VLUCHT NAAR YEREVAN

Vlucht naar de hoofdstad van Armenië; Yerevan. Het verplichte visum is al weer een paar jaar afgeschaft! Na de douane maak je kennis de gids. Dan is er de rit naar het hotel, hartje stad. Opvallend is het grote aantal nachtclubs aan de verkeersweg tussen het vliegveld en de hoofdstad. Ze vallen nogal op omdat je in het donker rijdt en ze fel verlicht zijn. In Yerevan breng je drie nachten door, waarbij overdag voor diverse excursies wordt gezorgd. De stad doet redelijk modern aan. Rond het Operagebouw is een veelheid aan terrassen, waar door de jeugd volop wordt geflaneerd. Dit laatste krijg je morgen pas te zien.

 

ECHMIADZIN, ZWARTNOST, MONUMENT VAN DE ‘GENOCIDE’

Met de gids start de ochtend met een rit van ongeveer een uur naar de plaats die je het Vaticaan van Armenië kunt noemen: Echmiadzin. De beste dag om dit te bezoeken is de ‘rustdag’. De kathedraal die hier staat en waar elke zondag een dienst is te volgen, wordt gezien als de eerste christelijke kerk ter wereld. Met de bouw werd 17 jaar eerder begonnen dan de Sint Pieter in Rome. Onderweg rijd je opnieuw langs de nightclubs met klinkende namen als ‘Las Vegas’ en ‘Le Moulin Rouge’. In het museum van Echmiadzin is de speer van Longinus ondergebracht. Dit is de lans waarmee Jezus werd gestoken terwijl hij aan het kruis hing. Op de terugweg is er een stop bij de restanten van de 7e eeuwse ronde paleiskerk van Zwartnots, een site die eveneens geplaatst is op de lijst van werelderfgoed. Terug in Yerevan bezoek je het ‘monument van de genocide’. In de indrukwekkende tentoonstellingsruimte die hierbij hoort, wordt met beeldmateriaal, muziek en krantenartikelen een beeld geschetst van wat er zich zo’n dikke honderd jaar geleden heeft afgespeeld.

 

YEREVAN, TEMPEL VAN GARNI EN GEGHARD KLOOSTERCOMPLEX

Je verkent met de gids Yerevan in. Er wordt een keus gemaakt tussen de collectie manuscripten van het Maternadaran museum, en de ‘Cascade’ (waterval), een betonnen versie van de Spaanse Trappen, waarin een museum van moderne kunst is ondergebracht. De waterval doet ook dienst als ontmoetingsplaats voor trendy jongeren. Als de tijd het toe laat bezoek je zelfs beide. Met de bus rijd je langs de Opera, het Parlements gebouw en door de bekendste winkelstraat van de stad ‘Baghramyan Avenu’. Dan verlaat je de stad om de temple van Garni en het Gerhard Kloostercomplex te bezoeken.

Gebouwd op de rand van een steile kloof staat de enige Romeinse tempel die het land rijk is; de tempel van Garni. Ooit gebruikte de koninklijke familie dit als zomerresidentie. Geniet van het fantastische uitzicht en neem een kijkje bij de restanten van het Romeinse badhuis. Enkele kilometers verderop bezoeken we het gedeeltelijke van boven naar beneden in de rotsen uitgehakte Geghard kloostercomplex. Het klooster heeft een bijzondere akoestiek en het is al regelmatig gebeurd dat er tijdens het bezoek een koorzang was van dorpsbewoners. Ook gaat het verhaal dat de speer waarmee Jezus doorstoken werd, hier lange tijd is bewaard. Vrij vertaald is de naam van deze plaats ‘De kerk met de speer’, dit omdat eerder beschreven speer hier lange tijd verborgen zou zijn gehouden.

 

