Vervoer

Tijdens deze reis gebruiken we een eigen bus(je) met chauffeur. Deze bus is voorzien van airconditioning. De grootte van de bus hangt af van het aantal reizigers. Er zijn altijd meer zitplaatsen dan deelnemers.

Accommodatie

Je verblijft over het algemeen in goede toeristenklasse hotels ***, bewust gekozen voor ligging of comfort . Houd er wel rekening mee dat in Armenië niet dezelfde maatstaven gelden als in Nederland. De hotelkamers hebben minimaal een eigen douche/toilet en airconditioning. Wil je een éénpersoonskamer dan bedraagt de meerprijs €245,00,- voor de hele reis.

Groepsgrootte

De grootte van de groepen ligt tussen de 8 en 17 deelnemers, een kleine afwijking is mogelijk. Soms is er sprake van een andere nationaliteit maar nagenoeg altijd zijn het Nederlanders en Vlaamssprekende Belgen. De verhouding mannen/vrouwen is doorgaans gelijk en bij elke reis is er wel een aantal alleenboekers. We gaan er vanuit dat als je alleen boekt, je geen bezwaar hebt tegen kamerindeling (mannen bij mannen, vrouwen bij vrouwen).

Eten

De reis is inclusief ontbijt. De lunches en diners zijn niet overal inbegrepen. Lunchen doen we in overleg met de reisbegeleider soms onderweg. Voor het avondeten wordt er meestal een suggestie gedaan voor een bepaald restaurant; het staat iedereen echter vrij hier wel of niet aan mee te doen. Het is ook een goede gelegenheid om zelf op pad te gaan en kennis te maken met de lokale keuken. Tijdens de vlucht wordt er tegen betaling een maaltijd aangeboden, die soms snel uitverkocht zijn. Het advies is om zelf iets te eten mee te nemen aan boord.

Programma

Het programma wordt zoveel mogelijk aangehouden als is aangegeven; het kan echter voorkomen dat er toch afwijkingen zijn b.v. dat een programma onderdeel in de middag wordt afgewerkt i.p.v. in de ochtend, of op een andere dag. Soms zijn deze wijzigingen pas tijdens de reis bekend, een enkele keer al voordat de reis begint. Van wezenlijke wijzigingen die bekend zijn voor de reis wordt van tevoren melding gemaakt.

Prijs

De reissommen van de groepsreizen zoals vermeld op de website zijn per persoon op basis van indeling.De reissommen op onze website kunnen veranderen. Dit is afhankelijk van de bezetting, vluchtbeschikbaarheid en tijdstip van boeking. Het kan bijvoorbeeld ook komen doordat luchtvaartmaatschappijen hun tarieven veranderen, de goedkope klasse niet meer te boeken is, of dat er sprake van een nieuwe toeslag is.

Het kan dus gebeuren dat  reizigers op dezelfde reis een andere reissom hebben betaald. Normaal gesproken geldt: hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper de reis. Onze prijzen zijn dus flexibel, de gepubliceerde reissom op onze website op het moment van boeking is van toepassing voor uw reis.

Reisleiding

Bij deze korte reizen kan de meereizende gids tevens reisleider zijn. Beschouw hem/haar als aanspreekpunt en centrale figuur voor de uitvoering van de reis.  De reisleider laat je kennismaken met het hedendaagse leven, weet de restaurantjes waar je anders niet terecht zou komen en laat je profiteren van zijn netwerk en kennis van het land.

Gezondheid

Vaccinaties zijn niet verplicht. Wie absoluut geen risico wil nemen wordt vaccinaties DTP, tyfus en Hepatitis A aangeraden. Vaccinaties en informatie hierover zijn te verkrijgen bij een lokale GGD of bij de eigen huisarts. Voor een advies per land kun je deze site bekijken www.lcr.nl. Vooral in de zomer verlies je veel vocht door transpiratie, in combinatie met reizigersdiarree kan dit uitdroging veroorzaken. Aangeraden wordt om altijd een fles water bij je te dragen en zo vaak mogelijk te drinken.

