RECHTSTREEKSE VLUCHT NAAR TBILISI

Rechtstreekse vlucht met KLM / Georgian Airways naar Tbilisi, de hoofdstad van Georgië, waar je rond 17.00 uur lokale tijd aankomt en wordt opgewacht door onze partner die voor een vlotte transfer naar een centraal gelegen hotel zorgt. Al deze dag is je kennismaking met lokale keuken. Georgiërs eten graag vlees en vis, maar ook vegetarische gerechten zijn volop te krijgen. Er wordt veel gewerkt met hazelnoten, walnoten, verschillende soorten kaas, uien, knoflook, rode peper, zure groente, granaatappel en verse kruiden (koriander, dille, peterselie, munt). Gesprekken aan tafel worden regelmatig onderbroken door de ‘tamada’ of toostmeester, die steeds weer een nieuwe toost in gang zet. Ieder aan tafel draagt bij aan de toosten en voegt het liefst iets origineels of moois toe.

 

STADSVERKENNING TBILISI

Stadsverkenning, met lokale gids, van het oude deel van de stad. Welcome in the ‘Pearl of the Kaukasus’, of anders gezegd ‘Welkom in Georgië’, samen met Armenië een christelijk eiland in een islamitische zee. De bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar en zijn vanuit het centraal gelegen hotel makkelijk bereikbaar. Bezoek de 13e eeuwse Metekhi kerk, strategisch gelegen aan de rivier de Mtkvari. Dan de badhuizen met zwavelhoudend water, de burcht, de synagoge en natuurlijk de houten huizen met bewerkte balkonnetjes. Het stratenplan is simpel, maar door de drukte doet het wat chaotisch aan. De Rustavali Avenue is voor ‘lopen en kopen’ en ’s avonds is het goed toeven in het mondaine wijkje rond Chardin street, een bruisend buurtje met straatmuzikanten en bandjes die in café’s en op terrassen voor live muziek zorgen. In het oude centrum heerst een levendig stadsleven waarin restaurants. bars en restaurants, tot laat in de nacht een actieve rol spelen.

 

NAAR GUDAURI, UNESCO’S WERELDERFGOED

Een niet al te lange rit brengt ons naar Mitskheta, de oude hoofdstad van het land. Hier krijg je de Svetiskhoveli Kathedraal en het Jvari klooster te zien. Beide gebouwen behoren tot het door de UNESCO opgestelde werelderfgoed. De volgende etappe leidt naar het Ananuri complex, een oude vesting met twee rijk gedecoreerde kerken aan een meer. Met late avondzon baadt de burcht in de laatste zonnestralen, mooi moment voor een foto-stop. Via de Military Highway kom je uiteindelijk in Gudauri, dit is een boven de boomgrens gelegen skioord. Hier overnachten we in een goed hotel om morgen de ‘Drievuldigheidskerk’ te bezoeken.

 

DRIEVULDIGHEIDSKERK – GORI – KUTAISI

Prachtig gelegen, volledig geïsoleerd op een heuveltop met als achtergrond de besneeuwde Mount Kazbek (ruim 5000 meter en één van de hoogste berg in de Kaukasus) vind je de Gergeti Trinity kerk. Vanuit het hotel is het een rit van ruim een uur over een slecht begaanbare en kronkelende weg met besneeuwde bermen. Vanuit het dorp tot waar de chauffeur kan komen is het een klimmetje van ongeveer anderhalf uur naar de drie-eenheids-kathedraal. Het alternatief dat door dorpsbewoners geboden wordt is paard en fourwheeldrive. Na het bezoek wordt de daling naar Kutasi ingezet. Onderweg de nodige stops, waarvan er in ieder geval één is bij het ietwat vervallen ‘Russisch-Georgisch vriendschapsmonument’.

