Vervoer

Tijdens deze Ethiopië reis maken we gebruik van een eigen bus(je) met chauffeur. De bus is voorzien van airconditioning en het aantal zitplaatsen, afhankelijk van de groepsgrootte, is meer dan het aantal deelnemers. Het vervoer is in één bus, de groep wordt niet gesplitst. Verder is er een binnenlandse vlucht met Ethiopian Airlines. Gevlogen wordt van Lalibela naar Addis Abeba.

Accommodatie

Je verblijft over het algemeen in schone kleinschalige hotels In sommige plaatsen het beste ter plekke. Houd er wel rekening mee dat in een derde wereldland niet dezelfde maatstaven gelden als in Nederland. Eénpersoonskamers zijn beperkt boekbaar. Tijdens Timkat zijn niet overal onze reguliere hotels te boeken, soms omdat ze vol zijn, soms omdat de prijs dan meer dan verdubbeld wordt. We zijn dan genoodzaakt naar wat eenvoudiger accommodatie uit te wijken.

Prijs

De reissommen van de groepsreizen zoals vermeld op de website zijn per persoon op basis van indeling.

De reissommen op onze website kunnen veranderen. Dit is afhankelijk van de bezetting, vlucht en tijdstip van boeking. Het kan bijvoorbeeld ook komen doordat luchtvaartmaatschappijen hun tarieven veranderen, de goedkope klasse niet meer te boeken is, of dat er sprake van een nieuwe toeslag is.

Het kan dus gebeuren dat reizigers op dezelfde reis een andere reissom hebben betaald. Normaal gesproken geldt: hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper de reis. Onze prijzen zijn dus flexibel, de gepubliceerde reissom op onze website op het moment van boeking is van toepassing voor de reis.

Eten

Bij deze reis is het ontbijt inbegrepen. De lunches en diners zijn niet inbegrepen. Tijdens reisdagen wordt vaak onderweg geluncht. Voor het avondeten wordt er meestal een suggestie gedaan voor een bepaald restaurant; het staat iedereen echter vrij hier wel of niet aan mee te doen. Ook kan er vaak in het hotel gegeten worden, maar je kunt ook op eigen houtje op pad gaan. Gemiddelde kosten voor een avondmaaltijd zullen niet hoger zijn dan € 12,- p.p.

Groepsgrootte

De grootte van de groepen ligt tussen de 10 en 18 deelnemers, een enkele keer kan hiervan afgeweken worden. Soms is er sprake van een andere nationaliteit maar nagenoeg altijd zijn het Nederlanders en Vlaamssprekende Belgen. De verhouding mannen/vrouwen is doorgaans gelijk en bij elke reis is er wel een aantal alleenboekers. Bij deze reis is boeken op ‘indeling’ niet meer mogelijk.

Geld

De munteenheid in Ethiopië is de Birr (1 Birr  = ca. € 0,10). Bekijk voor de actuele koers: www.oanda.com/convert/classic. Neem geen Birrs mee vanuit Nederland, de koers is dan erg ongunstig. Het beste om mee te nemen zijn cash euro’s (of dollars). Pinnen is niet overal mogelijk, maar kan vaak wel. Vergeet niet voor je vertrekt je pas op ‘buiten Europa’ te laten zetten. Natuurlijk bepaal je zelf voor een groot gedeelte hoeveel je uitgeeft, maar € 400,- p.p. (voor 16 dagen) voor maaltijden en entrees is misschien een indicatie.

Pot

Het is praktisch om gezamenlijk een ‘pot’ te maken, hieruit kunnen onder andere fooien betaald worden en waar nodig de ‘verplichte’ gidsen worden ingehuurd, of ‘afgekocht’. De ervaring heeft ons geleerd dat dit iedereen veel gemak oplevert. De inleg hiervoor is 35 tot 45 euro, afhankelijk van de groepsgrootte.

Klimaat in januari

Januari is de beste reistijd voor Ethiopië. Deze maand valt in het droge seizoen die loopt van oktober tot februari. De temperaturen kunnen in de avonden wel heel erg dalen. Dus vesten en jassen komen dan van pas. Ethiopië kent vanwege de verscheidenheid aan landschappen, meerdere klimaatbeelden. De oostelijke laaglanden zijn warm en drukkend en hebben een woestijnklimaat. De reis van Rosetta speelt zich echter af in de heuvels en bergen en daar is het klimaat meer gematigd tot aanzienlijk koeler. Het noorden is doorgaans het hele jaar te bereizen, gemiddelde temperatuur in januari is 23 graden met wisselende avondtemperaturen. Het regenseizoen duurt van juni tot september; de meeste regen valt in de namiddag in de centrale en westelijke hooglanden. In de warme laaglanden is lichte kleding voldoende, maar in de heuvels is warmere kleding aan te bevelen, in de avonduren kan het sterk afkoelen. Bekijk deze website voor het weerbericht: http://www.weeronline.nl/Afrika/Ethiopie/42

Programma

Het programma wordt zoveel mogelijk aangehouden als is aangegeven; het kan echter voorkomen dat er toch afwijkingen zijn b.v. dat een programma onderdeel in de middag wordt afgewerkt i.p.v. in de ochtend, of op een andere dag. Soms zijn deze wijzigingen pas tijdens de reis bekend, een enkele maal al voordat de reis begint. Van wezenlijke wijzigingen die bekend zijn voor de reis wordt van te voren melding gemaakt.

