DAG 1 – VLUCHT NAAR ADDIS

Vlucht naar Addis Abeba. Addis Abeba is de grootste plaats in de Hoorn van Afrika en ligt op een hoogte van 2400 meter. Het vertrek is vanaf Schiphol. Anders dan soms geschreven wordt is het visum ter plekke verkrijgbaar. Kosten voor het visum bedragen circa 48 euro. In het donker, inmiddels ruim na middernacht, is het nog een kort ritje naar ons centraal gelegen hotel.

 

DAG 2 – ADDIS CITY TOUR MET GIDS

Met een lokale gids krijg je vandaag een goede impressie van de hoofdstad van het land; Addis Abeba. Veel speelt zich af op straat en kraampjes en stalletjes vormen een vrolijke chaos. In het nationaal museum krijg je vervolgens een idee van de vele unieke locaties van het land en ligt een replica van Lucy, waarvan wordt gezegd dat het de eerste ‘mens’, is gewest. Op een grote overzichtskaart in het museum staat de diverse Ethiopische UNESCO sites aangegeven. En aan het eind van de middagkrijg je de eerste Ethiopisch kerk te zien, de ‘Holy Trinty Cathedrale’. Als je dan  ’s avonds het traditionele gerecht ‘injera’ eet en daar een glaasje ‘honingwijn’ bij drinkt, besef je dat je wel heel ver van huis bent.

 

DAG 3 –  NAAR DEBRE MARKOS

Voorzien van de nodige birr, de nationale munteenheid start de dag met  met een rit richting Tanameer. De weg voert door een aantal traditionele dorpen van Oromo stam. Ook krijg je het eerste Ethiopische klooster te zien. Het is het 13e eeuwse Debre Libanos. Het klooster, dat op de rand van een kloof staat, is één van de grootste van het land en is een waar pelgrimsoord. Een uurtje verder staat in Debrke Markos een comfortabel hotel voor deze nacht.

 

DAG 4 – AANKOMST BAHAR DAR

Nog nagenietend van de Blue Nile Gorge (één van de spectaculairste kloven in de wereld, groter, breder en dieper dan de Grand Canyon) is er het Zengena kratermeertje waren de eerste apen te spotten zijn. Je vindt hier de zwart-witte Columbus monkey, het dier is wat schuw, maar meestal pik je er door het gebladerte wel iets van op. De volgende stop is dan Bahar Dar, aan het Tanameer met diverse eilandjes waar kerkjes op zijn gebouwd. Ieder kerkje heeft een eigen ‘koperen kruis’ dat boven op houten stokken door bewakers wordt rondgedragen.

 

DAG 5 – TANAMEER EN NIJLWATERVALLEN

Met een motorbootje kunnen we enkele Koptische kerken op eilandjes in het Tanameer bezoeken. De architectuur is typisch Afrikaans; rond met riet. Je krijgt kleurrijke muurschilderingen te zien van draken en demonen. Bewakers met enorme sleutels openen hoge houten deuren en tonen in devote sfeer trots hun kerkschatten: handgeschreven bijbels en honderden jaren oude koperen kruisen. De middag is gereserveerd voor de beroemde Nijlwatervallen. Het busje rijdt tot de stenen brug uit de Portugese tijd en het laatste stuk leg je lopend af.

 

DAG 6 – GONDAR TIMKAT FESTIVAL

Met ons busje rijden we naar Gondar. Het geel-bruin van de weg steekt prachtig af tegen het landschappelijk groen. Onder begeleiding verken je Gondar. De van oorsprong Portugese kastelen die het stadje domineren dateren uit de 17e en 18e eeuw. In deze periode was Gondar het machtscentrum van het toenmalige Abessinië. Verder is er de beroemde Debre Berhan Selassie kerk. Deze is bekend om haar plafondschildering van zo’n 1000 engelen. Er is ook een uitgaansleven. Zoals overal in het land barretjes met live muziek en intieme restaurants.

Het Timkat festival wordt jaarlijks gehouden halfweg januari, dat is dan ook waar we voor komen. Er is dan een kleurrijke Timkat-processie waarbij een replica van de Ark van het Verbond wordt meegedragen. Deze Ark was het allerheiligste voorwerp in het Jodendom. Het was een draagbare, van acaciahout gemaakte kist, waarin de stenen tafelen met de Tien Geboden werden bewaard.

 

DAG 7 – GONDAR TIMKAT FESTIVAL

In Gondar wordt het festival afgesloten door de hogepriester die het sein tot ‘nat worden’ geeft, dat als symbool voor het dopen van Jezus geldt. Men springt vervolgens massaal in de baden die ooit toebehoorden aan de 17-eeuwse keizer Fasilades.

 

DAG 8 – SIMIEN NATIONAL PARK

De afstand naar het noordelijk gelegen Axum is per bus te groot om in een dag te overbruggen. gelukkig maar want zo is er voldoende tijd voor het Simien National Park. Je slaapt vannacht aan de voet van het gebergte in weliswaar eenvoudige accommodatie, maar het hotel wordt beschouwd als een van de betere ter plaatse. Op weg naar het park krijg je al te maken met de mooie vergezichten, die alleen maar mooier worden. Na incheck in het hotel kun je met gids en scout op zoek naar de ‘Gelada Baboon’. Deze baboon komt alleen in Ethiopië voor en is uniek in zijn soort.