Beste reistijd

De beste tijd om te reizen in is het voor of najaar, dan is het klimaat op zijn best. In de winter is het erg koud en in de maanden juli en augustus kan het erg heet zijn. In de avonden kan het flink afkoelen. Armenië, met binnen zijn landsgrenzen de berg Ararat, is een klein bergachtig land met doorgaans prachtige zomers. Je kunt hier tot twaalf uur per dag van de zon en hoge temperaturen genieten, al kan het in de nacht sterk afkoelen. Bekijk deze website voor het weerbericht:

Geld

De munteenheid in Armenië de Dram (AMD). Bekijk voor de actuele koers: www.oanda.com/convert/classic. Neem geen AMD’s mee vanuit Nederland, de koers is dan erg ongunstig. Het beste om mee te nemen zijn cash euro’s (of dollars). Zorg er in ieder geval voor ongeveer € 150,- contant, in papiergeld, bij je te hebben. In Armenië kun je op beperkt pinnen. Het is handig om gezamenlijk een ‘fooienpot’ te maken. De ervaring heeft ons geleerd dat dit iedereen veel gemak oplevert. Meer informatie hierover ontvang je drie weken voor aanvang van de reis.

Reisdocumenten

Voor Armenië koop je het visum bij aankomst op het vliegveld (circa €10). Het is dus niet nodig om het paspoort op te sturen, ook worden hier geen pasfoto’s gevraagd. Ongeveer een week voor vertrek wordt het e-ticket toegestuurd.

Kleding

Je kunt je ‘gewone’ westerse kleding aan tijdens de reis en het is het beste om ‘laag over laag’ kleding mee te nemen. In de kerken wordt het gewaardeerd als de schouders en bovenbenen bedekt zijn. Voor vrouwen is een hoofddoek ook aan te raden op sommige plaatsen.

Excursies

Alle excursies zijn inbegrepen tenzij anders vermeld. Entrees zijn niet in de reissom inbegrepen. Het bedrag dat je hiervoor moet reserveren is niet noemenswaardig.

Communicatie

Mobiel telefoneren kan in Armenië, er is een goede dekking. Hotels hebben nagenoeg allemaal WiFi.

Tijdsverschil

In Armenië is het in de winter 3 uur later, in de zomer 2 uur later.

Bagage

Kan het best mee genomen worden in een niet té grote koffer, rugzak of handzame tas. Naast je normale reisbagage (max. 20 kilo) en een reisgids over Armenië verdient het aanbeveling de volgende artikelen mee te nemen:* geldbuidel (b.v. voor op de heup, of onder je kleren)
* zonnebril, iets voor op het hoofd tegen de zon, zonnecrème
* oordopjes
* universele verloopstekker
* imodium (anti-diarree-middel) en/of entosorbine
* slippers (douche)
* zwemkleding
* keeltabletten (airconditioning slaat op de keel)
* reisverzekering + kopie van de polis!!
* EHBO-spulletjes, muggenolie
* (warme)trui/vest/jas; ’s avonds en ‘s ochtends vroeg kan het fris zijn
* regenkleding
* hoofddoek voor vrouwen
* stevige (wandel)schoenen

Voltage

In Armenië is het voltage 220 volt. Zie ook: http://electricaloutlet.org/type-c.

Tot slot

We proberen alle reizen uit te voeren conform de verwachtingen die je redelijkerwijs van deze reizen mag hebben. Door de bestemmingen die wij aandoen hebben de reizen een avontuurlijk karakter. Dingen veranderen in de loop van het seizoen, visumregels worden aangescherpt, plotseling is er sprake van een onvoorziene belasting, toeslag, etc. Ook kennen we niet alle hotelkamers van de hotels die tijdens de reis gebruikt worden en weten we soms niet van te voren in welke bus gereden gaat worden. Zijn er feiten of dingen die tijdens de reis echt anders zijn dan je op grond van onze informatie mocht verwachten, laat dit dan duidelijk en tijdig, d.w.z. tijdens de reis weten, eerst aan de directr betrokkene(n), als dat niet helpt aan het kantoor in Nederland. Soms is er slechts sprake van miscommunicatie en kan er met weinig moeite een ‘probleem’ worden verholpen.