Vervoer

Tijdens de Iran reis maken we gebruik van een eigen bus met chauffeur. De bus is voorzien van airconditioning, het aantal zitplaatsen is afhankelijk van de groepsgrootte, maar er zijn altijd meer stoelen dan het aantal deelnemers. Water en zo mogelijk thee zijn in de bus gratis verkrijgbaar. We vliegen met een rechtstreekse vlucht van Iran Air (Airbus) Vliegtijd heen circa 4,5 uur. Zorg dat je op tijd op de Schiphol bent, je wordt geacht daar twee uur voor vertrek te zijn. Het vliegtuig wacht niet. Er is één binnenlandse vlucht.

Accommodatie

Je verblijft over het algemeen in kleinschalige hotels. Houd er wel rekening mee dat in een land als Iran niet dezelfde maatstaven gelden als in Nederland. De hotelkamers hebben minimaal een eigen douche/toilet en airconditioning. Eenpersoonskamer beperkt boekbaar.

Eten

De hotels zijn inclusief ontbijt. De lunches en diners zijn niet inbegrepen. Lunchen doen we soms onderweg in overleg met de reisbegeleider. Voor het avondeten wordt er meestal een suggestie gedaan voor een bepaald restaurant; het staat iedereen echter vrij hier wel of niet aan mee te doen. Gemiddelde kosten voor een avondmaaltijd mogen niet veel hoger zijn dan  € 12,- p.p.

Groepsgrootte

De grootte van de groepen ligt tussen de 10 en 18 deelnemers, dit is echter niet absoluut, een enkele keer kan hiervan worden afgeweken b.v. als de laatste boeking uit meer dan één inschrijving bestaat. Een enkele keer is er sprake van een andere nationaliteit, maar nagenoeg altijd zijn het Nederlanders en Vlaamssprekende Belgen. De verhouding mannen/vrouwen is doorgaans gelijk en bij elke reis is er wel een aantal alleenboekers. We gaan er vanuit dat als je alleen boekt, je geen bezwaar hebt tegen kamerindeling (mannen bij mannen, vrouwen bij vrouwen). In het geval we je geen kamergenoot kunnen aanbieden krijg je een eenpersoonskamer en delen we de kosten (50/50%). Mocht je een éénpersoonskamer willen boeken dan kan dit meestal, in dat geval is er echter sprake van een toeslag. Van de deelnemers wordt naast een goede lichamelijke conditie en de nodige flexibiliteit, een positieve houding verwacht ten opzichte van waarden en normen van het gastland en groepsgebeuren.

Prijs

De reissommen van de groepsreizen zoals vermeld op de website zijn per persoon op basis van indeling. Na boeking kan de prijs van de reis niet meer gewijzigd worden. De reissommen op onze website kunnen wél veranderen. Dit is afhankelijk van de bezetting, vluchtbeschikbaarheid en tijdstip van boeking. Het kan bijvoorbeeld ook komen doordat luchtvaartmaatschappijen hun tarieven veranderen, de goedkope klasse niet meer te boeken is, of dat er sprake van een nieuwe toeslag is. Het kan dus gebeuren dat reizigers op dezelfde reis een andere reissom hebben betaald. Normaal gesproken geldt: hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper de reis. Onze prijzen zijn dus flexibel, de gepubliceerde reissom op onze website op het moment van boeking is van toepassing voor de reis.

Programma

Het programma wordt zoveel mogelijk aangehouden als is aangegeven; het kan echter voorkomen dat er toch afwijkingen zijn b.v. dat een programma onderdeel in de middag wordt afgewerkt i.p.v. in de ochtend, of op een andere dag. Soms zijn deze wijzigingen pas tijdens de reis bekend, een enkele maal al voordat de reis begint. Van wezenlijke wijzigingen die bekend zijn voor de reis wordt van te voren melding gemaakt.

Tijdsverschil

Het is in Iran 2,5 uur later dan in Nederland (in overgangstijd 1,5 uur).

Beste reistijd Iran

Het klimaat kenmerkt zich door grote temperatuurverschillen in de verschillende seizoenen en tussen het noorden en zuiden van het land. Over het algemeen zijn de winters fris en koud. De zomers zijn daarentegen heet. Temperaturen van boven de veertig graden zijn geen uitzondering. De lente (april en mei) en de herfst (van half september tot half november) zijn de beste seizoenen om Iran te bezoeken. De temperaturen liggen dan lager en dus is het er aangenamer. Maar het blijft iets dat niemand in de hand heeft en ook een relatief begrip is, dus wat is de beste reistijd? Bekijk deze website voor het weerbericht.