 

DAG 9 – OBELISKEN VAN AXUM

Over spectaculaire kronkelwegen zetten we de tocht voort. Zoals zo vaak zien we tijdens de rit grote groepen mensen lopen. Met spaden en paraplu’s trekken ze de velden in. Zo nu en dan is er een fotostop en vooral het laatste deel van het traject heeft bijzonder mooie vergezichten. Dan komen we aan in Axum. Tussen door eucalyptusbomen en koffiestruiken beschaduwde heuvels vinden we obelisken die in originaliteit de Egyptische overtreffen. Het lijken flatgebouwen met deuren en ramen, maar de monolieten zijn massief. Vermoedelijk zijn het van oorsprong grafmonumenten geweest.

 

DAG 10 – AXUM

Vandaag verkennen we deze mystieke plaats. Natuurlijk worden bovenbeschreven stèles bewonderd. Maar er is ook tijd voor de Heilige Maria van Zion kerk, waar volgens de verhalen, zwaar bewaakt in een bijgebouw, de Ark van het Verbond wordt bewaard. De baden van de koningin van Sheba, het lokale museumpje en vele ruïnes van paleizen en andere opgravingen maken het een lustoord voor archeologen. In de middag kun je zelf ronddwalen in deze stad, souvenirs kopen, of de markt afstruinen.

 

DAG 11 – BINNENLAND VAN ETHIOPIË

Over spectaculaire kronkelwegen zetten we de tocht voort. Inmiddels zijn je al veel vergezichten en prachtige panorama’s  aan je voorbij getrokken, het mooiste is tot vandaag bewaard. Al snel komen we in Adwa, de plaats waar in 1896 de Italianen vernietigend verslagen werden door de Ethiopiërs. Er staat een monument voor de gesneuvelde Italianen en er is een grafveld. Dan gaat het weer verder, langs vijgcactussen en hellingen begroeid met acacia’s. Ook krijg je eerste uitgehakte kerken te zien. Mekele is ook de plaats waar het zout vanuit de Danakil wordt verhandeld. Grote zoutblokken worden aangevoerd door dromedarissen. Paard-en-wagens brengen het zout verder naar de stad. Met  geluk kun je zien dat ze aankomen, of op expeditie gaan. Je heb dan wel echt geluk!

 

DAG 12 – PELGRIMSOORD LALIBELA

Vandaag arriveren we in het uit de 12e eeuw daterend pelgrimsoord Lalibela. Hier vinden we de in de grond uitgehakte rotskerken, door velen beschouwd als achtste wereldwonder, de tegenhanger van het Jordaanse Petra. In totaal staan hier 11 kerken, wisselend van omvang en over drie clusters verdeeld. Het is bijna niet voor te stellen dat dit door mensenhanden is gemaakt, er bestaat dan ook het verhaal dat het engelen zijn geweest die de kerken hebben gegraven. Maar misschien is er eerst nog een koffieceremonie op het dakterras van ons hotel. Morgenvroeg is het genieten van het uitzicht, het hotel heet niet voor niets ‘Panoramic view’.

 

DAG 13 – LALIBELA

Vandaag is het tijd voor verkenning van dit door religie ondergedompelde dorpje. De legende vertelt dat Koning Lalibela met hulp van engelen deze kerken in 24 uur heeft gebouwd. Over ongeplaveide paden kun je uren dolen door dit onderaardse gangenstelsel waar de kerken door trappen en bruggetjes met elkaar zijn verbonden.

 

DAG 14 – LALIBELA

Deze dag is uitgetrokken voor het Asheton Mariam klooster (facultatief).  Deze kerk was de eerste van kerken van en rond Lalibela. De locatie was oorspronkelijk ook bedoeld voor de andere kerken. Bij nader inzien besloot men de plaats te verruilen, wat te maken had met de structuur van de rotsen. Een tweede optie is een excursie naar een minder bekende rotskerk uit de 6 e eeuw op 35 km rijden van Lalibela op de Sekota road. Het is de Bilbao Chirkos kerk, erg authentiek en met een enthousiaste priester die alle schatten laat zien en van de heilige honing laat proeven.

 

DAG 15 – VLUCHT NAAR ADDIS ABEBA

In de middag vliegen we terug naar Addis Abeba, de stad waar de reis is begonnen. Terug in Addis is er voor de laatse nacht voor iedereen nog een kamer gereserveerd. De reisleiding weet nog wel een geschikte locatie voor een afsluitende maaltijd waarbij de reis al vast een beetje geevalueerd kan worden.

 

DAG 16 – AANKOMST AMSTERDAM

Vlucht via Cairo terug naar Amsterdam, of indien gewenst naar Brussel. Aankomst aan het eind van de ochtend.

Wijzigingen voorbehouden

=================