VLUCHT NAAR ADDIS

Vlucht naar Addis Abeba. Addis Abeba is de grootste plaats in de Hoorn van Afrika en ligt op een hoogte van 2400 meter. De vlucht heeft een overstap. Het vertrek is vanaf Schiphol, maar indien gewenst kan dit ook vanaf Brussel zijn. Anders dan soms geschreven wordt, is het visum ter plekke verkrijgbaar. Kosten voor het visum bedragen circa 48 euro. In het donker, inmiddels na middernacht, is het nog een kort ritje naar het centraal gelegen hotel.

 

ADDIS CITY TOUR MET GIDS

Voorzien van de nodige birr, de nationale munteenheid, is er vandaag een city tour met  een lokale gids. In het nationaal museum krijg je vervolgens een idee van de vele unieke locaties van het land en ligt een replica van Lucy, waarvan wordt gezegd dat het de eerste ‘mens’, is geweest. Op een grote overzichtskaart in het museum staan de diverse Ethiopische UNESCO sites aangegeven. En aan het eind van de middag krijg je de eerste Ethiopisch kerk te zien, de ‘Holy Trinty Cathedrale’ met het graf van Haile Selassi. Zijn preekstoel en die van zijn vrouw staan er ook nog en de schilderingen van het congres in Genève. Als je dan  ’s avonds het traditionele gerecht ‘injera’ met ‘iets er bij’ bestelt, kom je er achter dat wat de Ethiopische keuken te bieden heeft zonder bestek gegeten kan worden. Dit met een glaasje ‘honingwijn’, doet je beseffen dat je wel heel ver van huis bent.

 

VIA BLUE NILE GORGE RICHTING BAHAR DAR

Start van een prachtige route naar het aan het Tanameer gelegen Bahar Dar. De weg voert door een aantal traditionele dorpen van Oromo stam. Ook krijg je het eerste Ethiopische klooster te zien. Het is het 13e eeuwse Debre Libanos. Het klooster complex met kerk en museum, is één van de belangrijkste van het land is een waar pelgrimsoord en tevens een leerschool voor jonge monniken Via een afdaling vol met bochten kom je aan bij de Kloof van de Blauwe Nijl. Je steekt de kloof over op weg naar Debre Markos, een plaats waar een toerist nog een bezienswaardigheid is.

 

AANKOMST BAHAR DAR

Nog nagenietend van de Blue Nile Gorge, waar je bijna 1.000 meter daalt om de Blauwe Nijl over te steken en vervolgens weer 600 meter stijgt (één van de spectaculairste kloven in de wereld, groter, breder en dieper dan de Grand Canyon) kom je vandaag aan in het aan het Tana meer gelegen Bahar Dar.

 

TANAMEER EN NIJLWATERVALLEN

Met een motorbootje kunnen we één of meerdere Koptische kerkjes van het Tana meer bezoeken (facultatief). Je ziet vissers in bootjes van papyrus, en met het nodige geluk pelikanen, of zelfs nijlpaarden. De architectuur van de kloosters is typisch Afrikaans; rond met riet. Je krijgt kleurrijke muurschilderingen te zien van draken en demonen. Bewakers met enorme sleutels openen hoge houten deuren en tonen in devote sfeer trots hun kerkschatten: handgeschreven bijbels en honderden jaren oude koperen kruisen. De middag is gereserveerd voor de beroemde Nijlwatervallen. Het busje rijdt tot de stenen brug uit de Portugese tijd en het laatste stuk leg je lopend af (overigens is het ook goed mogelijk dat dit op weg naar Gondar bezocht wordt).

 

AANKOMST GONDAR

Per bus naar Gondar. Het geel-bruin van de weg steekt prachtig af tegen het landschappelijk groen. Aangekomen kunnen we starten met een eerste verkenning van de stad. De van oorsprong Portugese kastelen, die het stadje domineren, dateren uit de 17e en 18e eeuw. In deze periode was Gondar het machtscentrum van het toenmalige Abessinië. Verder is er de beroemde Debre Berhan Selassie kerk. Deze is bekend om haar plafondschildering van zo’n 1.000 engelen. Er is ook een uitgaansleven. Zoals overal in het land barretjes met live muziek en kleine, traditionele restaurants waar injera geserveerd wordt. Injerra is de nationaal dis. Het wordt zowel als ontbijt, lunch als avondeten gebruikt. Op een grote platte sponsachtige pannenkoek, die doorgaans op een metalen schotel wordt geserveerd, worden diverse groenten, vlees en puree gelegd. Je eet meestal met meerderen van dezelfde schotel, en (ook belangrijk om te weten) je eet met je rechter hand.

 

GONDAR

Extra dag in Gondar. We bekijken waar we eerder niet aan zijn toegekomen en brengen een bezoek aan het bad van Fasilada, dat tijdens Timkat, het bekendste festival van Ethiopië, nog steeds gebruikt wordt.