KHOR VIRAP KERK – SELMIN PAS – MEER VAN SEVAN

Bekend wordt verondersteld dat de berg Ararat, de trots van Armenië, in het oostelijk deel van Turkije is te vinden. Vandaag rijden we naar de kerk van Khor Virap. Vanaf het complex zie je de zwaar bewaakte grens. Aan beide kanten staan de nodige uitkijkposten opgesteld. De gids vertelt over Sint Joris de Verlichter die hier in een diepe duistere kerker dertien jaar gevangen is gehouden maar uiteindelijk in 301 de Armeense koning tot het christendom wist te bekeren. De plek is dus om twee redenen van grote nationale betekenis en wordt dan ook veel voor schoolreisjes gebruikt. Ooit kende Armenië drie grote meren. Alleen het Sevanmeer is nu nog in Armeense handen. Door een foutief irrigatiebeleid zakte de waterspiegel in korte tijd meer dan 10 meter. In de zomer is het hier druk met dagjesmensen uit Yerevan die hier picknicken en sjasliks op een rooster leggen, zwemmen, zonnen of een waterfiets huren. Buiten de zomermaanden is het stil en kun je hier uitstekend relaxen. Onderweg hiernaartoe bezoek je het schilderachtig gelegen klooster van Noravank en ‘Het veld van de Khachkars’. Khachkars zijn grote liggende met rozetten en kruismotieven bewerkte plaatstenen of stèles, die ter nagedachtenis dienen van een belangrijke gebeurtenis. Als we de Selimpas nemen (2200 meter) is er halverwege een stop bij de Selim karavanserai, pleisterplaats langs de oude zijderoute.

 

UNESCO SITES

Vandaag zie je Goshavank complex en Haghartsin, voor deze 2 kloosters gaan we richting Dilijan ook wel  het ‘Zwitserland van Armenië’ genoemd. In de Sovjettijd stond hier, omgeven door weelderige beuken- en eikenbossen, een kuuroord waar partijbonzen zich graag lieten fêteren. Dilijan is een intiem plaatsje en heeft een museum-straatje waar in 19e eeuwse huizen werkplaatsjes zijn ondergebracht en oude ambachten worden uitgeoefend. De huisjes hebben kleine ramen met houten balkonnetjes en ademen de sfeer van Antonk Piek. Er zijn de nodige restaurantjes en je kunt er zelfs in een heus ‘huiskamerrestaurant’ eten. In de omgeving zijn meerdere kloosters en kerken die bezocht kunnen worden waarvan het Hagharstin, dat in het programma is opgenomen, er één is. Het middeleeuwse klooster ligt keurig verscholen in de bossen van het DilijanNational Park.

 

KLOOSTERS VAN SANAHIN EN HAGBAT, WERELDERFGOED

Op het programma staat een Molokaner dorp. Molokanen zijn Russisch sprekende orthodoxe christenen die in enkele dorpjes in de omgeving van Diljian zijn neergestreken. De volgende stop is bij onze vriend Sergei Hij is crosstone-carver, en daar zijn er niet zo veel meer van. Trots vertelt hij altijd wat over zijn werk. Na een korte lunch is het tijd voor de kloosters van Sanahin en Hagbat, de zoveelste UNESCO sites in Armenië. Beide kloosters worden altijd in één adem genoemd. Ze liggen dan ook niet zo heel ver uit elkaar. In de loop van de middag nemen we intrek in ons hotel met zicht op de Debed-rivier.

 

NAAR YEREVAN

Terug naar Yerevan, via de hoogste bergketen van het land; Mount Asragats. Gestopt wordt bij het ‘Park of Letters’. In het open veld is op gebeeldhouwd steen het Armeense alfabet geplaatst, de letters zijn ook in ijzer geplaatst. Het alfabet was nodig om het christendom te introduceren, de gebruikelijke talen hiervoor waren Grieks, Syrisch, Perzisch. Echter geen van deze drie talen gaf uitdrukking aan alle klanken van het Armeens, vandaar een nu nog steeds gebruikt eigen alfabet. De locatie van dit monument is niet toevallig, het is in de buurt van het graf van Mesrop Masjtots, die het alfabet ruim 1600 jaar geleden heeft geïntroduceerd.

Eenmaal in Yerevan aangekomen zijn er nog wat te bezoeken plekken, zoals de lokale rmarkt de Vernisaj. Rond het operagebouw vind je de nodige terrasstoelen met tafeltjes waar je de middag af kunt ronden.

 

VRIJE DAG

Vrije dag Yerevan. Doe wat je nog niet gedaan hebt, bekijk wat je nog niet gezien hebt. Eén van de mogelijkheden deze dag is rondgeleid te worden worden in de fabriek waar Ararat cognac gestookt wordt, en die daar ook geproefd kan worden. Deze lokale brandy wordt gefabriceerd naar Frans idee. Tijdens de rondleiding wordt verteld dat als je Ararat drinkt, je je glas vast moet vasthouden met je linkerhand. De hand het dichtst bij je hart. Een andere optie is laatste souvenirs in te slaan, of te gaan hoppen en shoppen op de eerder genoemde Baghramyan Avenue.

 

VLUCHT

Vervoer naar het vliegveld voor de terugvlucht naar Amsterdam, of Brussel, of waar je maar heen wilt.