VLUCHT NAAR ADDIS

Vlucht naar Addis Abeba met Turkish Airways. Bij de maaltijden tijdens de vlucht worden er volgens de menukaart ‘beverages’ aangeboden, en een ‘seledtion of Turkish and internaional wines’. Addis Abeba is de grootste plaats in de Hoorn van Afrika en ligt op een hoogte van 2400 meter. Visum regelen, geld wisselen en hup busje in, naar het hotel donwn town.

 

BINNENLANDS VLIEGEN NAAR HARAR

Voor sommigen zal Addis een vertrouwd weerzien zijn, voor anderen een vluchtige, eerste kennismaking. Veel tijd is er niet want aan het eind van de middag is er al de korte binnenlandse vlucht met Ethiopian Airlines naar één van de meest authentieke plaatsen van het land: Harar.

 

HARAR EN OMGEVING

Wordt het noordelijke deel van het land gedomineerd door kerken en kloosters, in Harar tref je een stad waar de islam haar invloed heeft behouden. Als je door de eeuwenoude poorten het ommuurde wit-grijs getinte oude gedeelte van de stad binnen gaat zie je tientallen moskeeën, Koranscholen en minaretten. Bij tombes van heiligen tref je vrouwen in paars, rood of geel, devoot gebeden prevelend. De mannen kijken toe, in groepjes qat-kauwend waarbij de blaadjes van de Catha Edulis Forsh aan een grondige inspectie worden onderworpen. Verder dwalen door deze zinderende stad met unieke architectuur en kleurrijke straattaferelen.

 

HARAR – NAZARETH

Vandaag rijden we met onze eigen bus naar het Ethiopische Nazareth, hier maken we kennis met de chauffeurs van de stoere vierwiel aangedreven Landcruisers die ons het verdere gedeelte van de reis zullen begeleiden. De auto’s zijn op alle ongemakken voorbereid. Jerrycans vol benzine en water op het dak, materiaal om de wagens uit het zand, of de modder te graven en voldoende reserve onderdelen om de tocht tot een succes te maken.

 

PER 4X4 NAAR BALE MOUNTAINS

Verder gaat de tocht, dieper het land in. Over rood gekleurde ongeasfalteerde wegen, langs dorpjes met lemen huizen, diepe ravijnen, en moeilijk te nemen colletjes, naar één van de mooiste nationale parken van het land: Bale Mountains. Door haar ligging, 3.00 meter hoog, en eveneens hoog scorende moeilijkheidsgraad van bereikbaarheid, wordt dit park zelden door toeristen bezocht. De tenten worden uit de 4×4 wagens gehaald en deze nacht slaap je in de meest ongerepte natuur die er bestaat.

 

BALE MOUNTAINS

Met schitterende uitzichten over de dorpen in de vallei kan dit gebied vandaag verkend worden. Er zijn diverse opties. Je kunt wandelen, paardrijden, of per terreinwagen er op uit. Het hoogste punt van het park is 4377 meter en er zijn maar weinig dieren in de wereld die op deze hoogte leven. Te spotten valt onder andere de Ethiopische wolf, een beschermde diersoort die nergens anders voor komt. Anders dan je zou vermoeden is deze wolf voor mensen ongevaarlijk!

 

NAAR AWASA

We verlaten het park en via allerlei slingerbochten dalen we zo’n 2000 meter. In de volgende plaats overnachten we in een hotel in de buurt van het meer van Awasa, circa zes uur rijden van Addis Abeba, ook voor de bewoners van de hoofdstad een favoriete bestemming voor een dagje uit.

 

KONSO

Rijdend door landbouwgebied waar koffie, groenten en tabak worden verbouwd, zie je de Karkerte bergen opdoemen. Uiteindelijk kom je aan in het heuvelachtige Konso met zijn vele terrassen.  De dorpen zijn anders dan de dorpen van de meeste stammen uit deze regio. De drie à vier meter hoge omwalling van basaltsteen en gedroogde aarde moet de dorpen beschermen tegen wilde dieren en modderstromen. De dorpen zijn dichtbevolkt en tellen gemiddeld 2.500 inwoners.

 

STAMMEN O.A. MURSI

Niet alleen de temperatuur loopt op, ook de kleding van de bevolking verandert gelijdelijk  Je ziet minder eigentijdse jeans, colberts en schoenen. De paraplu’s blijven, maar er verschijnen wel steeds meer half geklede mensen met de meest uiteenlopende decoraties op hoofd, handen en voeten. In Jinka, onze eindbestemming voor vandaag, is een klein museum met allerlei attributen van de diverse aan de regio gebonden stammen. Het is echter met name ook de uitvalsbasis voor het bezoek aan het ‘Mago National Park’. In dit park huizen, ver van de buitenwereld geïsoleerd, de ‘Mursi’. Het zijn de vrouwen van deze etnische groep die schotels van klei in de onderlip dragen.