Opweg naar Kutiasi is er een stop in  Gori, de geboorteplaats van Jozeph Stalin. Zijn geboortehuis staat er nog en ook is er het door hemzelf ter meerdere eer en glorie neergezette ‘Stalinmuseum’. Ook kun je zijn gepantserde treinstel bekijken. De chique met mahoniehout uitgevoerde wagon heeft een keukentje, een communicatie coupé, gastenvertrekken, een salon en een slaap- en badcoupé.

 

KUTASI – BAKURIANI

De dag begint met een aantal sites in en rond Kutaisi. Het land van Kolchis, de naam waarmee dit gebied in de oudheid werd aangeduid. De streek is bekend uit het verhaal van de Griekse mythe Jason en de Argonauten die hier het Gulden Vlies kwamen halen. Het eeuwenoude centrum van het plaatsje wordt gevormd door statige klassieke gebouwen rond een centraal plein. In de zomer vinden hier vaak openluchtconcerten plaats waar veel jongeren op afkomen. Je bezoekt de Bagrati kerk uit de 11e eeuw, waarvan de restauratie zojuist voltooid is. De ingrijpende verbouwing was voor de UNESCO reden om de kathedraal van haar lijst van erfgoed te schrappen. Kijk en oordeel zelf of dit terecht is. Ook krijg je het Gelati klooster en de daarbij gelegen academie te zien, waar de ‘vader des vaderlands’ David de Bouwer begraven ligt. Dan rijden we naar het hoger Bakuriani, in winter en voorjaar een op en top skioord.

 

NAAR VARDZIA

Tijd voor het imposante grottencomplex van Vardzia. Het klooster was een initiatief van de nu nog steeds populaire Koningin Tamar. Over een lengte van bijna een halve kilometer en 6 verdiepingen hoog vind je hier zo’n 3000 in de rotsen uitgehakte grotten. De kern van het complex is de Assumption kerk. De gevel hiervan is bij een aardbeving gedeeltelijk verdwenen maar de fresco’s uit de 12e eeuw worden tot de mooiste van de regio gerekend. Het bij de kerk horend klooster is ook vandaag de dag nog in gebruik. In hoogtijdagen woonden hier zo’n 2000 monniken. Na dit bekeken te hebben rijden we over de uitzonderlijk mooie vlakke ‘Meren-route’ terug naar Tbilisi.

 

DAVID GAREJA

Deze dag is gepland voor een facultatieve rit door een desolaat semi-woestijn landschap voor een bezoek aan het David Gareja grottencomplex uit de 6e eeuw. Na het tegen de bergen aangebouwde Lavra klooster bekeken te hebben is het wandelend over de bergkam nog 50 minuten naar de restanten van het Udabno klooster. De grotten die bij het klooster horen zijn van religieuze fresco’s voorzien. Het klooster ligt hoog en je hebt  mooi zicht over de vallei van het westelijk deel van Azerbeidzjan

Terug rijd je door het beroemde wijngebied Kagheti, de wijnkelder van Georgië. De streek was tijdens de bezetting de grootste wijnleverancier van de Sovjet-Unie. De karaktervolle donkere wijnen worden in dit gebied nog volop geproduceerd, vaak kleinschalig op traditionele manier. Na een bezichtiging van één van de vele wijnboerderijen, die wordt afgerond met een proeverij (waar de chauffeur niet aan mee doet), worden we teruggebracht naar ons hotel in Tbilisi. Mocht je in deze excursie niet geinteresseerd zijn dat heb je een vrije dag in Tbilisi (ook leuk).

 

VLUCHT TERUG NAAR ALSGEWENST AMSTERAM, BRUSSEL, DUSSELDORF

Na een laatste avond in Tbilisi resteert de vlucht terug naar thuis. Als je naar het vliegveld wordt gereden blijkt dat ook in de vroege ochtend de St. Nicolaaskerk en de Narikalavesting het stadsbeeld domineren. Het busje brengt je in een half uurtje naar de internationale luchthaven Novo Alexeyevka, voor de rechtstreekse vlucht naar Schiphol.