Vervoer

Tijdens de Ethiopië Noord reis maken we gebruik van een eigen bus(je) met chauffeur. De bus is voorzien van airconditioning en het aantal zitplaatsen, afhankelijk van de groepsgrootte, is meer dan het aantal deelnemers. Het vervoer is in één bus, de groep wordt niet gesplitst. Verder is er een binnenlandse vlucht met Ethiopian Airlines. Gevlogen wordt van Lalibela naar Addis Abeba.

Accommodatie

Je verblijft over het algemeen in wat betere kleinschalige hotels/lodges. Waar de accommodatie wat eenvoudiger is, wordt toch gekozen voor het betere ter plaatse. Eénpersoonskamers zijn beperkt boekbaar.

Prijs

De reissommen van de groepsreizen zoals vermeld op de website zijn per persoon op basis van indeling. De reissommen op onze website kunnen veranderen. Dit is afhankelijk van de bezetting, vluchtbeschikbaarheid en tijdstip van boeking. Het kan bijvoorbeeld ook komen doordat luchtvaartmaatschappijen hun tarieven veranderen, de goedkope klasse niet meer te boeken is, of dat er sprake van een nieuwe toeslag is.

Het kan dus gebeuren dat  reizigers op dezelfde reis een andere reissom hebben betaald. Normaal gesproken geldt: hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper de reis. Onze prijzen zijn dus flexibel, de gepubliceerde reissom op onze website op het moment van boeking is van toepassing voor de reis.

Eten

Bij deze reis is het ontbijt inbegrepen. De lunches en diners zijn niet inbegrepen. Tijdens reisdagen wordt onderweg vaak gezamenlijk geluncht, of gepicknickt. Voor het avondeten wordt er meestal een suggestie gedaan voor een bepaald restaurant; het staat iedereen echter vrij hier wel of niet aan mee te doen. Ook kan er vaak in het hotel gegeten worden, maar je kunt ook op eigen houtje op pad gaan. Gemiddelde kosten voor een avondmaaltijd zullen niet veel hoger zijn dan € 12,- p.p.

Groepsgrootte

De grootte van de groepen ligt tussen de 10 en 17 deelnemers, een kleine afwijking is mogelijk. Soms is er sprake van een andere nationaliteit maar nagenoeg altijd zijn het Nederlanders en Vlaamssprekende Belgen. De verhouding mannen/vrouwen is doorgaans gelijk en bij elke reis is er wel een aantal alleenboekers. We gaan er vanuit dat als je alleen boekt, je geen bezwaar hebt tegen kamerindeling (mannen bij mannen, vrouwen bij vrouwen). In het geval we je geen kamergenoot kunnen aanbieden, krijg je een eenpersoonskamer en delen we de kosten (50/50%). Mocht je een éénpersoonskamer willen boeken dan kan dit meestal, in dat geval is er echter sprake van een toeslag.

Van de deelnemers wordt naast een goede lichamelijke conditie en de nodige flexibiliteit, een positieve houding verwacht ten opzichte van waarden en normen van het gastland.

Geld

De munteenheid is de birr.  Kijk voor de actuele koers: www.oanda.com/convert/classic. Neem geen birrs mee vanuit Nederland, de koers is dan erg ongunstig. Het beste om mee te nemen zijn cash euro’s (of dollars). Pinnen is op veel plaatsen mogelijk. Vergeet niet voor je vertrekt je pas op ‘buiten Europa’ te laten zetten. Natuurlijk bepaal je zelf voor een groot gedeelte hoeveel je uitgeeft, maar € 500,- p.p. (voor 16 dagen) voor maaltijden en entrees is misschien een indicatie.

Pot

Het is praktisch om gezamenlijk een ‘pot’ te maken, hieruit kunnen entrees en fooien betaald worden en waar nodig de ‘verplichte’ gidsen”, of juist ‘afgekocht’ worden.. De ervaring heeft ons geleerd dat dit iedereen veel gemak oplevert. De eerste inleg hiervoor is 50 euro.

