VLUCHT NAAR BAKU

Vlucht Amsterdam – Baku, Bij aankomst in de hoofdstad van Azerbeidzjan worden we opgewacht door onze lokale vertegenwoordiger. Deze regelt ook het vervoer naar het centraal gelegen hotel in een oogverblindende stad, die ’s avonds gedomineerd wordt door drie indrukkende ‘brandende’ torens; de ‘Flame Towers”. Eén van deze drie towers is een luxueus vijf sterren hotel, de andere torens zijn weldadige kantoorpanden.

 

CITYTOUR BAKU

Met een lokale gids verken je de ommuurde oude binnenstad ‘Icheri Sheber’, je vindt hier de historische kern van de stad. Je bezoekt o.a. het 15e eeuwse Paleis van de Shirvanshah dynastie. Bij dit paleis hoort een mausoleum en moskee. Ook op het programma staat de Maagdentoren, een monument uit de 12e eeuw dat voor de bevolking van grote symbolische waarde is. ’s Middag is er tijd gereserveerd voor het moderne gedeelte van de stad met onder andere de Laan der Martelaren en de plaats van het ‘Eeuwig Vuur’. Je gaat ook naar de  17e eeuwse Vuurtempel van Ateshgah. Deze heilige tempel, die in een voorstad van Baku ligt, is een uit de 17e eeuw daterend religieus complex voor Zoroastriërs. Zarathustra, de grondlegger van dit oude van oorsprong Perzische geloof, introduceerde het ook in Azerbeidzjan. Het is een ruim opgezet vijfhoekig complex dat een binnenplaats heeft met een altaar met vier zuilen en omringd wordt door cellen van monniken. Het complex was tot eind 19e eeuw in gebruik en is nu een museum dat genomineerd is om op genomen te worden op de UNESCO lijst van werelderfgoed. De dag kan worden afgerond op de boulevard van Baku. Lopen en kopen, of wining & dining met uitzicht op de Kaspische Zee.

 

BAKU – SHAMAKHI – SHEKI  (circa 350 kilometer)

Na twee nachten checken we uit bij het hotel in Baku en gaat de reis naar het Noord Westelijke deel van het land, het hooggebergte van de Kaukasus. Het droge landschap gaat over in bebost gebied. Ons doel; het oude Shamakhi (Sheki), één van de oude handelssteden van het land. Onderweg diverse stops onder andere bij het mausoleum van de ‘levende grootvader’ Diri-Baba en de historische Juma Moskee. Bij voldoende tijd wordt van de route afgeweken en bezoeken we het hoog en geïsoleerd gelegen authentieke dorpje Lahic. Het plaatsje is inmiddels door het toerisme ontdekt! In Sheki aangekomen nemen we intrek in een centraal gelegen hotel.

 

SHEKI

Dagje Sheki, Je krijgt het koninklijk zomerpaleis van de Sheki Kans te zien, dat bekend staat om haar prachtige fresco’s en gekleurde ramen. Ook de recent geopende residentie is tegenwoordig te bekijken. Het plaatsje heeft een levendig centrum waar een karavanserai uit de 18e eeuw een centrale plaats inneemt. Het historische gebouw doet nu dienst als hotel, een orthodox kerkje is tot museum geworden en biedt plaats aan een zeer uiteenlopende collectie cultuurgoed. Zo’n 7 kilometer noordelijk ligt het dorpje Kisch, waar je een vroeg-christelijke kerk vindt, en een gedenkteken voor Thor Heyerdahl (onze gids vertelt het hoe en waarom). Terug in Sheki zou je dan de lokale halva kunnen proberen, een roze baklava lekkernij die nergens anders in het land te krijgen is.

 

SHEKI – GANJA (150 kilometer)

Vandaag slaap je in de op één na grootste stad van het land: Ganja. We bekijken hier de 17e eeuwse  Sjah Abbas moskee, de Russisch Orthodoxe kerk, die vandaag de dag als poppentheater in gebruik is, en we staan stil bij het praalgraf van de beroemde nationale dichter Nizami, die ook in Ganja geboren is.

We rijden vandaag echter niet meteen naar Ganja, maar doen dit met een kleine omweg om het plaatsje Goyal (het oude Hellendorf) te kunnen bekijken. In de 19e eeuw vestigden veel Duitsers zich in de Kaukasus. De meesten trokken naar ‘Hellendorf’, wat daarmee de grootste van de 8 Duitse nederzettingen werd in Azerbeidzjan. Na W.O. II deporteerde Stalin de Duitsers naar Siberië, hiermee kwam een eind aan de Duitse enclaves in de regio. Veel gebouwen in Goyal herinneren nog aan deze Duitse periode.

 

GANJA – BAKU  (180 kilometer)

Terug naar de hoofdstad. Het landschap waar je doorheen rijdt is desolaat. Vandaag bezoek je ook het museum en het park van Gobustan. In de rotsten vind je hier honderden inscripties die dateren uit het Stenen Tijdperk. Maar ook de troepen van Alexander de Grote en Romeinse soldaten hebben hier eigentijdse graffiti nagelaten. Het is een bijzondere locatie, die niet gemist mag worden.

