RECHTSTREEKSE VLUCHT AMSTERDAM – TEHERAN

Rechtstreekse vlucht Amsterdam – Teheran per lijndienst met Iran Air. Vluchttijd bedraagt circa 5 uur en tijdens de vlucht krijg je een maaltijd aangeboden (‘chicken, or beef’?) èn een ‘snack’. Aan boord wordt geen alcohol geschonken en als je een vegetarische maaltijd wenst, dan moet je dit van te voren aangeven. Na geland te zijn en bestudering van het visum door de Iraanse douane, vertrek je van het Imam Khomeini International Airport naar het centraal gelegen hotel niet ver het fameuze Fardousi plein. ‘Welcome in Iran, please respect the Iranian dressing code’.

 

CITY TOUR MET ONZE LOKALE GIDS

Tijdens de city tour zie je onder andere de Amerikaanse ambassade, veel ‘chadors’ en ‘mullahs’, maar ook verrassend genoeg veel modieus geklede Iraanse vrouwen. We bezoeken onder andere het Golestan Paleis, een oude residentie van de Sjahs, nu een museum. Het ommuurde paleis werd de regeringszetel van de familie Qajar, die in 1779 aan de macht kwam en Teheran tot hoofdstad maakte. Op schilderijen en foto`s in de art galery van het paleis krijg je al een voorproefje van de ongelooflijke juwelen waarmee de Safavidische en Qajar monarchen zich tooiden. Ook is hier de marmeren troon van de Perzische Sjahs te vinden. Niet ver hier vandaan is het Glas en Aardewerk- en het Nationaal museum. In een klein gebouw krijg je een representatief beeld van de archeologische betekenis van het land, zo zie je tabletten en beelden uit het later te bezoeken Persepolis. Standaard wordt deze dag afgesloten met een bezoek aan het ‘Muze-yeb Javaherat’ met zijn uitgebreide collectie kroonjuwelen. Hier in de kluis van de Iraanse centrale bank vind je de grootste collectie edelstenen van de wereld. Diamant, Koraal, Kwarts, Saffier, Topaas, Robijn, Smaragd, Turkoois, en ga zo maar door. De karaten vliegen je om de oren, met de roze Darya-e Noor (182 karaat!) en de pauwenkroon als absoute topstukken.

 

PALEIZEN VAN DE LAATSTE SJAH EN VLUCHT NAAR SHIRAZ

In de ochtend rijden we naar het noordelijk deel van de stad. In de bossen tref je de paleizen van de laatste sjah, tegenwoordig als musea te bezoeken. We bekijken eerst op het Saadabad complex het Witte Paleis. Dan stappen we de bus weer in en gaan naar het Niyavaran complex, het voormalig woonpaleis van de Sjah, Fara Diba en hun vier kinderen; de zonen Reza, Ali Reza, en twee dochters, Farahnaz en Leila. Ook is hier gelegenheid voor lunch, of een kopje koffie. Na dit bekeken te hebben rijden we via de drukke Navvab Expressway, met 5,5 kilometer de langste straat van Teheran, naar het oude internationale vliegveld, dat nu enkel nog voor binnenlandse vluchten wordt gebruikt. Met een vlucht van ongeveer 1,5 uur, vlieg je vervolgens naar de zuidelijk gelegen ‘stad van de dichters’; Shiraz.

 

SHIRAZ, NACHTEGALEN, ROZEN EN DRUIVEN

Shiraz. Stad van de dichters Hafez en Saa’di. Hun tombes zijn ontmoetingsplekken met theehuizen waar de waterpijp rond gaat. We bekijken tuinen met prachtige bloemen en waterpartijen met reusachtige karpers. Madrassa’s, moskeeën (Nasr al Molk), badhuizen, paleizen, parken, de burcht, we krijgen het allemaal te zien. Ook het ‘spiegel-mausoleum’ van de broers van de 8e Imam (Shah-é-Cheragh vrij vertaald: Koninklijk licht)) mag door niet-moslims worden bezocht, iemand van ‘International Affairs’ zal je daar dan bij begeleiden.