Beste reistijd voor Ethiopië

Een heuvelachtig land met bergmassieven die een hoogte van 4600 meter bereiken. Ethiopië kent vanwege de verscheidenheid aan landschappen, meerdere klimaatbeelden. De oostelijke laaglanden zijn warm en drukkend en hebben een woestijnklimaat. De reis van Rosetta speelt zich echter af in de heuvels en bergen en daar is het klimaat meer gematigd tot aanzienlijk koeler. Het noorden is doorgaans het hele jaar te bereizen, gemiddelde temperatuur is 23 graden met wisselende avondtemperaturen. Het regenseizoen duurt van juni tot september; de meeste regen valt in de namiddag in de centrale en westelijke hooglanden. In de warme laaglanden is lichte kleding voldoende, maar in de heuvels is warmere kleding aan te bevelen, in de avonduren kan het sterk afkoelen. Bekijk deze website voor het weerbericht: http://www.weeronline.nl/Afrika/Ethiopie/42

Programma

Het programma wordt zoveel mogelijk aangehouden als is aangegeven; het kan echter voorkomen dat er toch afwijkingen zijn b.v. dat een programma onderdeel in de middag wordt afgewerkt i.p.v. in de ochtend, of op een andere dag. Soms zijn deze wijzigingen pas tijdens de reis bekend, een enkele maal al voordat de reis begint. Van wezenlijke wijzigingen die bekend zijn voor de reis wordt van te voren melding gemaakt.

Feestdagen

Ethiopië heeft veel religieuze en nationale feestdagen. Er worden christelijke feestdagen als Pasen en Kerstmis gevierd, maar ook islamitische zoals Aid al-Fitr (Suikerfeest).

Timkat (goddelijke openbaring, 19 januari);
Overwinning van Keizer Menelik II op het Italiaanse leger bij Adowa,(2 maart);
Patriots Victory Day (5 mei);
Dag ter herdenking van de val van de Derg (28 mei);
Meskaram First (Ethiopischnieuwjaar, 11 september);
Meskal (de ontdekking van het ‘Ware kruis van Sint Helena’, 27 september).

Excursies

De meeste excursies zijn bij de reissom inbegrepen! Entrees zijn niet bij de reissom inbegrepen. Het staat een ieder vrij wel of niet aan de georganiseerde excursies deel te nemen.

Reisleiding

De reisleid(st)er is geen gids. Verwacht van hem/haar dus geen uitgebreide verhalen over de geschiedenis en cultuur, maar beschouw hem/haar als aanspreekpunt en centrale figuur voor de uitvoering van de reis. Een aantal malen wordt er gebruik gemaakt van de diensten van een lokale, Engelssprekende gids, dit is op een aantal sites zelfs verplicht.

Bagage

Kan het best mee genomen worden in een niet té grote koffer, of rugzak. Naast je normale reisbagage (max. 20 kilo) en een reisgids over Ethiopië verdient het aanbeveling de volgende artikelen mee te nemen:

* geldbuidel (b.v. voor op de heup, of onder je kleren)
* zonnebril, iets voor op het hoofd tegen de zon, zonnecrème
* oordopjes, wekker, rol toiletpapier, zakmes (met blikopener)
* zaklamp en reserve batterijen (ook voor camera)
* EHBO-spulletjes, muggenolie, evt. gele inentingsboekje
* modium (anti-diarree-middel) en/of entosorbine, ORS (zoutoplossing tegen uitdroging)
* adapter/eurostekker (de in Nederland gebruikte stekkers zijn bruikbaar)
* slippers (douche)
* evt. reservebril voor contactlensdragers (het kan stoffig zijn) + sjaal tegen stof (bescherming camera)
* keeltabletten (airconditioning en stof slaat op de keel)
* reisverzekering werelddekking + kopie van de polis!!