 

REISDAG WAARBIJ DE GRENS WORDT ‘GENOMEN’  (200 kilometer)

Na eerst de tijd genomen te hebben voor een uitgebreid ontbijt, verlaten we het hotel en rijden met het busje richting Iran. Voor je het land uit bent is er ongeveer 25 kilometer voor de grens nog gelegenheid voor een lunch in een oorspronkelijke karavanserai (maar het kan ook, dat het daar dan nog te vroeg voor is).

Vervolgens verlaat je het land bij Astara. Tussen beide landen zijn totaal drie grensovergangen, deze is de meest gebruikte. Na de nodige grensformaliteiten, er komen hier niet dagelijks westerse toeristen het land binnen, krijgen we een Iraanse bus en ook een nieuwe gids. ‘Welcome in the Islamic Republic of Iran, please respect the dressing code’. Je overnacht in het ongeveer 70 kilometer van de grens gelegen Ardabil. De gids helpt met het verkrijgen van lokale valuta.

 

ARDEBIL – TABRIZ  (219 km)

Ardebil gold ooit als het religieuze centrum van de Safadische broederschap en is bekend om het mausoleum van Sjeik Safi al Din, stichter van deze van oorsprong soennitische soefiorde. Volgelingen van deze Sjeik trokken massaal naar deze plaats en al snel werd het een bedevaartsoord. Van 1501 tot 1722 regeerde de Safavidische dynastie met Ardabil als politiek en religieus middelpunt. Het mausoleum is een hoge koepelvormige ronde toren versierd met blauwe tegels en maakt onderdeel uit van een complex  van bouwwerken waaronder een moskee, een ziekenhuis en bibliotheek.

In de middag rijd je via de ‘Coulered Mountains’ naar Tabriz, de hoofdstad van de provincie Oost Azerbeidzjan. Voor we inchecken in het hotel lopen we een rondje door het ‘Elgoli Park’ the place to be. Je treft hier picknickende families naast verliefde stelletjes. Het terras van het paviljoen bij het meer is een uitnodigende plek voor een praatje, iets verder is een permanent lunapark. Een ijsje of ijskoud meloen-sapje onder het flaneren is een welkome traktatie.

 

TABRIZ

Vrije dag in Tabriz. Tijd voor het nationaal museum, de bazaar en de grote moskee. De beroemde bazaar is een gigantisch complex, een netwerk van gangen en straatjes met rijk gedecoreerde gewelven en koepels waar licht en lucht door naar binnen komt. Gouden en zilveren sieraden, bewerkt leer, fonkelende edelstenen, verse groenten, zakken specerijen, geknoopte tapijten, messing dienbladen, kleurrijke waterpijpen, het is allemaal te vinden in de stoffige doorgangen van deze levendige bazaar.

De grote moskee met het kleurrijke tegelwerk dateert uit 1465 en al heeft ze bij twee stevige aardbevingen de nodige schade opgelopen, wordt deze toch gezien als een meesterwerk van Iraanse tegelkunst. Ooit was elke centimeter van het exterieur met prachtige kalligrafie en blauw geglazuurde tegels gedecoreerd.

 

TABRIZ – KANDOVAN – TAKAB (340 km)

Vertrek naar Takab via Kandovan. Kandovan is ook voor Iraanse mensen vaak een dagje uit. Het dorp is een mooi voorbeeld van door mensenhand gegraven grot-woningen. Een groot aantal hiervan wordt al eeuwen bewoond. Het zijn huizen in vulkanische rotsen en vergelijkbaar met woningen in het Turkse Cappadocië. Het verschil is dat er hier nog wel in wordt gewoond.

Het volgende reisdoel is, naar wat wordt genoemd, ‘de troon van Salomon’. Deze site bevat de resten van een Zoroastrische tempel gewijd aan de godin Anahita. De site zou ook de bakermat van het Zoroastrisme zijn en is sinds 2003 door UNESCO tot werelderfgoed verklaard. Het complex ligt op een heuvel rondom een kratermeer en is geheel ommuurd. Dan nemen we de kortste weg naar de Takab. Dit traditioneel Koerdische provinciestadje heeft een bazaar, die druk bezocht wordt en een ontmoetingsplek is voor uitgeweken Syrische, Turkse en Irakese Koerden. Het hotel oogt een beetje stoffig, maar heeft door z’n eenvoud wel een zekere charme.