 

PERSEPOLIS EN NAKSH-E ROSTAM

Wat hebben Darius I, Alexander de Grote, de laatste Sjah gemeen? Persepolis, alle drie zijn met deze bijzondere plaats verbonden. De schoonheid van de ruïne van wat eens één van de mooiste paleizen van de wereld was, maakt nog steeds een diepe indruk. Ongeschonden reliëfs laten zien hoe onderdanen uit heel het rijk hun vorst geschenken brengen. Op korte afstand ligt Naksh-e Rostam. Hoog in de rotswand zijn 4 grafkamers uitgehouwen, waaronder die van Darius en Xerxes. De middag is vrij. In kleine groepjes, of op eigen houtje er op uit. Nóg een keer naar al die imposante gebouwen en tuinen, of ga je als zoveel mannen en vrouwen naar het graf van één van de dichters om de vissen echte Shiraz druiven te voeren? Of bezoek de sfeervolle Vakil Moskee die tussen 1753 en 1773 werd gebouwd. Voor tuinliefhebbers is er de Eram Garden, die sinds 2002 op de UNESCO lijst van werelderfgoed voorkomt. Het Naranjestan-e Ghavam is ook een niet te missen plek. Dit romantische koopmanshuis met bloemrijke tuin, wordt veel bezocht door verliefde stelletjes die hier foto’s komen maken.

 

VERPLAATSING VAN SHIRAZ, VIA NEYRIZ, NAAR KERMAN

Reisdag. Met onze eigen bus rijden we van Shiraz naar Kerman. De bazaar van Kerman wordt gezien als de meest traditionele van het land. In deze bazaar is niet alleen een bijzonder authentiek ondergronds theehuis (Ye Vakil) waar je traditioneel kunt eten, er is ook een oorspronkelijk badhuis, dat als museum is ingericht. Wassen beelden geven een beeld hoe het hier toeging. Al jaren eten we ’s avonds standaard in Kerman minimaal één keer bij de gebroeders Akhavan, prima eten en prettige bediening.

 

BAZAAR VAN KERMAN, BAM, OF RYAN, TUINEN VAN MAHAN

Het herstel van het door een aardbeving zwaar getroffen Bam voorloopt voorspoedig. Als de situatie het toestaat staat Bam vandaag op het programma, een ander optie is  de citadel van Ryan, minder groots en spectaculair dan Bam, maar authentieker en evengoed de moeite waard. Vanaf het hoogste punt van de citadel heb je een prachtig uizicht over dit ommuurde lemen stadje. Koopmanshuizen, baden, pleinen, een wirwar aan straatjes. Op de terugweg wordt gestopt bij de schrijn van Shah Nematollah-e Vail en zo mogelijk bezoek je ook de tuinen van Mahan.

 

VAN KERMAN, VIA RAFSANJAN, NAAR YAZD

Je rijdt door de streek-van-de-pistache waarvan het plaatsje Rafsanjan het middelpunt is. Halverwege Kerman en Yazd staat een oude karavanserai (Zein-o-Din), die nu dienst doet als hostel. Een mooie plaats voor een stop (kopje koffie, of iets van de kleine kaart). De accommodatie ligt pal naast de weg, makkelijk bereikbaar. In de middag arriveren we in Yazd, het bolwerk van het Zoroastrisme, een oude Perzische religie. Aarde, lucht, vuur en water zijn binnen dit geloof heilige elementen. In de vuurtempel tref je de gewijde vlam die volgens overlevering al 1500 jaar brandt. Iets buiten de stad zien we de ‘torens der stilte’. Het verbranden en begraven van doden paste niet binnen de cultus, lijken werden hier voor de gieren achtergelaten. In Iran is dit niet meer toegestaan, het alternatief is vlakbij de torens te vinden: een begraafplaats met enkele rijen wit marmeren zerken. De lichamen worden niet meer op de grond gelegd, maar in een betonnen bak om verontreiniging te voorkomen.

 

YAZD

Yazd, volgens de UNESCO één van de oudste bewoonde steden ter wereld, is een bijzondere woestijnstad. De plaats is bekend door haar ‘windtorens’, een eeuwenoud en vernuftig koelsysteem dat er voor zorgt dat waterbronnen en huizen koel blijven. We hebben een volle dag om deze oude stad te verkennen. Yazd heeft ook een bijzondere moskee met twee ranke minaretten, uniek in zijn soort en dus veelvuldig gefotografeerd.

Aan het eind van de middag is het mogelijk een sportschool te bezoeken waar een Iraanse krachtsport wordt beoefend, de ‘zurkhaneh’, Belangstellenden zijn meer dan welkom als ze een training willen bijwonen.

