VLUCHT NAAR BRUISEND TBILISI

Bij aankomst word je opgewacht door onze lokale agent die voor een vlotte transfer zorgt naar het hotel in de oude binnenstad. De accommodatie bevindt zich op loopafstand van alle bezienswaardigheden.

 

STADSVERKENNING VAN TBILISI

Stadsverkenning met een Engelssprekende gids door het oude deel van de stad. De meeste sites zijn lopend makkelijk te bereieken. Gestart wordt met een bezoek aan de 13e eeuwse Metekhi kerk, strategisch gelegen aan de rivier de Kura. Dan volgen de badhuizen met zwavelhoudend water, de burcht, de synagoge  en natuurlijk de houten huizen met bewerkte balkonnetjes. Het Nationaal Historisch Museum is iets dat zeker ook niet mag ontbreken in deze wandeling. De Rustavali Avenue tenslotte is er voor ‘lopen en kopen’, maar voel je vooral hiertoe niet verplicht. ’s Avonds is het happen en stappen in de buurt van Gardin Street, met restaurantjes, coctailbars en terrassen is het; the place to be for hipsters!

 

VAN TBILISI NAAR GUDAURI

De route van vandaag voert langs wouden en kleine gehuchten en brengt ons naar Mitskheta, de oude hoofdstad van het land. Hier bekijken we de Svetiskhoveli Kathedraal en het Jvari klooster. Beide gebouwen behoren tot het door de UNESCO opgestelde werelderfgoed. Na ruim de tijd gekregen te hebben om al dit erfgoed als blijvende herinnering op te slaan, gaat de reis verder naar Kazbegi. Over de Military Highway rijd je naar Stepantsminda. Deze weg is aangelegd in de tijd dat de Russen het in Georgië nog voor het zeggen hadden. Aan het eind van de middag kom je aan in wat officieel Stepantsminda heet, maar beter bekend staat als Kazbegi.

 

GUDAURI – KAZBEGI

Vandaag krijg je de Gergeti Trinty Church te zien, de door buitenlanders meest bezochte en gefotografeerde kerk van Georgië. Het mooiste is om naar de hooggelegen kerk te lopen, het is een steil, wat moeilijk begaanbaar steil pad langs boerenschuren en plattelandshuisjes. Wie dit wat te inspannend vind kan gebruik maken van diensten die door de dorpsbewoners worden aangeboden, per paard of 4×4 naar boven gereden worden. De inspanning wordt beloond, want het zicht op één van de hoogste bergen van het land, de Mount Kazbegi (meer dan 5000 meter), is een blijvende herinnering. Na al dit moois gezien te hebben en na nog wat rondkijken in het dorpje gaan we terug naar Gudauri.

 

GORI EN UPLISTSIKHE

We dalen weer en komen terecht in Gori waar je het museum, geboortehuiis en treinstel van Josef Stalin kunt bekijken. Maar eerst krijg je de restanten van het eeuwenoude Uplistsikhe te zien. Een plaats die in het gesteente is uitgehakt met stadse kenmerken zoals een theater en basiliek. Je eindigt vandaag in Kutaisi.  Ook hier wordt overnacht in een sfeervol guesthouse, waar ook de avondmaaltijd voor ons wordt bereid.

 

KUTAISI en BORJOMI

Eerst bezoek je in Kutaisi de Bagrati kerk uit de 11e eeuw, waarvan de restauratie inmiddels enkele jaren voltooid is. De redelijk moderne verbouwing was voor de UNESCO aanleiding om de kathedraal te schrappen van haar lijst van ergoed. Mee eens?. Ook krijg je het Gelati klooster en de daarbij gelegen academie te zien, waar de ‘vader des vaderlands’ David de Bouwer begraven ligt. Dan rijden we richting Borjomi om daar kennis te maken met het bijzondere bronwater van deze streek.

 

VARDZIA EN TERUG NAAR TBILISI

Excursie naar het imposante grottencomplex van Vardzia. Over een lengte van bijna een halve kilometer en 6 verdiepingen hoog vind je hier zo’n 3000 in de rotsen uitgehakte grotten. De kern van het complex is de Assumption kerk. De gevel hiervan is bij een aardbeving verdwenen maar de fresco’s uit de 12e eeuw worden tot de mooiste van de regio gerekend. Het bij de kerk horende klooster is ook vandaag de dag nog in gebruik. Via een mooie route langs een aantal meren bereik je uiteindelijk weer Tblisi.

 

TBILISI

Terug In de hoofdstad. Facultatief is het vandaag mogelijk het oostelijk gelegen David Gareja grottencomplex en het wijngebied Kagheti te bezoeken. Na het tegen de bergen aangebouwde Lavra klooster bekeken te hebben )6e eeuw) is het wandelend over de bergkam nog een klein uurtje naar het Udabno klooster. De grotten die bij het klooster horen zijn van religieuze fresco’s voorzien. Het klooster ligt hoog en je hebt daar mooi zicht over vallei die aan Azerbeidzjan grenst. ’s Avonds rest nog tijd voor inkopen in een lokaal biertje in één van de barretjes, of restaurantjes in de oude binnenstad.

 

VLUCHT

Vroege transfer naar het internationale airport van Georgië, dat op ongeveer 17 kilometer van Tbilisi ligt. Deze dag wordt met name bepaald door de vlucht terug naar Nederland, of België.