Gezondheid

Vaccinaties zijn niet verplicht. Wie geen risico wil nemen wordt vaccinaties DTP, tyfus en Hepatitis A aangeraden. Vaccinaties en informatie hierover zijn te verkrijgen bij een lokale GGD of bij de eigen huisarts. Anders dan bij divers aanbieders te lezen valt, is het  niet verplicht om een inentingsbewijs voor gele koorts bij je te hebben (actuele informatie 2018). Voor een advies per land kun je deze site bekijken http://www.lcr.nl. Vooral in de zomer verlies je veel vocht door transpiratie, in combinatie met reizigersdiarree kan dit uitdroging veroorzaken. Aangeraden wordt om altijd een fles water bij je te dragen, en zo vaak mogelijk te drinken.

Kleding

Als gast in een land worden lokale gebruiken graag gerespecteerd. Bij bezoeken aan kerken en soms ook binnen kleinere gemeenschappen word je geacht bedekkende kleding te dragen (rok, broek, shirt, of blouse met lange mouwen). Na zonsondergang zijn lange mouwen en lange broek aan te raden i.v.m. muggen, en ’s avonds kan het flink afkoelen.

Reisdocumenten

Je paspoort moet bij vertrek uit Ethiopië nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Anders dan op diverse reissites is te lezen, kun je het visum je bij aankomst op het vliegveld kopen (actueel 2018). Kosten bedragen circa € 48,–. Pasfoto’s zijn niet nodig. Betaling kan gepast contant  (geen wisselgeld aanwezig), of pinnen. Tegenwoordig is het ook mogelijk om online een visum aan te vragen voor Ethiopië.  Deze procedure duurt ongeveer 3 werkdagen. Op de site moeten alle gegevens worden ingevuld en een paspoort scan en pasfoto scan worden geüpload. Ongeveer een week voor vertrek wordt het e-ticket toegestuurd.

Tijdsverschil

Het is in Ethiopië in de winter 2 uur later dan in Nederland, in de zomer is het 1 uur later.

Communicatie

Mobiel telefoneren kan (nog) niet overal. In Addis Abeba zijn de meeste internetmogelijkheden. De meeste hotels hebben WiFi.

Voltage

Het voltage in Ethiopië is 220 volt en je kunt hier niet overal met ‘onze’ stekkers terecht. Een verloopstekker is dus aan te raden. Het afsluiten van elektriciteit komt nogal eens voor tijdens de regenperiode. Een zaklamp is dan handig. Neem zo nodig ook (goede) batterijen mee voor je apparatuur. Zie ook: http://electricaloutlet.org/type-d.

Links

De volgende websites geven informatie over diverse aspecten van Ethiopië (cultuur, natuur, reizen, politiek, praktische tips, etc.):

Voorproeven? Ethiopische restaurants in de hoofdstad.

Tot slot

We proberen alle reizen uit te voeren conform de verwachtingen die je redelijkerwijs van deze reizen mag hebben. Door de bestemmingen die wij aandoen hebben de reizen een avontuurlijk karakter. Dingen veranderen in de loop van het seizoen, visumregels worden aangescherpt, plotseling is er sprake van een onvoorziene belasting, toeslag, etc. Ook kennen we niet alle hotelkamers van de hotels die tijdens de reis gebruikt worden en weten we soms niet van te voren in welke bus gereden gaat worden. Zijn er feiten of dingen die tijdens de reis echt anders zijn dan je op grond van onze informatie mocht verwachten, laat dit dan duidelijk en tijdig, d.w.z. tijdens de reis weten, eerste aan de direct betrokene(n), als dat niet helpt, dan aan het kantoor in Nederland. Soms is er enkel sprake van miscommunicatie en kan er met weinig moeite een ‘probleem’ worden verholpen. Bedenk dat eenmaal thuis, er niets meer kan worden opgelost.