Vervoer

Tijdens de Ethiopië Zuid reis maken we bijna de hele reis gebruik van 4WD terreinwagens met lokale chauffeurs. Verder is er één binnenlandse vlucht. Gevlogen wordt van Addis Abeba naar Harar met Ethiopian Airlines.

Accommodatie

Je verblijft over het algemeen in  kleinschalige hotels en tenten. Houd er wel rekening mee dat in derde wereldland niet dezelfde maatstaven gelden als in Nederland. De hotelkamers hebben minimaal een eigen douche/toilet. Eénpersoonskamers zijn beperkt boekbaar.

Eten

Bij deze reis is het ontbijt inbegrepen. De lunches en diners zijn bij overnachtingen in de steden en plaatsjes niet inbegrepen. Tijdens het kamperen is het volpension en bij langere reisdagen wordt vaak onderweg geluncht. Voor het avondeten wordt er meestal een suggestie gedaan voor een bepaald restaurant; het staat iedereen echter vrij hier wel of niet aan mee te doen. Ook kan er vaak in het hotel gegeten worden, maar je kunt ook op eigen houtje op pad gaan. Gemiddelde kosten voor een avondmaaltijd zullen niet hoger zijn dan € 10,- p.p.

Groepsgrootte

De grootte van de groepen ligt tussen de 4 en 13 deelnemers, een enkele keer kan hiervan afgeweken worden. Soms is er sprake van een andere nationaliteit maar nagenoeg altijd zijn het Nederlanders en Vlaamssprekende Belgen. De verhouding mannen/vrouwen is doorgaans gelijk en bij elke reis is er wel een aantal alleenboekers. We gaan er vanuit dat als je alleen boekt, je geen bezwaar hebt tegen kamerindeling (mannen bij mannen, vrouwen bij vrouwen). Mocht je een éénpersoonskamer willen boeken dan kan dit meestal, in dat geval is er echter sprake van een toeslag. Van de deelnemers wordt naast een goede lichamelijke conditie en de nodige flexibiliteit, een positieve houding verwacht ten opzichte van waarden en normen van het gastland.

Programma

Het programma wordt zoveel mogelijk aangehouden als is aangegeven; het kan echter voorkomen dat er toch afwijkingen zijn b.v. dat een programma onderdeel in de middag wordt afgewerkt i.p.v. in de ochtend, of op een andere dag. Soms zijn deze wijzigingen pas tijdens de reis bekend, een enkele maal al voordat de reis begint. Van wezenlijke wijzigingen die bekend zijn voor de reis wordt van te voren melding gemaakt.

Tijdsverschil

Het is in Ethiopië in de winter 2 uur later dan in Nederland, in de zomer is het 1 uur later.

Beste reistijd

De beste reistijd in Ethiopië is van januari tm maart. Blauwe luchten en zonnige dagen kun je dan verwachten. Dit is dan ook het hoog seizoen te noemen. Van Oktober tm december is het tussen seizoen. Wilde bloemen bloeien en vogels komen in grote getalen in November.  Het zuiden van Ethiopië kan buiten het regenseizoen (juni-september) goed bereisd worden, de temperatuur bljft echter aangenaam. In de avond koelt het flink af. De zomermaanden juni, juli en augustus zijn warm. Toch is de hitte draaglijk in deze tijd. De droge lucht zorgt voor een lagere gevoelstemperatuur dan de thermometer aangeeft.

Tourleader

De Tourleader is geen gids. Verwacht van hem/haar dus geen uitgebreide verhalen over de geschiedenis en cultuur, maar beschouw hem/haar als aanspreekpunt en centrale figuur voor de uitvoering van de reis. Een aantal malen wordt er gebruik gemaakt van de diensten van een lokale, Engelstalige gids. De Tourleader laat je kennis maken met het hedendaagse Ethiopië, weet leuke restaurantjes waar je anders niet terecht zou komen en maakt gebruik van zijn/haar lokale contacten.

Kleding

Als gast in een land worden lokale gebruiken graag gerespecteerd. In het zuiden is het tropisch. Overdag is zomerse kleding geen probleem. Na zonsondergang zijn lange mouwen en lange broek aan te raden i.v.m. malaria en in de wintermaanden is het ’s avonds koeler. Bale Mountains ligt hoger dan 3000 meter, hier koelt het sterk af in de avond.