 

TAKAB – ZANJAN  140 kilometer

We laten Takab achter ons en rijden naar Zanjan. Onderweg passeren we de lemen dorpjes Shikhlar en Qaravolkhana. In Zanjan is het  tijd voor een korte stadstoer. Er is een wat toeristische ‘Rakhtshoy Khaneh’, een plek waar poppen verbeelden hoe in vroeger tijden de was werd gedaan. De bazaar staat bekend vanwege haar goede kwaliteit van ter plaatse gemaakte messen en tapijten. In de bazaar is ook een theehuis (voormalig badhuis). En de plaats kent een eigen museum, op loopafstand van het was-gebeuren. Het restaurant Snanu, in een oude caravanserai, staat bekend om haar abgusht (stoofpotjes met vlees), met live muziek. Grote porties, luide muziek. Het is maar dat je het weet.

 

ZANJAN – 180 kilometer – QAZVIN – 173 kilometer – RASHT

Je verlaat Zanjan en gaat op weg naar Qazvin. Na ongeveer 40 kilometer is er een stop is bij het mausoleum van II Khan Ölieitü, ook bekend als ‘de Koepel van Soltaniyeh’. Dit majestueus en solitair graf, geplaatst op de UNESCO werelderfgoedlijst, werd tussen 1302–1312 gebouwd en was ooit het centrale punt in een groot religieus complex vol moskeeën en Koranscholen. De tombe heeft één van de grootste bakstenen koepels ter wereld en wordt ook wel gezien als een voorstudie voor de Taj Mahal. Het gebouw is al vanaf de doorgaande weg al te zien, en ook in het verleden was het van ver zichtbaar met als doel de glorie van het Mongoolse rijk over te brengen aan naderende reizigers.

In Qazvin krijg je de restanten te zien van wat in de 16e eeuw de hoofdstad van het Perzische Safavidenrijk was. Monumenten die uit die tijd dateren, zijn de Haidariye madrasa en het Ali Qâpu Paleis. Het was Sjah Abbas die rond 1600, Qazvin als hoofdstad verruilde voor Esfahan. Dan rijden we door naar de Rasht, waar wordt overnacht.

 

RASJT –  35 kilometer – MASULEH –  120 kilometer – RUDKHAN CASTLE

De dag start met een bezoek aan één van de bekendste dorpen van het land: Masuleh. Het bijzondere van dit plaatsje is dat de daken van huizen overlopen in de fundering van de huizen die daar boven zijn gebouwd. Na dit allemaal goed in ons opgenomen te hebben stappen we weer in de bus voor een bezoek aan één van de kastelen uit de tijd.

Op ongeveer een uur rijden van Masuleh, bij het plaatsje Fuman, tref je het Rudkhan Castle, een kolossale middeleeuwse burcht opgetrokken uit zowel bak-, als natuursteen. Het is strategisch gebouwd op de top van een heuvel en er is een steil pad dat je daar heen brengt. Het is een stevige tocht en goed schoeisel is een voorwaarde. Langs het pad zijn allerlei schaduwrijke zitjes om te uit te rusten en waar thee, soep, fris en ook allerlei hapjes te krijgen zijn. De ruïne ligt in het groen en ziet er indrukwekkend uit. Ook veel Iraanse dagjesmensen zal je hier treffen, het is een plek die uitnodigt om gefotografeerd te worden.

 

RASJT – TEHERAN 365 kilometer

De route gaat via Lahijan, het centrum van de theeproductie van Iran aan de voet van het Alberzgebergte, hier kunnen de benen worden gestrekt. Na een korte theestop, hier oet de thee toch wel heel lekker zijn, stappen we weer in de bus voor het laatste traject naar Teheran.

 

TEHERAN

Vrije dag Teheran. De stad beschikt over een groot aantal musea die stuk voor stuk de moeite van het bezoek waard zijn. Laat je vooral niet weerhouden deze dag je eigen programma te maken, mocht je iets willen bezoeken buiten de stad bespreek dat dan met de reisleiding. Hier wat suggesties; het Fardousi plein, de Amerikaanse ambassade, de paleizen van de laatste sjah, tegenwoordig als museum te bezoeken. de bazaar, het Glas & Ceramiek museum (veel honderden jaren oud glaswerk en prachtige keramiek ondergebracht in een architectonisch interessant gebouw uit de Qajer-periode), het Nationaal Museum,  het ‘Muze-yeb Javaherat’ met zijn uitgebreide collectie edelstenen en kroonjuwelen, of het Golestan Paleis met als hoogtepunt het pauwentroon van de laatste Sjah. In het noorden vind je het cultuur historisch Saadaba complex met enkele paleizen van de laatse Sjah en diverse musea. Interessant is het Fine Arts Museum en het museum dat is geweid aan de avontuurlijke Omidvar Brothers. Om de hoek vind je Darban, wandelgebied bij uitstek en een plaats metr veel restaurantjes waar inwoners van Teheran op warme dagen de koelte zoeken. Een andere tip is het Niyavaran complex, het voormalig woonpaleis van de Sjah, Fara Diba en hun vier kinderen. Het ziet er bijna nog net zo uit als toen ze het hals over kop moesten verlaten.

 

TEHERAN – AMSTERDAM

Vroege transfer van het hotel naar het Imam Khomeini vliegveld voor de vlucht terug naar waar de reis gestart is.