 

VIA NA’IN NAAR ESFAHAN; DE HALVE WERELD ZIEN

Via Na’in, bekend door de tapijten en Vrijdagsmoskee uit de 10e eeuw, rijden we naar wat ‘de halve wereld’ werd genoemd: Esfahan. Uniek aan Na’in zijn enkele  opmerkelijke monumenten: de Jame Moskee, één van de  eerste vier moskeeën gebouwd in Iran na de Arabische invasie, de Pre-Islamitische Narej Fortress, een traditioneel koopmanshuis en tot slot de eeuwenoude Citadel.

 

CITYTOUR ESFAHAN

Vandaag krijg je het plein van Sjah Abbas (1587-1629) te zien en al snel begrijp je waarom de stad zo beroemd is. Vanaf het hoge terras van zijn paleis volgde de Sjah de polowedstrijden die op zijn plein gespeeld werden. Om het uitzicht te veraangenamen liet hij de betoverende Masjed-e Imam bouwen. Deze moskee is het toppunt van islamitische bouwkunst. Alsof dit nog niet genoeg was, zorgde hij zelfs voor een tweede gebedshuis aan het zelfde plein. Ook hier weer een levendige bazaar; zakken gevuld met kruiden, glanzende stoffen, accessoires voor pijpen en kleurrijk keramiek.

 

ESFAHAN

Nog een dag vertoeven we in deze poëtische stad. Maak je keuze: het ‘Paleis van de veertig zuilen’, de koninklijke tuinen, Koranscholen, tapijt- en kelimshops, keramiekwerkplaatsen, ‘de dansende minaret’, of het romantische Abbasi Hotel met z’n schaduwrijke binnenplaats. Zeegroen en azuurblauw zijn de overheersende kleuren. Of bezoek Jolfa, de christelijke wijk, met de Bethlehemkerk en de rijk versierde Armeense Valk kathedraal. Ook zijn er nog de vermaarde bruggen over de Zeyandde Rud, de rivier die dwars door de stad stroomt. Eén van de bruggen wordt autovrij gehouden, een ander heeft 33 bogen en twee verdiepingen met een theehuis in de onderste.

 

NAAR KASHAN

De vrijdag is voor moslims een rustdag, een dag waarop de bazaars gesloten zijn, en dus voor ons een mooie reisdag op weg naar Teheran. Het toeristische bergdorpje Abyaneh, laten we links liggen. Zeker op vrijdag kun je er over de hoofden van Iraanse dagjesmensen ‘lopen’. In de middag komen we aan in Kashan, een stadje dat vaak genoemd wordt als de plaats waar de ‘drie wijzen uit het Oosten’ vandaan kwamen. Zowel de tot de verbeelding sprekende koopmanshuizen (Boujerdi, Tabatabai en Abbassian) in de historische binnenstad, als de koninklijke tuinen zijn de moeite waard. Deze ‘Fin Garden’ bevat tal van cipressen en combineert architectonische kenmerken van de Safavid, Zandiyeh en Kadjaren periodes’.  De oorsprong van de tuin in zijn huidige vorm werd aangelegd onder het bewind van Abbas I (1571-1629). In 2012 werd ze toegevoegd aan de UNESCO lijst van Word Heritage. Maar even indrukwekkend als genoemde tuin is de intieme tombe van Ibrahim en het handelshuis Tabetabiyeh.

 

BEZOEK QOM, AANKOMST TEHERAN

Op weg naar Teheran bezoeken we het religieuze Qom. Na Mashhad is dit de heiligste plaats van het land, dit is immers de plek van de tombe van Fatima, de zus van Iman Reza. hier en in Parijs werd de basis gelegd voor de islamitische revolutie onder leiding van groot-ayatollah Khomeini, die eind 70e jaren de sjah uit Iran verdreef (hij heeft uiteindelijk zijn rustplaats gevonden in de Rifai moskee van Cairo). De overnachting staat gepland in het IBIS airport hotel, waar we met een druivensapje, of alcoholvrij biertje, bij een laatste ‘chello kebab’ al een begin kunnen maken met  de evaluatie van de reis.

 

RECHTSTREEKSE VLUCHT TERUG MET IRAN AIR

Vroeg uit de veren voor de rechtstreekse vlucht Teheran – Amsterdam. Het IBIS hotel ligt op loopafstand van het vliegveld waar de laatste rials en dinars kunnen worden besteed aam eem kopje koffie, of laatste souveniers. Terug wisselen is niet mogelijk. Het toestel van Iran Air landt op zondag in het begin van de middag op Schiphol.