Reisdocumenten en visum

Paspoort moet bij vertrek uit Iran nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Belgische reizigers hebben een internationale reispas nodig. Uit niets mag blijken dat je in Israël geweest bent. Het visum wordt in Nederland door Rosetta Reizen aangevraagd. Je hoeft hiervoor niet zelf naar de Iraanse ambassade en het paspoort hoeft niet opgestuurd te worden. Kosten € 75,-. Het e-ticket en overige documenten krijg je ongeveer een week van te voren opgestuurd. Op het vliegveld in Teheran kan worden gevraagd naar een verklaring van je zorgverzekering. Het is verstandig deze van te voren aan te vragen, de meeste verzekeraars hebben hier inmiddels ervaring mee en geven dit binnen een dag af. De verklaring moet aan het volgende voldoen;

  • In het Engels zijn opgesteld.
  • Het woord Iran moet erin vermeld staan.
  • Naam van verzekerde moet zijn vermeld.
  • Op briefpapier van de zorgverzekering (logo).
  • Van wanneer tot wanneer het verblijf in Iran is.

Communicatie

Telefoneren vanuit Iran kan met allerlei soorten telefoons. Internet werkt op de meeste plaatsen goed. IPad, laptop, Smartphone ook, de meeste hotels hebben WiFi. Facebook, en sommige andere social media zijn geblokkeerd. Op het vliegveld is voor enkele euro’s een lokaal te gebruiken simkaart te koop.

Reisleiding

Deze lokale gids, die gedurende heel de reis meereist, is er voor de cultuurhistorische toelichting en weet te vertellen over gewoonten en gebruiken. De Nederlandse reisleider bewaakt de uitvoering van de reis, houdt zich bezig met de logistiek en ziet toe op het sociale aspect van het groepsgebeuren.

Geld

De munteenheid in Iran is de Rial. Neem geen Rials mee vanuit Nederland, de koers is dan erg ongunstig. Neem voldoende contant geld mee! Het beste om mee te nemen zijn cash euro’s (of dollars). Het is in Iran niet mogelijk om te pinnen.  Wel kun je soms met ’n creditcard grotere souvenirs als tapijten, miniaturen kopen in bv. Isfahan. Natuurlijk bepaal je zelf voor een groot gedeelte hoeveel je uitgeeft, maar € 600,- p.p. (15 dagen) voor maaltijden en entrees en is misschien een indicatie. Dit bedrag is ruimschoots geschat. Te weinig cash meenemen is niet handig. Gouden tip; wissel de eerste keer niet meer dan 250 euro. De inflatie is zeer hoog in Iran. Dus je krijgt een heel pak briefjes voor dat bedrag. Aan het einde van de reis kunnen rials terug gewisseld worden op het vliegveld in Teheran. Let op: Rials terug wisselen kan alleen vóór de douane. Het is handig om gezamenlijk een ‘fooienpot’ te maken, afhankelijk van de groepsgrootte 35 tot 45 euro (graag gepast). De ervaring heeft ons geleerd dat dit iedereen veel gemak oplevert. Deze ‘pot’ is uitsluitend bedoeld voor algemeen gebruik (hotel recepties, lokale gids, moskee bezoek, kofferdragers, etc.). Dus niet in restaurants, of bij ‘stops’, of eettentjes. De pot wordt geïnd en beheerd door de reisleid(st)er. Aan het eind van de reis is er doorgaans nog over. Dit is voor de chauffeur en de gids, echter het is meestal te weinig als gepaste fooi. Daarom wordt deze aangevuld met een persoonlijke bijdrage. Afhankelijk van je tevredenheid moet je hierbij denken aan 1 tot 1,5 euro p.p. per dag. Chauffeur krijgt doorgaans minder dan gids! Neem je geld mee in niet te grote coupures. Naast deze fooienpot wordt er ook vaak een pot gemaakt om gemeenschappelijke kosten (entrees) te betalen.

Gezondheid

Vaccinaties zijn zeker niet verplicht. Wie absoluut geen risico wil nemen wordt vaccinaties DTP, tyfus en Hepatitis A aangeraden. Vaccinaties en informatie hierover zijn te verkrijgen bij een lokale GGD of bij de eigen huisarts. Vooral in de zomer verlies je veel vocht door transpiratie, in combinatie met reizigersdiarree kan dit uitdroging veroorzaken. Aangeraden wordt om altijd een fles water bij je te dragen en zo vaak mogelijk te drinken.