Bagage

Kan het best mee genomen worden in een niet té grote koffer, rugzak of handzame tas. Naast je normale reisbagage (max. 20 kilo) en een reisgids over Ethiopië verdient het aanbeveling de volgende artikelen mee te nemen:

* geldbuidel (voor op de heup, of onder je kleren)
* zonnebril, iets voor op je hoofd tegen de zon, zonnecrème
* oordopjes, rol toiletpapier,
* goede, sterke, zaklamp en reserve batterijen
* muskietennet / klamboe
* handdoek(en) evt. eigen waspoeder
* slippers (douche),
* slaapzak en evt. extra een lakenzak/dekbedovertrek
* EHBO-spulletjes, muggenolie, evt. gele (inentings)boekje
* imodium (anti-diarree-middel) en/of entosorbine, ORS
* azaron tegen insectenbeten
* malariaprofylaxe!!
* adapter (eurostekker)
* evt. reservebril voor contactlensdragers (het kan stoffig zijn)
* reisverzekering werelddekking + kopie van de polis!!
* kopieën van belangrijke documenten (paspoort) en evt. recepten van medicijnen
* kleding: zomerkleding en lange mouwen en broeken (zie ook kleding),

Geld

De munteenheid in Ethiopië is de Birr (23 Birr voor 1 euro en 20 Birr voor1 US $).  Bekijk voor de actuele koers: www.oanda.com/convert/classic. Neem geen Birrs mee vanuit Nederland, de koers is dan erg ongunstig. Het beste om mee te nemen zijn cash euro’s (of dollars). Pinnen is niet mogelijk. Natuurlijk bepaal je zelf voor een groot gedeelte hoeveel je uitgeeft, maar € 300,- p.p. (voor 15 dagen) voor maaltijden en entrees is misschien een indicatie. Het is praktisch om gezamenlijk een ‘fooienpot’ te maken. De ervaring heeft ons geleerd dat dit iedereen veel gemak oplevert.

Reisdocumenten

Paspoort moet bij vertrek nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Het visum kun je bij aankomst op het vliegveld kopen. Dit kost € 45,-. Ongeveer een week voor vertrek wordt het e-ticket toegestuurd.

Excursies

De entrees zijn niet bij de reissom inbegrepen.

Gezondheid

Vaccinaties zijn niet verplicht. Wie geen risico wil nemen wordt vaccinaties DTP, tyfus en Hepatitus A aangeraden. Malariaprofylaxe is aan te raden. Vaccinaties en informatie hierover zijn te verkrijgen bij een lokale GGD of bij de eigen huisarts. Voor een advies per land kun je deze site bekijken www.lcr.nl. Vooral in de zomer verlies je veel vocht door transpiratie, in combinatie met reizigersdiarree kan dit uitdroging veroorzaken. Aangeraden wordt om altijd een fles water bij je te dragen en zo vaak mogelijk te drinken.

Communicatie

Telefoneren is mogelijk vanuit speciale telecommunicatiekantoren. Vraag je eigen provider in hoeverre je bereik hebt in Ethiopie. In Addis Abeba zijn de meeste internetmogelijkheden.

Voltage

Het voltage in Ethiopië is 220 volt en je kunt hier niet overal met ‘onze’ stekkers terecht. Een verloopstekker is dus aan te raden. Het afsluiten van elektriciteit komt nogal eens voor tijdens de regenperiode (juni-september). Een zaklamp is dan handig. Neem zonodig ook (goede) batterijen/accu’s mee voor je apparatuur.

Tot slot

We proberen alle reizen uit te voeren conform de verwachtingen die je redelijkerwijs van deze reizen mag hebben. Door de bestemmingen die wij aandoen hebben de reizen een avontuurlijk karakter. Dingen veranderen in de loop van het seizoen, visumregels worden aangescherpt, plotseling is er sprake van een onvoorziene belasting, toeslag, etc. Ook kennen we niet alle hotelkamers van de hotels die tijdens de reis gebruikt worden en weten we soms niet van te voren in welke bus gereden gaat worden. Zijn er feiten of dingen die tijdens de reis echt anders zijn dan je op grond van onze informatie mocht verwachten, laat dit dan duidelijk en tijdig, d.w.z. tijdens de reis weten, liefst aan ons kantoor, anders aan de plaatselijke begeleiding. Soms is er enkel sprake van miscommunicatie en kan er met weinig moeite een ‘probleem’ worden verholpen.