdens de hele reis reist in beide landen een lokale Engels sprekende gids mee, die op de diverse sites tekst en uitleg geeft. Entrees zijn niet bij deze excursies inbegrepen

Voltage

Het voltage in beide landen is 220 volt. De stekkers hebben 2 pinnen. Mogelijk staan bij je stekker uit Nederland de pinnen iets te ver uit elkaar. Een adapter/eurostekker wordt dan ook aangeraden. Zie ook: http://electricaloutlet.org/type-c.

Ramadan

De Ramadan heeft voor Westerse toeristen ‘leuke en minder leuke kanten’. Waar je in de praktijk mee te maken krijgt is het volgende: overdag is het zeer aan te raden niet (te opzichtig) in het openbaar te eten en te drinken en overdag zal het overal wat rustiger zijn. ‘s Avonds is het juist drukker, er heerst dan een uitgelaten stemming, vooral in de buurt van moskeeën. De openingstijden kunnen aangepast zijn en restaurants kunnen overdag gesloten zijn. Verder zal men in de landen waar alcohol geschonken wordt, ook ’s avonds terughoudender zijn.

Musea, kantoren en banken zijn vaak ’s middags eerder gesloten. De sites zijn o.h.a. wel geopend.

Tegen zonsondergang kan het moeilijk zijn een taxi te krijgen omdat iedereen dan op tijd naar huis wil om te eten.

Tijdens de Ramadan wordt extra gelet op gepaste kleding.

Offerfeest

Een tweede periode die wat afwijkt is tijdens het Offerfeest (Eid Al-Adha). Musea, souqs en archeologische sites zijn op deze dagen soms gesloten.

Tot slot

We proberen alle reizen uit te voeren conform de verwachtingen die je redelijkerwijs van deze reizen mag hebben. Door de bestemmingen die wij aandoen hebben de reizen een avontuurlijk karakter. Dingen veranderen in de loop van het seizoen, visumregels worden aangescherpt, plotseling is er sprake van een onvoorziene belasting, toeslag, etc. Ook kennen we niet alle hotelkamers van de hotels die tijdens de reis gebruikt worden en weten we soms niet van te voren in welke bus gereden gaat worden. Zijn er feiten of dingen die tijdens de reis echt anders zijn dan je op grond van onze informatie mocht verwachten, laat dit dan duidelijk en tijdig, d.w.z. tijdens de reis weten. Soms is er enkel sprake van miscommunicatie en kan er met weinig moeite een ‘probleem’ worden verholpen.