Kledingvoorschriften Iran

KLEDINGADVIES IRAN VOOR DAMES

Voor vrouwen zijn er specifiekere kledingvoorschriften dan voor mannen. Omdat er regelmatig vragen komen van met name de vrouwen omtrent deze voorschriften, volgt hier enige kleding informatie. Het betreft hier een samenvatting van adviezen, gegeven door reizigers en reisleiders van Rosetta Reizen. Wanneer reizigers zich over het algemeen houden aan deze voorschriften, dan is de gekozen kleding discreet. Een perfect kledingadvies geven is niet eenvoudig: de meningen hierover blijven verschillen, wat we echter bijna altijd horen is dat men de kledingvoorschriften veel stringenter had begrepen dan het in praktijk blijkt te zijn!. Kom niet aanzetten met een versleten regenjas, want je zult je dan ongemakkelijk voelen. Veel Iraanse vrouwen zijn elegant gekleed, en lopen met recente, chique en modieuze (merk) kleding.

DE HOOFDDOEK (HEJAB) moet altijd gedragen worden, behalve in je hotelkamer (dus ook in restaurants en in de bus). In het vliegtuig gaat de hoofddoek op bij landing Teheran. Het prettigst draagt een niet te gladde hoofddoek (deze blijft beter zitten) van katoen.  In de verschillende bazaars in Iran worden volop modieuze sjaals verkocht tegen geringe prijs. Als hoofddoek kan dus zeker een brede sjaal gedragen worden. De hoofddoek hoeft niet strak om het hoofd te zitten. Het kan losjes gedrapeerd over de achterkant van het hoofd liggen. Hoe langer de sjaal des te beter blijft het zitten. Haar mag er onderuit komen.

VERDER GELDT dat je een ‘bovenstuk’ (met lange mouwen of 3/4 mouw) draagt tot ruim over de billen/heupen en evt. tot de knieën. Wijd in omvang, de vrouwelijke vormen mogen niet te veel, maar wel wat, zichtbaar zijn. Getailleerd kan in de wat modernere steden. Eronder draag je een broek, pantalon, lange rok of spijkerbroek, net wat je gewend bent. Broek mag ook een skinny jeans zijn. Dit wordt ook veel door de Iraanse vrouwen gedragen. De geschikte stofkeuze in de warme maanden is katoen of linnen. Een goed voorbeeld is de zogenaamde Indiaase ‘kameez’: een katoenen lange blouse/jurk met een dunne katoenen pyjama stijl broek eronder.  In de wat conservatievere plaatsen zal men veel iets meer zwart zien op straat. Kleding hoeft helemaal niet zwart of donker gekleurd te zijn. Dit is één van de mythes rondom de dresscode voor dames. Kleurrijke hoofddoekjes en kleding zijn geen probleem. Jonge vrouwen en meisjes zullen vaak kleuriger gekleed gaan. Katoenen of linnen is geschikte stofkeuze in de warme maanden (mei t/m sept.). Blote voeten in de sandalen is toegestaan, maar geen blote voeten in de moskee, sokjes zijn dan handig, hygiënisch en in het belang van de reinheid in een moskee. In de zomer is het voor de dames ook nog handig om een zonneklep, of hoed/pet mee te nemen. Een hoofddoek biedt dan niet genoeg bescherming tegen de zon. Dus:

Een blouse die over de billen reikt is goed
Een gewone top of blouse met daar over heen een lang vest
In de zomer is het fijn om een tuniek te dragen, 3/4 mouw mag ook.
Een blousejurk met een skinny jeans kan.
Kleurige kleding kan gerust gedragen worden.

MANNEN dragen een lange broek met shirt/blouse. Mannen in Iran dragen géén korte broek, ook geen broeken waarbij je gedeeltelijk blote benen ziet! Korte mouwen mag, in de moskee geeft lange mouwen meer respect, maar kort is toegestaan. Het dragen van een stropdas is ongebruikelijk, herinnert te veel aan de tijd van de Shaj (Westers)! Een pet o.i.d. is wel zo prettig in de hete maanden.

Advies: neem verschillende kledingsoorten mee, vanwege de wisselende temperaturen. Beter iets teveel kleding dan te weinig! En hotels bieden laundry service.

Bagage

Kan het best mee genomen worden in een niet té grote koffer. Naast je normale reisbagage (max. 30 kilo ruim, handbagage 7 kilo) en een reisgids over Iran  (enkele worden genoemd bij onze literatuurlijst) verdient het aanbeveling de volgende artikelen mee te nemen:

* geldbuidel (b.v. voor op de heup, of onder je kleren)
* EHBO-spulletjes, muggenolie, keeltabletten (zomer: AC slaat op de keel)
* imodium/norit (anti-diarree-middel) en/of Entosorbine
* reisverzekering werelddekking + kopie van de polis
* Engelstalige verklaring van de zorgverzekering dat je ook in Iran medisch verzekerd bent
* zonnebril, iets voor op het hoofd tegen de zon, zonnecrème (in de zomer)
* oordopjes (als je met iemand de kamer deelt….)
* (warme) trui/vest; ’s avonds en ‘s ochtends vroeg kan het fris zijn
* regenjas in de winter
* stevige (wandel)schoenen en/of slippers (douche)
* hoofddoek (voor vrouwen)
* let op! alcohol invoeren is ten strengste verboden!!
* veel hotels hebben geen kluisjes op de kamer, een slotje voor op de koffer kan dan handig zijn

Excursies

Alle belangrijke excursies zijn bij de reis inbegrepen! Anders dan bij veel andere reisorganisaties worden er geen facultatieve excursies ‘verkocht’. Tijdens de hele reis reist een lokale Iraanse gids mee die op de diverse sites tekst en uitleg geeft. Entrees zijn niet bij deze excursies inbegrepen.