 

STAMMEN

Je bezoekt één van de meest afgelegen plaatsen van het land; het Mago National Park. Bij binnenkomst krijg je begeleiding van een scout. Hij fungeert als gids en tolkt bij de Mursi, die hun eigen taal spreken. Verder houdt hij toezicht, omdat de Mursi als opdringerig bekend staan en zij het trekken, rukken en plukken sinds lange tijd al eigen hebben gemaakt. Er zijn meerdere dorpjes die bezocht kunnen worden en de scout probeert de aandacht van de moderne wereld zo goed mogelijk over deze dorpjes te verdelen.

 

HAMAR VOLK

Als het ontbijt is genuttigd, de tentjes afgebroken zijn en alles weer is ingeladen in de stoere terreinwagens gaan we op zoek naar het Hamar-volk. De Hamar, met hun unieke haardracht, zijn half-nomadische herders die in groepen rondtrekken met hun kuddes vee en precies dezelfde routes volgen die hun voorouders hebben uitgestippeld. Zij verbouwen o.a. teff, groenten, tabak, katoen en staan bekend om productie van verfijnd aardewerk.

 

MARKTDAG

Vooral het zuiden van Ethiopië heeft kleurrijke markten. Vandaag bezoeken we de markt van Dimeka, waar je een mix van Karo, Hamar en Geleb ziet samenkomen. Een bonte verzameling van typisch Afrikaanse producten wordt hier verhandeld zoals nek-krukjes die als kussens worden gebruikt, struisvogelveren en arm- en enkelbanden.

 

TURMI

Middels een kleine oversteek over het water komen we aan in Omorate. Dit is het gebied van de Dassanech ofwel Geleb stam. Dagelijks is hier een kleine, maar levendige markt. We overnachten in Turmi.

 

REISDAG MET BEZOEK AAN CHAMO MEER

We rijden noordwaarts, laten de stammen langzaam achter ons en richten ons meer op de fauna van Ethiopië. Arba Minch ligt tussen de twee zuidelijkste en grootste ondiepe meren van het Ethiopische Riftdal. Het Abaya meer, bijna roze van kleur en de Rift Valley die zich minstens 6000 km uitstrekt van het Midden-Oosten tot Mozambique, zorgen voor spectaculaire panorama’s. In de middag maken we een boottocht over het Chamo meer in het Nechisar park. Dit meer wordt gescheiden door een heuvelachtige landtong ‘Pont du Paradis’. Hier leven onder meer reusachtige nijlpaarden en krokodillen met lengtes van 6 tot 8 meter.

 

DORZE BEVOLKING

In de ochtend is er een bezoek aan het Nechisar National Park, reservaat van vele zebra’s en de Afrikaanse antilope de Swaynes Hartebeest. In de middag maken we kennis met de Dorze bevolking, een Abbessijnse etnische groep. Een aantal woont in de laaglanden langs het meer en staat bekend om hun vele metershoge van hout en bamboe gebouwde hutten in de vorm van een bijenkorf. Weven is een specialiteit van deze stam.

 

AANKOMST ADDIS

Vandaag een flinke rit naar Addis Abeba. Terug in de hoofdstad frissen we ons op en hebben nog een deel van de middag en een volle avond om deze stad beter te leren kennen, ook in deze stad zijn sfeervolle restaurants te vinden. Het bekende ‘Amsterdam’ restaurant is wellicht een mooie plek om de reis af te sluiten en al weer wat aan Nederland te wennen.

 

TERUGVLUCHT

Terug naar Amsterdam. Voor wie nog wat langer wil blijven is er de mogelijkheid van verlengen van het ticket. Dit moet echter gebeuren voordat de ticket geprint is, dus s.v.p. bij boeking al opgeven, of overleggen, het zelfde geldt als je tijdens de vlucht een vegetarische maatlijd zou willen hebben.

**********

PROLOOG / EPILOOG – VERLENGING ISTANBOEL

De reis is te verlengen (op heen-, of terugreis) met enkele dagen Istanboel. We bieden een pakket aan van 3 dagen (2 nachten). Prijs v.a. € 240,- per persoon.

De verlenging houdt twee transfers in tussen vliegveld en het hotel. Het hotel is een kleinschalig middenklasser in het oude gedeelte van de stad bij de Blauwe Moskee, gereserveerd op basis van logies met ontbijt. De prijs op basis van dubbele kamerbezetting bedraagt  € 240,- p.p. Op basis van enkele bezetting € 360,-. De prijs is gebaseerd op een vlucht in vergelijkbare klasse als de oorspronkelijke reservering. De verlenging moet al bij boeking worden opgegeven.