 

SIMIEN NATIONAAL PARK

De afstand naar het noordelijk gelegen Axum is te groot om in een dag te overbruggen. Gelukkig maar, want zo is er voldoende tijd voor het Simien Park. Ook wel  ‘Het dak van Afrika’ en ‘de speeltuin der Goden’ genoemd. Op weg er heen krijg je al te maken met mooie vergezichten, die worden alleen maar mooier worden. Na incheck in een eenvoudig hotel in Debark, kun je met een gids en scout opzoek naar de ‘Gelada Baboon’. Deze komt alleen in Afrika en enkel in het het Simien Gebergte voor en is dan ook uniek in zijn soort.

 

OBELISKEN VAN AXUM

Aankomst Axum. Tussen door eucalyptusbomen en koffiestruiken beschaduwde heuvels vinden we obelisken die in originaliteit de Egyptische overtreffen. Het lijken flatgebouwen met deuren en ramen, maar de monolieten zijn massief. Vermoedelijk zijn het van oorsprong grafmonumenten geweest. In de avond is er tijd en gelegenheid om de lokale honingwijn te proberen.

 

AXUM

Vandaag verkennen we deze mystieke plaats. Natuurlijk worden bovenbeschreven stèles bewonderd. Maar er is ook tijd voor de Heilige Maria van Zion kerk, waar volgens de verhalen, zwaar bewaakt in een bijgebouw, de Ark van het Verbond wordt bewaard. De baden van de koningin van Sheba, het lokale museumpje en vele ruïnes van paleizen en andere opgravingen maken het een lustoord voor archeologen. In de middag kun je zelf ronddwalen in deze stad, souvenirs kopen of de markt afstruinen.

 

BINNENLAND VAN ETHIOPIË

Over spectaculaire kronkelwegen zetten we de tocht voort door de Tigray, Je hebt tijdens de reis al veel mooie natuur en prachtige panorama’s gezien, maar deze dag tref je de overtreffende trap!  Zo nu en dan is er een fotostop en stappen we vervolgens weer de bus in en gaat verder, langs vijgcactussen en met acacia’s begroeide hellingen. Dit is ook de streek van de verborgen rotskerken en moeilijk bereikbare kloosters. Overnacht wordt in de stad Mekele. Mekele is de plaats waar het zout vanuit de regio Danakil wordt verhandeld. Stevige zoutblokken worden aangevoerd door grote groepen dromedarissen. Paard-en-wagens brengen het zout verder naar de stad. Met het nodige geluk kun je zien dat ze aankomen, of dat er met een expeditie gestart wordt. Je heb dan wel ècht geluk!

 

PELGRIMSOORD LALIBELA

Vandaag arriveer je in het uit de 12e eeuw daterend pelgrimsoord Lalibela. Hier vinden we de in de grond uitgehakte rotskerken, door velen beschouwd als achtste wereldwonder, de tegenhanger van het Jordaanse Petra. In totaal staan hier 11 kerken, wisselend van omvang en over drie clusters verdeeld. Het is bijna niet voor te stellen dat dit door mensenhanden is gemaakt, er bestaat dan ook het verhaal dat het engelen zijn geweest die de kerken hebben gegraven. Maar misschien is er eerst nog een koffieceremonie in of bij ons hotel. Morgenvroeg is het genieten van de mooie vergezichten.

 

LALIBELA

Tijd voor verkenning van dit door religie ondergedompelde dorpje. De legende vertelt dat Koning Lalibela met hulp van engelen deze kerken in 24 uur heeft gebouwd. Over ongeplaveide paden kun je uren dolen door dit onderaardse gangenstelsel waar de kerken door trappen en bruggetjes met elkaar zijn verbonden.

 

LALIBELA

Vrije dag. Mogelijkheid om minder bekende kerken te bekijken zoals de rotskerk uit de 6e eeuw op 35 km rijden van Lalibela. Het is de Bilbao Chirkos kerk, erg authentiek en met een enthousiaste priester die alle schatten laat zien en van de heilige honing laat proeven. Makkelijk te bereiken vanaf de weg en daarna leuk om een wandelingetje te maken door het arme maar dus authentieke dorpje, vrouwen in hutjes te bezoeken die bezig zijn met injerra of andere huishoudelijke taken. Een ander optie is het Asheton Mariam klooster. Het is een tocht van ongeveer twee uur die lopend kan worden afgelegd (taxi kan ook). Deze kerk was de eerste van kerken van en rond Lalibela. De locatie was oorspronkelijk ook bedoeld voor de andere kerken. Bij nader inzien besloot men de plaats te verruilen, wat te maken had met de structuur van de rotsen.

 

OCHTENDVLUCHT NAAR ADDIS ABEBA

In de ochtend vliegen we met Ethiopian Airlines terug naar Addis Abeba. ’s Avonds kun je je in een traditioneel restaurant tegoed doen aan de voorlopig laatste ‘injerra’, of als daar meer belangstelling voor is wordt er een Europees restaurant op gezocht.  Laat in de avond is de check-in voor de vlucht terug naar Nederland.

 

AANKOMST AMSTERDAM

Vroeg uit bed, voor de vlucht terug naar Amsterdam, of Brussel. Aankomst op zondag in de loop van de middag.