Voltage

Het voltage in Iran is 220 volt. De stekkers hebben 2 pinnen. Mogelijk staan bij je stekker uit Nederland de pinnen iets te ver uit elkaar. Een adapter/eurostekker wordt dan handig. maar normaal gesproken passen onze Nederlandse stekkers in de stopcontacten.

Reisadvies Iran

Lees het reisadvies Iran afgegeven door ons ministerie van Buitenlandse zaken. Het reizen in Iran wordt over het algemeen als prettig en bijzonder veilig ervaren. Mensen zijn vriendelijk en belangstellend en anders dan in veel andere landen in het Midden-Oostenzeker, zeker niet opdringerig.

Reisgarantie

Wanneer het doorgaan van de reis met voorkeur vertrekdatum nog niet gegarandeerd kan worden is  het verstandig om toch te boeken, hoe meer geboekt wordt, hoe eerder het vertrek is gegarandeerd. Vroeg boeken is dus om meerdere redenen in eigen belang. Over het algemeen kunnen we wel zeggen dat alle reizen in het voor- en najaar gegarandeerd zijn. Kies je voor meer zekerheid, neem dan tevens een reserve garantie plaats op een andere reis uit ons aanbod. We houden dan deze plaats tot het eind voor je bezet, zodat je zeker weet dat je op reis gaat in een door jou gewenste periode. Een service die kosteloos wordt aangeboden.

Ramadan

De Ramadan heeft voor Westerse toeristen ‘leuke en minder leuke kanten’. Waar je in de praktijk mee te maken krijgt is het volgende: overdag is het zeer aan te raden niet (te opzichtig) in het openbaar te eten en te drinken en overdag zal het overal wat rustiger zijn. ‘s Avonds is het juist drukker, er heerst dan een uitgelaten stemming, vooral in de buurt van moskeeën. De openingstijden kunnen aangepast zijn en restaurants kunnen overdag gesloten zijn.

Musea, kantoren en banken zijn vaak ’s middags eerder gesloten. De sites zijn over het algemeen wel geopend.

Tegen zonsondergang kan het moeilijk zijn een taxi te krijgen omdat iedereen dan op tijd naar huis wil om te eten.

Tijdens de Ramadan wordt extra gelet op gepaste kleding.

Offerfeest

Een tweede periode waarin het reizen anders kan zijn is tijdens het Offerfeest (Eid Al-Adha). Musea, souqs en archeologische sites zijn op deze dagen mogelijk gesloten, maar dit wisselt per locatie.

Overige feestdagen  (Nairuz)

Een periode waarbij het  onverstandig is om te reizen is tijdens de Iraans nieuwjaars viering: Naruz. Dit begint op 21 maart en duurt ongeveer 8 dagen. In die periode zoeken familieleden elkaar op en zijn overheidsinstanties gesloten. Ook de meeste musea en sites zijn dan niet toegankelijk. De sites die wel open zijn worden extreem durk bezocht (door Iraanse mensen) Hotels zijn moeilijk te garanderen en omdat een groot aantal mensen met vakantie is, laat ook de service op veel plekken te wensen over.

Links

Hotspots Teheran Tips van Thomas

Tot slot

We proberen alle reizen uit te voeren conform de verwachtingen die je redelijkerwijs van deze reizen mag hebben. Door de bestemmingen die wij aandoen hebben de reizen een avontuurlijk karakter. Dingen veranderen in de loop van het seizoen, visumregels worden aangescherpt, plotseling is er sprake van een onvoorziene belasting, toeslag, etc. Ook kennen we niet alle hotelkamers van de hotels die tijdens de reis gebruikt worden en weten we soms niet van te voren in welke bus gereden gaat worden. Zijn er feiten of dingen die tijdens de reis echt anders zijn dan je op grond van onze informatie mocht verwachten, laat dit dan duidelijk en tijdig, d.w.z. tijdens de reis weten, eerst aan de direct betrokkene, als dat niet helpt aan ons kantoor. Soms is er enkel sprake van miscommunicatie en kan er met weinig moeite een ‘probleem’ worden verholpen.