Excursies

De meestre excursies zijn bij de reissom inbegrepen! Entrees zijn niet bij de reissom inbegrepen. Het staat een ieder vrij hier wel of niet aan een excursie deel te nemen.

Reisleiding

De Nederlandse reisleid(st)er is geen gids. Verwacht van hem/haar dus geen uitgebreide verhalen over de geschiedenis en cultuur, maar beschouw hem/haar als aanspreekpunt en centrale figuur voor de uitvoering van de reis. Een aantal malen wordt er gebruik gemaakt van de diensten van een lokale, Engelssprekende gids, dit is op een aantal sites verplicht. De reis wordt, ongeacht de grootte van de groep, uitgevoerd met Nederlandse reisleiding.

Bagage

Kan het best mee genomen worden in een niet té grote koffer, of rugzak. Naast je normale reisbagage (max. 20 kilo) en een reisgids over Ethiopië verdient het aanbeveling de volgende artikelen mee te nemen:

* geldbuidel (b.v. voor op de heup, of onder je kleren)
* zonnebril, iets voor op het hoofd tegen de zon, zonnecrème
* oordopjes, wekker (of wat daar voor door kan gaan)
* zaklamp en reserve batterijen (ook voor camera)
* evt. eigen handdoek,
* rol toiletpapier (tijdens de reis steeds bij de hand hebben)
* EHBO-spulletjes, muggenolie, evt. gele inentingsboekje
* modium (anti-diarree-middel) en/of entosorbine, ORS
* adapter/eurostekker/oplader(s)
* slippers (douche)
* evt. reservebril voor contactlensdragers (het kan stoffig zijn)
* keeltabletten (airconditioning en stof slaat op de keel)
* reisverzekering werelddekking + kopie van de polis!!

Gezondheid

Vaccinaties zijn niet verplicht. Wie geen risico wil nemen wordt vaccinaties DTP, tyfus en Hepatitis A aangeraden. Vaccinaties en informatie hierover zijn te verkrijgen bij een lokale GGD of bij de eigen huisarts. Voor een advies per land kun je deze site bekijken http://www.lcr.nl. Vooral in de zomer verlies je veel vocht door transpiratie, in combinatie met reizigersdiarree kan dit uitdroging veroorzaken. Aangeraden wordt om altijd een fles water bij je te dragen en zo vaak mogelijk te drinken.

Kleding

Als gast in een land worden lokale gebruiken graag gerespecteerd. Bij bezoeken aan kerken en soms ook binnen kleinere gemeenschappen word je geacht bedekkende kleding te dragen (rok, broek, shirt of blouse met lange mouwen). Na zonsondergang zijn lange mouwen en lange broek aan te raden i.v.m. muggen en ’s avonds kan het flink afkoelen.

Reisdocumenten

Je paspoort moet bij vertrek uit Ethiopïe nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Het visum kun je bij aankomst op het vliegveld kopen. Dit kost bedragen circa €45,- . Ongeveer een week voor vertrek wordt het e-ticket toegestuurd.

Tijdsverschil

Het is in Ethiopië in de winter 2 uur later dan in Nederland, in de zomer is het 1 uur later.

Communicatie

Mobiel telefoneren kan (nog) niet overal. In Addis Abeba zijn de meeste internetmogelijkheden. Een beperkt aantal hotels heeft WiFi.

Voltage

Het voltage in Ethiopië is 220 volt en je kunt hier niet overal met ‘onze’ stekkers terecht. Een verloopstekker is dus aan te raden. Het afsluiten van elektriciteit komt nogal eens voor tijdens de regenperiode. Een zaklamp is dan handig. Neem zonodig ook (goede) batterijen mee voor je apparatuur. Zie ook: http://electricaloutlet.org/type-d.

Tot slot

We proberen alle reizen uit te voeren conform de verwachtingen die je redelijkerwijs van deze reizen mag hebben. Door de bestemmingen die wij aandoen hebben de reizen een avontuurlijk karakter. Dingen veranderen in de loop van het seizoen, visumregels worden aangescherpt, plotseling is er sprake van een onvoorziene belasting, toeslag, etc. Ook kennen we niet alle hotelkamers van de hotels die tijdens de reis gebruikt worden en weten we soms niet van te voren in welke bus gereden gaat worden. Zijn er feiten of dingen die tijdens de reis echt anders zijn dan je op grond van onze informatie mocht verwachten, laat dit dan duidelijk en tijdig, d.w.z. tijdens de reis weten, eerst aan de direct betrokkene(n), als dat geen uitkomst biedt aan het kantoor in Nederland. Soms is er enkel sprake van miscommunicatie en kan er met weinig moeite een ‘probleem’ worden verholpen.